четвртак, 8. август 2013.

Omiljena pasta


Danas nastavljamo sa letnjom kuhinjicom i spremamo tri lagana letnja jela sa pastom i punooo povrća. Sa gotovom pastom će sve zaista biti vrlo brzo spremljeno, ali ako imate vremena možete probati i sami da napravite domaću testeninu (recept ćete pronaći na kraju posta:).

Nadam se da će vam se dopasti izbor (baš kao i nama kad smo isprobali:), a možete napisati i kako vi najviše volite da pripremate pastu, na koji način i sa kojim sastojcima... možda da nam otkrijete i neke male tajne iz kuhinje?:)))


Špageti sa limunom 
(po receptu Tatjane Venčelovski)

 
Sastojci: 300 g špageta, 1 veći limun, 40 g parmezana, sveži bosiljak, maslinovo ulje, so, biber
 
Priprema:
 
Skuvati špagete u posoljenoj vodi sa malo ulja. Dok se špagete kuvaju napraviti sos: iseckati sitno sveži bosiljak i izmešati sa naribanom limunovom koricom i parmezanom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Sipati maslinovo ulje tako da prekrije smesu (sve sastojke prilagoditi po želji:).
 
Skuvanu testeninu izmešati sa pripremljenim sosom i posuti listićima svežeg bosiljka i naribanom koricom limuna (na fotkama su domaći tanki i duuugački rezanci koji su uspešno poslužili kao zamena za špagete:). Prijatno! :)
 
Recept možete pronaći u letnjem dvobroju magazina MEZZE.:)
 
 

Pasta sa tunjevinom i povrćem 
(po Sanjinom receptu sa bloga Knjiški moljac u špajzu)
 
 
Sastojci (za 2 osobe): 250 g testenine (penne, fusilli i sl,), 1 crni luk, 2 čena belog luka, 1 manji patlidžan, 1 manja tikvica, 1 konzerva paradajz pelata, 150 g tunjevine u komadima, malo đumbira, 1 ravna kašičica tucane ljute paprike, so, biber
 
Priprema:
 
Na malo ulja propržiti sitno seckani crni i beli luk. Patlidžan i tikvicu iseckati na manje kockice i propržiti zajedno sa lukom. Dodati zatim paradajz pelat, naribati malo đumbira i sve kuvati 10-tak minuta. Pri kraju kuvanja, dodati komadiće tunjevine i začiniti po ukusu.
 
U međuvremenu skuvati testeninu u slanoj vodi i poslužiti sa pripremljenim umakom. Posuti listićima svežeg bosiljka ili seckanim percima mladog zelenog luka... prijatnoo!:) 
 
 
   
Strozzapreti sa ćufticama i patlidžanom 
(po Marininom receptu sa bloga Mademoiselle Marina)
 
 
Sastojci (za 4 osobe): 350 gr testa (tipa strozzapreti, orecchiette, penne), 200 gr mlevenog mesa (svinjetina, piletina), 1 lepo parce starog hleba, 1 jaje, 3 velika zrela paradajza, 1 patlidžan, kapari, crne maslinke, 1 čen belog luka, origano, svež bosiljak, ljuta papričica, maslinovo ulje

Priprema:

Napraviti prvo smesu za ćuftice: hleb namočiti u vodi/mleku i dobro ocediti. Izmešati mleveno meso, hleb, dodati jaje i posoliti i pobiberiti po ukusu. Napraviti male ćuftice.

Patlidžan iseći na kolutove debljine 0,5 cm i ispržiti na ulju, pa zatim iseći na trakice. Paradajz na kratko potopiti u vruću vodu i oljuštiti. Izvaditi semenke i iseći na kockice.  Kapare isprati od soli i sitno iseckati.

Na malo ulja propržiti ćuftice sa svih strana, dodati izgnječeni češanj belog luka i iseckani paradajz. Posoliti i kratko dinstati dolivajući još malo vode ako je potrebno. Dodati zatim trakice patlidžana, kapare, maslinke i malo ljute papričice. Na kraju začiniti svežim bosiljkom i origanom.

Skuvati testeninu i poslužiti uz pripremljeni sos... buon appetito!:)

Napomena: u vreme kad sam pravila ovu pastu još nije bilo svežih patlidžana na pijaci, tako da ih nema na slikama, a ni kapare nisam uspela da pronađem.:) Međutim, recept vam prenosim u originalu tako da ga možete isprobati i uživati u punoj raskoši ukusa.:)


Domaća pasta
 
 
Sastojci: 400 g brašna, 4 jaja, 1 kašičica soli, malo vode
 
Priprema:
 
Izmešati brašno i so, dodati jaja blago ukupana viljuškom i malo vode koliko je potrebno da se zamesi testo. Testo treba da bude elastično i glatko. Ostaviti da stoji 10-tak minuta, a zatim podeliti na 4 dela.
 
Svaku četvrtinu rastanjiti tanko oklagijom ili na mašini za pravljenje paste. Iseći na široke ili tanje rezance, posuti brašnom i ostaviti da se prosuše. Povremeno ih malo protresti prstima da se ne bi zalepili. Mogu se oblikovati i razni oblici po želji, recimo strozzapreti - trakice testenine stavite na dlan i zarolajte drugim dlanom prevlačeći od korena šake do prstiju, a zatim otkinite na željenu dužinu.
 
Testeninu skuvajte u slanoj vodi na uobičajeni način i poslužite uz neki od omiljenih umaka. Možete je i osušiti na vazduhu a zatim čuvati u kutiji ili teglici do sledeće upotrebe.
 
 

23 коментара:

  1. Sa limuno moram probati, a sa tuno obožavam :) :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sa limunom je i za mene bilo prijatno otkrovenje, a za tunu delim tvoje misljenje.:))

      Избриши
  2. mogla bih ju jesti svaki dan, u svakakvim kombinacijama :) a nema do domaće!

    ОдговориИзбриши
  3. Ove frckavice su ti odlicne, pogotovu sto moja masina sece samo siroke trake. A sa slika se ko po obicaju sisir miris x

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Mogu samo i siroke trakice, neki put se stvarno divim nasim bakama kako su to sve rucno pravile.:))

      Избриши
  4. Obožavam domaću tjesteninu, još da mogu doma napraviti fusille ... Tjestenina je odlična ljetna hrana, brzo gotova, a obiluje sezonskim namirnicama. Super su prijedlozi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara, zgodno jer se uvek moze nesto drugacije iskombinovati, a uvek je fino za papati.:))

      Избриши
  5. Lana,kao i uvijek sve je super i ukusno. I mi obozavamo pastu - najvise volimo spagete sa bolonjeze sosom. Pravim i domace raviole. Ove cuftice su preslatke. Veliki cmmmok ti saljemo. Jos smo u CG. Pozzz.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veeeeliki pozdrav i vama leti, nadam se da uzivate na odmoru... a kad dodjes, mogla bi mi malo gostovati i na blogu, jel vazi?;))) p.s. domaci ravioli "opasno" dobro zvuce.:D

      Избриши
  6. I kod nas omiljena bilo kupovna ili doma napravljena ali svakako uvijek s dobrim umakom.

    ОдговориИзбриши
  7. Kad god, u bilo koje doba - pasta je dobrodošla kod mene. Jako lijepi recepti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvala, Anja... kod nas je isto cesto na stolu, pogotovo kad su temperature kao ovih dana.:))

      Избриши
  8. Nominovala sam te za igricu. http://marijinislatkisi.blogspot.com/2013/08/igrica.html

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  9. Ovih dana sam sva u testenini i tikvicama, moj izbor bi bio ovaj drugi recept, sa tunjevinom, a boga mi i ovaj sa ćufticama :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Trudim se da se ovih dana ne zadrzavam puno u kuhinji, pa takvi lagani receptici uvek dobro dodju... mmmm, jako volim tikvice.:)))

      Избриши
  10. Ovo ljeto sam dobila mašinicu za paštu tako da ću sigurno probati napraviti, radila sam je i ručno ali se nikad ne može stanjiti kao na mašinicu. Mi cijelo ljeto jedemo hladnu salatu s tunom i tjesteninom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Poklon je pravi, videces kako je zabavno raditi sa masinicom i kad jednom krenes da pravis, neces moci da prestanes... tako da, saaamo napred!:)))

      Избриши
  11. Sve lepo od lepšeg...super mi je svaka varijanta a domaća pasta nema premca...

    ОдговориИзбриши