уторак, 16. јул 2013.

Razglednica iz Grčke (1.deo)


Koliko god sam želela da sve obuhvatim jednim postom, to mi ipak nije pošlo za rukom. Tako da ćete u ovom i narednom postu moći da čitate o utiscima iz Grčke i isprobate po neki grčki receptić.:)

Ako se možda spremate da putujete za Grčku ili ste se već vratili sa letovanja, nadam se da će vam biti zanimljivo da se malo podsetite ili možda saznate nešto novo.:) Navucite vaše omiljene patike, spakujte sunčane naočare i neki sokić da vam se nađe, a fotić se već podrazumeva... ne zaboravite na rezervnu karticu.:)

Naša prva destinacija je Solun, a više o samom gradu, o njegovoj burnoj prošlosti i neke zanimljive detalje možete pročitati u letnjem dvobroju magazina MEZZE. Ovde ću samo postaviti fotkice koje nisu mogle da stanu u časopis, neće biti puno teksta, već prednost imaju fotografije... pa, to se već nekako i prodrazumeva.:))

Za početak jedan lagani grčki recept, a fotkice možete pogledati u nastavku.:)

 
Sastojci: 500 g pilećeg belog mesa, sok od ½ limuna, 1 dl ulja, origano, ruzmarin, so, biber
 
Priprema:
Meso isecite na kockice približno jednake veličine. Napravite marinadu od limunovog soka, ulja i začina, prelijte preko kockica mesa i ostavite da stoji najmanje 1 h u frižideru, a može i duže. Povremeno ih okrenite da bi sve kockice bile podjednako u marinadi.
Na štapiće za roštilj koji su prethodno bili potopljeni u vodu (da ne bi brzo izgoreli) nabockajte kockice mesa. Pržite ih na gril tiganju ili na roštilju da fino porumene sa obe strane. Poslužite odmah uz tzatziki  salatu ili prilog po želji. 
Napomena: ražnjiće možete napraviti i od nekog drugog mesa, recimo svinjskog ili jagnjećeg ako više volite, ali ipak se pileći ražnjići najbrže ispeku.:)
 
 
Tzaziki salata

Sastojci: 1 krastavac, 150 g grčkog jogurta, 1 češanj belog luka, mirođija, malo soli, maslinovo ulje

Priprema:

Krastavac oljuštite i isecite na sitne kockice ili narendajte. Dodajte sitno seckani beli luk i mirođiju, posloite po ukusu i izmešajte sa grčkim jogurtom. Pre služenja možete preliti sa malo maslinovog ulja ako volite... καλή όρεξη /kali oreksi/ grč. - prijatno!:)

p.s. ove sličice sam pravila za jednu nagradnu igru (rezultate ću saznati tek sutra:), pa se zato u kadru nalaze i kutijice grčkog jogurta Dukatosa. Prvi put sam ga sada koristila i mogu vam reći da je kao pravi grčki jogurt, gust i divno kremast, čašica je sasvim dovoljna za jednu veeeliku porciju. Juče smo ga jedva našli u gradu jer izgleda da brzo nestane, chef se srećom zadesio u pravom trenutku u radnji, upravo kada je stigla nova pošiljka, tako da se vratio kući sa par kutijica.:)

Dopuna (sreda 17.7.2013.) - Fotografija sa Tzatziki salatom u šoljici je pobedila na nagradnom Dukatovom konkursu i deli jedno od prva tri mesta zajedno sa Zokom i Milicom.:)))))


 Mala šetnja kroz Solun

Kad stignete u Solun, ako putujete autobusom preko turističke agencije, obično ćete se prvo zaustaviti na platou kod Bele kule. Mi smo putovali početkom maja, za uskršnje praznike, preko agencije Mayak i mogu vam ih najtoplije preporučiti, autobusi su vrlo udobni, vozači pažljivo voze a vodič Dušan Radojčin nam je bio na raspolaganju sve vreme puta i tokom celog boravka u Grčkoj.

Prva stanica od koje se obično polazi u obilazak Soluna je upravo ovde. Ukoliko putujete u sopstvenoj režiji, ovde možete kupiti kartu za turistički autobus (2,5 €) koji polazi na svakih sat vremena i napravi pun krug kroz ceo Solun... samo se udobno smestite.:)

 
Kad putujem negde na stranu, mada to nije tako često, volim da posmatram pejsaže koji se smenjuju, a kad se već zadesim u novom gradu onda mi obično pažnju privuku neobične i lepe fasade, prozori i balkoni sa pažljivo sređenom bašticom.:) Tako je bilo i ovog puta, nisam mogla da odolim da napravim par snimaka.
 
U Solunu je veoma gust saobraćaj i brzo se vozi, ne znam da li je to svakog dana ili smo se možda zadesili baš u nekom špicu, ali je veoma prometno i čini mi se nekako da zeleno svetlo na semaforima kraće traje nego crveno. Vrlo često ćete videti i mlade i starije kako jure na motorima, a parkiraju ih gde god nađu zgodno mesto!:)
 
 
Možda ćete primetiti (na gornjim slikama) da sam često fotkala bandere.:) Odmah ću vam objasniti i razlog, pored toga što su mi te ulične svetiljke, napravljene od kovanog gvoždja, izgledale vrlo romatnično, često su bile isprepletane sa granama obližnjih krošnji. Na slikama se ne vidi baš najbolje, ali duž trotoara su zasadjena stabalca pomorandži koje čak imaju lepe plodove.... samo treba ih dohvatiti!:)

Srce Soluna i najživlji deo grada je Aristotelov trg koji se spušta sve do mora i uvek je prepun ljudi... i golubova.:) Možda ćete samo rano ujutru imati sreće da uhvatite neki prazan kadar, ali ubrzo će sve oživeti i napuniće se okolni kafići i radnjice.:)


Ako se odlučite da prošetate malo dalje od gradskoj jezgra i istražite i druge delove Soluna, na svakom koraku otkrićete pravo malo blago, po neku lepu crkvicu, spomenik, tursko kupatilo ili ostatke gradskih zidina (nadam se da ste napunili baterije na vašem fotiću i poneli rezervnu karticu, trebaće vam sigurno:).


Čak i ako nemate plan grada, ne možete nikako zalutati... možda se samo na kratko "izgubite" u nekoj maloj ulici poneseni njenim šarmom. Jedna od takvih ulica je upravo ova koju vidite na slikama, na raskrsnici ulica Vasileos Irakliu, Fragini i Komninon.Tu se nalazi staro otomansko parno kupatilo, prodavnice cveća i nekoliko prijatnih restorančića u koje možete svratiti na ručak ili popiti kaficu.

Sasvim slučajno smo otkrili ovu uličicu i ako se možda zadesite u Solunu, obavezno je potražite. Još jedan razlog zbog čega bi to trebali da učinite je preslatka radnja Cook shop na ćošku koja je opremljena svim mogućim kuhinjskim aksesoarima.

Žao mi je što nisam napravila i neku fotku u samoj radnji jer sam bila načisto hipnotisana modlicama, kalupićima, tanjirima i loncima, aparatima i svim onim tako potrebnim sitnicama u kuhinji.... da ne zaboravim, i salvete su im jako slatke (oko 4€, uhh),  ponesite dosta parica ako budete želeli da tamo kupite nešto za uspomenu.:)


Idemo na pijacu!:))) nadam se da ste stvari ostavili u autobusu/kolima, jer će vam trebati slobodne ruke da držite fotić i po nešto probate... cene su slične kao kod nas, čak je po nešto i jeftinije (možete uporediti ispisane cene na karticama)..


Nikako da se naviknem da se meso prodaje na otvorenom, van rashladnih vitrina, pa pretpostavljam da se sve brzo proda.:) Tu su i gajbice sa sveže ulovljenom morskom ribom... i prodavci koji su toliko glasni da ih čujete još dva sledeća ćoška.:)


Pola radnjice je napolju a pola unutra, pa kako vam već više odgovara... možete i da probate po nešto od izloženih đakonija.:)


Ah, ti grčki slatkiši!:)))) Jedna vrlo fina ali bezobrazno skupa poslastičarnica, sem toga tu možete kupiti i gotove sendviče ili sveže pecivo. Fotkanje baš i nije dozvoljeno, ali uspela sam ipak da uhvatim par kadrova... tek toliko za arhivu. Izbor je zaista fantastičan, ali cene uhhh.... domaće praline (24 €/ kg), kutija sa više vrsta baklavica (15 €/kg), keksići (10 €/kg) itd., nisam ništa kupila ali eto ako vas kojim slučajem put tu nanese i ne možete da odolite.:)

 
Finih pekara i poslastičarnica imate svuda u gradu, i to po znatno povoljnijim cenama. Dopada mi što na jednom mestu često možete naći i fino pecivo i slatkiše, a sve tako predivno miriše kada prođete ulicom. Bila sam u iskušenju da provirim u svaku radnju... ali suzdržavala sam se, nekako.;))) 
 
 
Ovaj  meksički kafić-restoran mi se najviše dopao zbog preslatkih cvetnih jastučića.... možda sam se i malkice umorila od šetnje.:) Nalazi se u jednoj sporednoj uličici gde nema toliko saobraćaja, a gleda na zaliv... mislim da bih na kraju tu zaspala u hladovini, uz vetrić sa mora koji tako fino ćarlija.:)
 
Na prozoru koji ujedno služi i kao pult, poređane su saksije sa cvećem a uz zid se penje lepa mala puzavica. Pre nego što smo bilo šta poručili, konobar  nam je doneo flašu hladne vode sa oštampanim logom kafića i čaše. Uz poručeni sok i pivo dobijamo i (gratis) porciju trouglastih tortiljica i umak od paradajza kao zanimaciju uz piće. Zapravo sve je to ušlo u račun od skoro 10 € koliko smo platili na kraju.:)
 

I jedan pogled na zaliv u hladovini borove šumice, u podnožju Bele kule, dok čekamo autobus da nastavimo put dalje. Bio je to jedan baš lep dan u Solunu.:)

 

53 коментара:

  1. Анониман16. јул 2013. 20:53

    Dok mi se polako sležu utisci sa skorašnjeg putovanja iste destinacije, obradovale su me vaše fotografije, odlične su. Ppelepa prezentacija i svakako isprobani specijaliteti:) Srdačan pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno i raduje me ako sam uspela da prenesem makar delic uvek tople i gostoljubive grcke atmosfere, saljem lepe pozdrave!:)))

      Избриши
  2. Baš mi je lepo pao ovaj putopis. Volim Solun, mnogo vise nego Atinu. Bila sam tamo više puta I uvek mi je bilo lepo. Poslednji put je to bilo pre tri godine, taman pred izbijanje krize u Grčkoj. Kao što si rekla tamo je haos u saobraćaju, parkiraju se u dva redu uz ivičnjak, jedva smo našli normalan parking. Malo pre podneva svi kafići su bili dupke puni, svi su cevčili nesfrappe I na sebi imali skupocenu garderobu I nakit. Mi smo bili u čudu.
    Ja u Solunu volim vizantijske crkve i to kako su pomešane sa modernim građevinama. Takođe mi se puno sviđa njihov običaj da iznose ptičice u kavezima po terasama i ispred zgrada. I pomorandze nadohvat ruke takođe. Sećam se i pomenute pijace. Vama je baš blizu Grčka i to treba da iskoristite. A i nema viza... kad se samo setim kroz šta smo prolazili da ih dobijemo:(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam nikada bila u Atini, a Solun se dosta promenio kada sam ga poslednji put posetila, a to je bilo pre 15-tak godina. Ipak, izgleda da se kriza ne oseti svuda podjednako, i meni su ti prepuni kafici nekako upali u oci, pogotovo oni fensi na keju koji se napune istog trenutka kad se otvore.:)
      Solun ima zaista prelepe spomenike kulturne bastine, nemoguce je sve obici u jednom danu, ali lepo je kad nesto ostane i za naredni put.:) Pticice na terasama nismo videli, ali mozda je jos bilo hladno za njih pocetkom maja.:) p.s. stajanja u red za vize necu ni da se podsecam, uhh... dobro da je to sve proslo.

      Избриши
  3. ajmeee, koji prekrasan post!
    jedva čekam i nastavak :)

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasan post! Uživala sam u čitanju i gledanju fotki, hvala ti za ovu virtualnu šetnju!
    P.S. S nestrpljenjem čekam drugi dio :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaa, drago mi je ako je setnja bila prijatna... moram sada brzzzo otkuckati i nastavak.:))

      Избриши
  5. E, fino...bas mi je ovo trebalo...otputovah i ja malko....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Nadam se da je putovanje prijalo, makar i ovako virtuelno, a nadam se da ce biti prilike da se sve ostvari i uzivo.:))kiss

      Избриши
  6. Divno! Fotografije su prekrasne i baš sam s guštom putovala s tobom. Još da mi je gricnuti i ponešto od papice, grčka me kuhinja uvijek mami. :) Čekam nastavak! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Hvala Tadeja, grcka kuhinja nekako odmah priraste k srcu, mislim da je to zapravo ljubav na prvi zalogaj... kuckam brzo i nastavak.:))

      Избриши
  7. Uzivala sam. Divno si opisala sve i jako mi se dopadaju fotkice. Grcku kuhinju nikada ne mogu odbiti, hmmm... Obozavam ovakve postove! KISS

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nalence, u Grckoj zaista nisam duuugo bila i puno se toga promenilo u medjuvremenu. Saljem ti lepe pozdrave i obavezno da svratis kada krenes na tu stranu... jel vazi?:)))kiss

      Избриши
  8. Lana, baš super razglednica iz Soluna! :) Mnogo puta smo planirali, ali nikako da odemo u Solun. Zapravo samo sam prolazila nekoliko puta kroz njega, ali to se ne važi...
    Ja nešto nikako da krenem sa tim putopisima, a pripremila sam sve za jedan gasto putopis o Atini još kad - ono, gdje je najbolje šta probati... No, valjda i to dođe na red, a jedva čekam nastavak tvog posta... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milice, jedva cekam tvoj gastro-putopis a znas samo koliko sam odusevljena grckim receptima na tvom blogu. Nemojte nikako propustiti da posetite Solun kada ponovo odete, zapravo najbolje je rezervisati hotel na nekoliko dana, pa onda sve natenane obici.:))

      Избриши
  9. Bila sam u Solunu više puta, poslednji put u septembru i uvek me iznova opčini svojom lepotom, mirisima i bukom ulica oko Bele kule :) Čitajući post ponovo sam šetala poznatim ulicama, osluškivala zvuke i sirene automobila, osetila golubove iznad glave, a ponekad i po glavi :)Mi ne propustimo da obidjemo i crkvu svetzog Dimitrija, osetim neki spokoj uvek nakon izlaska :)
    U Solunu je i najbolji šoping, pijaca koja mami svojom ponudom i uvek nam bude malo taj jedan dan koji izdvojimo za obilazak :)
    Predivan post, sličice koje odišu duhom grada koji nikada ne spava :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jafi, u Solunu sam bila prilicno davno, pa sam zelela da se malo podsetim svega posle toliko godina, a tamo zaista ima toliko toga da se vidi. Prvi put sam sada posetila i crkvu Sv.Dimitrija a pijaca me isto odusevila kao i pre 15-tak godina. Slazem se da je jedan dan malo da se sve obidje, treba ostati barem nekoliko dana.:))

      Избриши
  10. Prelepe fotografije i teksta taman koliko treba uz njih :) Uživala sam čitajući i gledajući post, a sad idem da napravim pileće ražnjiće :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sanja, morala sam da napravim neki kompromis jer je slika bilo puno, nadam se da je i danasnji rucak fino uspeo.:)))

      Избриши
  11. Dragi moji, javicu vam se svima veceras, drago mi je da vam svidja moj putopisni "prvenac", i zelim samo na kratko da vam kazem da ste me jako obradovali sa komentarima, mislim da nas Grcka uvek inspirise i uvek pozelimo da je iznova otkrivamo, svako ko je imao prilike da je poseti uvek vrati sa prelepim utiscima... do kuckanja!:)))

    ОдговориИзбриши
  12. I ja sam uzivala citajuci i gledajuci. Cestitam na putopisnom prvencu-odlican je. Cestitam i na nagradi-zasluzena je. Cekam nastavak,a nadam se da ce biti jos zanimljivih putopisa. Puno pozdrava,ovaj put iz Crne Gore.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vanjuska, drugi deo jos nisam krenula da kuckam, ali moram sada pozuriti.:)) p.s. saljem vam lepe pozdrave, samo uzivajte!:)))kiss

      Избриши
  13. Fantastičan post... super fotkice... i čestitam na onoj Dukatovoj ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Maslinice, ne znas koliko mi je zao zbog tvoje fotke, jer nju sam medju prvima zapazila... ali drzim fige za sledeci put.:))

      Избриши
  14. Solun poznajem kao svoj džep. Vrlo dinamičan grad a tako se i menja, naravno na bolje. Divno si sve opisala i fotkala.

    Srodna dušo, tako se radujem što si nabasala na taj deo gde je amam. Jedne godine kad se Solun iz nekog razloga mnogo prekopavao, zaobilazeći kopanje naleteli smo na taj trgić. Prvo mi je pažnju privukla radnja sa kućnim potrepštinama a onda ta ušuškanost i mir u kafićuma. Zaista nikako ga ne treba zaobići, kao ni onaj kod Makedonija palasa ali on je više fensi.

    kako je izgrađena obilaznica oko Soluna ređe u njega svraćamo ali zaista vredi skrenuti malo sa puta!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, sada znam koga cu sledeci put da pozovem kao vodica.:)) Ta radnjica sa kuhinjskim priborom mi je ostala u lepom secanju, medjutim cene takvih stvarcica su ipak dosta visoke za nase prilike, sa hranom je vec drugacije, tu je negde u rangu sa nasim cenama. p.s.moracu da potrazim i tu drugu radnjicu kada nekada odem ponovo.:))

      Избриши
  15. Prelijep post. Nisam nikada bila u Grckoj, ali bih voljela jednom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, znam da je vama gore mozda daleko, ali drzim ti fige da jednom posetis ovu prelepu zemlju.:))

      Избриши
  16. Ova šetnja Solunom mi je baš prijala. Slike su divne . A slatkiši i hrana... Ne znam da li bih mogla da budem karakter da se nađem ispred njih. :) Grčki ručak meni ti je baš lep, lagan. Pravi letnji.
    I čestitam na nagradici. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, sledeci put idemo zajedno u setnju Solunom.:)) p.s. da nije bilo tvog linka, ne bih ni saznala za tu nagradnu igricu.. i zato BIG KISS!:))))

      Избриши
  17. sve mi idu zazubice i ne znam što mi je ljepše...grčka je moja još uvijek neostvarena želja ali, stignem ja....valjda...u svakom slučaju hvala ti na prekrasnom postu

    ОдговориИзбриши
  18. Lanice ovaj post me oduševio,zaista prijatna šetnja kroz tvoje slike i riječi,posebno me dojmila pijaca,jer gdje god da sam bila pijace su mjesta koje sam najradije obilazila.Radujem se nastavku priče..pusa!

    ОдговориИзбриши
  19. Hvala Nely, sada morate skoknuti do Grcke, nemojte da vas jos dugo nagovaram, hihih...;)))kiss

    ОдговориИзбриши
  20. Krasan putopis Lana, razglednice su jako lijepe, a tek ova raskoš na tržnici, pa kolači, ....mmmmmm, nadam se da ću se jednom i sama tu naći :)

    ОдговориИзбриши
  21. A jiros se ne priprema kako pise ona j post za grilovano meso, ni one začine ni takav metod, jiros se ne priprema kod kuce a kad bi se pripremalo bilo bi na rostilj na BBQ jer takve masine sto se koriste u restoranima odgovarajuce za ovo jelo se ne koriste kod kuce. Tajni je recept kombinacija začina, jiros se peče saaaaatima i mora stalno da se seće... Pravi jiros probajte u Grčkoj.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Demi, ovo je verzija girosa koji je napravljen kod kuce, naravno ne mozemo nikada napraviti kao originalni jer nemamo ni odgovarajucu masinu ni zacine. Sem toga za pravi giros potrebna je i veca kolicina mesa, ali moze da se napravi neka manja verzija za jedan fini rucak kod kuce.:) p.s. pravi giros sam probala u Grckoj i fantastican je, mmmm...:))

      Избриши
    2. Ok onda ako tako objasnis, jer mislila da to predlazes kao originalan recept a nije tako.
      Hvala sto si ljudima pokazala lepe slike iz moje zemlje.

      Избриши
  22. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmmm, svidja mi se tvoja verzija sa nanom, moracu da posadim nanu na prolece u zardinjeru, pa ce taman porasti do leta... verujem da fino osvezava sa ostalim zacinima.:) p.s. hvala na linku.:) cmook...

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
  23. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  24. Анониман27. мај 2015. 21:26

    Danas isprobali suvlaki i tsatsiki po tvom receptu. Pileci suvlaki je po mom misljenju strava, stvarno fin nacin da se girluje piletina i da ne bude suva. Napravila sam i svinjske, samo sto sam umesto limuna ubacila crno vino u marinadu. Tsatsiki sam i ranije pravila na ovaj nacin, samo sto ja izvadim srednji deo (semenke) krastavca, a nekad kockce jos dodatno iscedim u pamucnoj krpi. Sve u svemu, super rucak!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tzatziki se kaze..... Džadžiki ako vam je lakše-...

      Избриши
    2. Draga moja, bas me veseli da vam se dopalo pilence na taj nacin, verujem da je uz tzatziki salatu bio pravi grcki dozivljaj (super je fora salata bez semenkica:). A i raznjici u crnom vinu zvuce prilicno ukusno, da znas da bih mogla ponoviti takav rucak ovih dana.. saljem vam poljupce sa kisnog juga!:))

      @ KuvaricaGR... puno poljubaca leti i mojoj dragoj foog koleginici!:))

      Избриши