недеља, 3. новембар 2013.

Bundevasti receptići


Šta najradije pravite sa bundevom, da li možda imate neki omiljeni recept?:) Do nedavno sam najčešće pravila samo pitu sa bundevom, a volela sam i kada baka ispeče slatke kriške narandžaste bundeve u rerni, onako da malo pocrne odgore i fino zamirišu. A onda sam otkrila nove ukuse i recepte, chef se još nije privikao ali ova čorbica mi se posebno dopala, a i mafini sa bundevom koji najlepše prijaju ujutru uz šoljicu bele kafe.:))

Krem čorbica od bundeve

 
Sastojci: 500 g bundeve, 1 veći crni luk, 500 ml pilećeg bujona, 1 dl slatke pavlake, kašičica meda, so, biber
 
Priprema:
Bundevu isecite na manje kocke, poređajte na pleh preko papira za pečenje, pored stavite i celu glavicu luka. Sve pecite u rerni na 180 C dok povrće ne omekša.
Prebacite u blender, dodajte malo vode i izmiksajte u fini pire. Stavite u lonac, dodajte pileći bujon ili supicu od kockice, kašičicu meda i začinite po ukusu. Kuvajte par minuta i na kraju umešajte slatku pavlaku. Servirajte uz prepečene hlepčiće namazane maslacem i posute začinskim biljem.
 
Recept možete pronaći u oktobarskom izdanju magazina MEZZE.
 
Mafini sa bundevom i krem sirom


Sastojci (za 12 mafina): 225 g brašna, 120 g šećera, 1 dl ulja, 1 šolja pasirane bundeve, 2 jaja, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1,5 kašičica cimeta, 1/2 kašičice mlevenog đumbira, malo naribanog muskatnog oraščića i par izmrvljenih karanfilića
 
Fil: 100 g krem sira, 50 g šećera
 
Priprema:
 
U dubljoj posudi izmešati šećer, ulje, pasiranu bundevu i jaja. Bundevu prethodno treba iseći na kockice i peći u rerni dok ne postane mekana, a zatim ispasirati u mikseru. Dodati brašno pomešano a praškom za pecivo i sve začine redom. Izmešati da se svi sastojci fino sjedine.
 
 
U kalup za mafine staviti prvo papirnate korpice, a zatim u svaku sipati po kašiku smese. Izmešati krem sir i šećer (može se prethodno držati u frižideru da se malo stegne), pa u svaku korpicu staviti po kašičicu fila. Korpice dopuniti preostalom smesom od bundeve i staviti u zagrejanu rernu.

Peći na 200 C oko 20-25 minuta. Mafine pre služenja posuti šećerom u prahu... prijatno grickanje!:)

Napomena: pre pečenja, mafine možete posuti mešavinom šećera, cimeta, brašna i maslaca, napravite mrvice i pospite ih odgore ako želite da imaju "čupavi" look.:)

originalni receptić:)


Možda će vam se dopasti i sledeći bundevasti recepti:


1. Muškatna bundeva na salatu
2. Bundevaste cimet rolnice
3. Slatka pita od muškatne bundeve

Jeste li već prelistali novi broj?:) U novembarskom izdanju magazina MEZZE možete pročitati recepte za ukusne krofnice i slatko prženo testo, naučiti kako da na pravite prave bakine krofne, ukusne gulaše, domaći puding i slane torte, možete prošetati Temišavarom zajedno sa Milkicom... i još puno toga, uživajte!:)))

26 коментара:

  1. Do sada samo njoke, juhu i pitu.Ovi muffini mi se jako sviđaju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro si me podsetila, njoke moram da isprobam, a mafine ti najtoplije preporucujem.:))

      Избриши
  2. Volim bundevu... sve što si pravila izgleda mi jako slasno i fino :)

    ОдговориИзбриши
  3. Otkrila sam bundevu prošle godine, u hlebu i u kiflicama, odlična je. Inače je volim pečenu na drva, ko što kažeš. Svidjaju mi se mafini, a supica je takodje primamljiva.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, da.. bundeva u testu je posebno fina, a pecivo dobije tako neki nezan i slatkast ukus, mislim da ce ti se i mafini dopasti.:))

      Избриши
  4. Sve je mnogo čepo!
    Znaš šta, tebi čovek da da masnu krpu ti bi smislila nešto da nas baciš u nesvest! :-)

    ОдговориИзбриши
  5. ja sam ove jeseni opsjednuta bundevom u receptima :)
    divni prijedlozi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Videla sam tvoj "bundevasti" namaz i odusevila se nacisto, jedva cekam nastavak serijala:))

      Избриши
  6. Kada pomislim na bundevu prvo pomislim na odlične bundevaste juhe, ali kada sam vidjela ove tvoje muffine oni su mi sada prvi za isprobavanje, a zatim i sve ostalo, odlični bundevasti receptići i kao i uvijek prekrasne slike !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Corbica od bundeve mi je jedno lepo, novo otkrice, a mafini su bas nekako mirisni i blagi... kao lagani desert posle rucka ili za lep pocetak dana.:))

      Избриши
  7. Corbica je odlicna a ja pravim jos i slanu pitu slicno kao zeljanicu sir, jaja, malo kisele pavlake i rendana bundeva i ja to bas volim ali moji se razbjeze kad je napravim pa zato uvijek ima jos nek vrsta pitice i za njih

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uuuh, ta slana pitica zvuci odlicno, evo javljam se da pomognem oko degustacije kad je budes ponovco pravila.;))))

      Избриши
  8. Nisam do sad imala prilike probati puno toga s bundevom ali ovi muffini su mi posebno zapali za oko. Sve ti je krasno ispalo, ali muffini su mi zamirisali u krevet :)

    ОдговориИзбриши
  9. Lanice evo javljam dojmove,danas sam pravila ovu tvoju krem čorbicu od bundeve,savršena je,tako nježnog ukusa zaista nam je prijala..hvala ti na uvijek ukusnim receptićima!
    Puno te pozdravljamo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nely, bas si me razveselila, hvala ti puno na isprobavanju i drago mi je da je prijala... tu se moze dodati i vise temeljca ako neko voli, zapravo lako je doterati ukus po zelji, hvala na javljanju i saljem lepe pozdrave celoj ekipiiiii... mah-mah!:)))

      Избриши
  10. Predivan odabri, draga moja. Sve lepse od lepseg. Divno izgleda i mogu zamisliti kako je to fino ukusno jer ti kad nesto spremas meni je savrseno <3

    ОдговориИзбриши
  11. One ukrasne bundeve s početka priče su mi krasne i žalim što su u mom vrtu zakazale. Recepti su super, mogla bi ove muffine isprobati...

    ОдговориИзбриши
  12. Mmm, što su ti super ovi mafini! :) Mislim, sve mi se sviđa, ali mafini su baš odlični i jednostavni... Čuvam recept...

    ОдговориИзбриши
  13. Nema mog komentara od juce, pa zato ponovo. Moj asistent i ja samo napravili mafine, bez fila od krem sira. Bili su i takvi savrseni! Smazali smo ih o cas posla!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Desava se da blogger neki put zafrkava, tako mi je jednom obrisao sve blogove koje pratim, pa sam morala ponovo da ih unosim, uhhh...

      Ali drago mi je da su "bundevasti" mafini uspesno isprobani i da su vam se dopali, a posebno sto su ucestvovale i male rucice... bravo za asistenta i mamu!:)))

      Избриши