петак, 14. децембар 2012.

Cvetići i Twist keksići

 
Dragi moji, jeste li za još neke fine keksiće? Ovog puta kuckam vam dva recepta, veoma su mi se dopali, ali nikako da se odlučim koji mi se više svidja, tako da su tu zajedno.:)) 
 
Pre nekog vremena, na FB-u je kružila slika ovih cvetića, nije bilo pratećeg recepta ali mi se dopala sama ideja, pa sam pomislila da bih možda mogla da ih napravim od prhkog testa. Možete koristiti omiljeno prhko testo od koga pravite tartove ili slične pite, a meni je ovaj recept uvek pouzdan... treba vam još i teglica nekog finog domaćeg pekmeza, recimo od jagoda ili malina.:)
 
 
 

Sastojci: 300 g brašna, 150 g maslaca, 100 g šećera, ½ kašičice praška za pecivo, 1 jaje, par kašika hladne vode
Priprema:
Zamesite prhko testo od navedenih sastojaka, možete dodati i par kašika hladne vode da bi se svi sastojci bolje sjedinili. Testo zamotajte u foliju i ostavite 30 minuta u frižideru. 
 
 
Nakon odmaranja, testo razvijte tanko i modlicom u obliku cveta izvadite oblike. Svaki cvetić stavite u kalup za mini mafine tako da dobije oblik korpice. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta.
 
Testo će se prilikom pečenja malo skupiti, tako da možete napraviti i nešto veće cvetiće. Kad se kolačići malo prohlade u sredinu svakog cvetića stavite po kašičicu finog domaćeg pekmeza ili napunite kremom po zelji, na primer od čokolade, limuna, bundeve itd.:)
 
 
 
 
Inspiraciju za ove keksiće pronašla sam na blogu Cook & Be Marry. Radi se o prhkim, pa čak i  lisnatim kolačićima koji ukusom veoma podsećaju na naše Ledene kiflice (ili Bunar kiflice:). Sam postupak je nešto drugačiji, testo se pospipa šećerom i preklapa više puta, tako da bi kolačići trebali da se razlistaju prilikom pečenja, samo što kod mene to nije bilo toliko izrazito... no svejedno, bili su vrlooo ukusni!:))
 
Ako budete želeli da ih napravite, sledi recept u nastavku, možda je uputstvo nešto duže ali samo da bi bilo što jasnije, zapravo nije ih tako komplikovano praviti.:)
 
Sastojci: oko 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 dl tople vode, 250 g maslaca, 1/2 kašičice soli, 1 vanilin šećer, 2 jaja;
 
Za posipanje: oko 300 g kristal šećera, 2 vanilin šećera
 
Priprema:
 
Razmutiti kvasac u toploj vodi, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se aktivira.
 
U posebnoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, maslac iseckan na manje kockice i jaja. Sve fino izmešati da se dobije glatko testo. Po potrebi dodati još malo brašna ili par kašika hladnog mleka da bi se sve lakše sjedinilo. Testo podeliti na dva dela, svaki zamotati u foliju i ostaviti u frizideru najmanje 4 h, a može i preko cele noći. 
 
 
Kad se testo lepo odmorilo, izvaditi jedan deo (drugi deo neka ostane u frižideru) i rastanjiti ga preko radne površine koju smo posuli sa šećerom i vanilin šećerom (ne brašnom). Iskoristiti samo pola mešavine šećera sa vanilom, a drugu polovinu ostaviti za drugi deo testa. Testo rastanjiti u pravougaonik otprilike 20x40 cm. Pokupiti i šećer sa radne površine koji je ostao kao višak i posuti ga preko testa.

Testo preklopiti do pola, a zatim drugu polovinu preklopiti odgore (kao za lisnato testo), tako da se dobije testo preklopljeno iz tri dela. Zarotirati ga i ponovo rastanjiti u pravougaonik. Posuti šećerom i preklopiti. Postupak ponoviti jos 2 puta (ceo postupak možete pogledati na samom sajtu:).

Nakon preklapanja, testo ponovo razviti u pravougaonik i iseći višak krajeva svuda okolo da bi ga lepo poravnali. Oštrim nožem podeliti na 8 horizontalnih traka, najbolje prvo na pola, pa svaku polovinu još na pola i još jednom na pola. Zatim iseći vertikalno na 4 dela, tako da dobijemo trakice dužine 10 cm (ukupno 32 od jedne polovine testa).

Kod mene su trakice bile nešto kraće, pa su se odmotavale prilikom pečenja, tako da ako želite da ih lepo zamotate onda moraju biti duže. Sami kolačići nisu ispali toliko lisnati kao u originalnom receptu, nisam baš sigurna zbog čega, mislim da bi testo možda trebalo još malkice premazati maslacem prilikom savijanja, a možda i grešim.:) Ako imate još neku ideju, slobodno javite!:) 

Trakice spiralno uvrteti oko ose dva puta i redjati na pleh preko papira za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-tak minuta, tek toliko da blago porumene. Čim su gotove, odmah ih prebacite na tanjir da se šećer ne bi suviše karamelizovao i ostavite ih da se ohlade do kraja.

Na isti način napravite trakice i od drugog dela testa koje je bilo u frižideru.:)

 

24 коментара:

  1. Uf sto volim ove pripreme za praznike :) A ovi prvi keksici podsecaju na one Banini, koje smo svi tako voleli...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) E, da to su bili bas fini keksici, od tog testa se mogu praviti i nesto vece prhke korpice, kao tartlete, pa puniti raznim kremama i vocem.:))

      Избриши
  2. Predivni su mi ovi cvetici, bas su dekorativni, a twisted kolaci mi deliju preukusno, podsecaju me na slane keksice od lisnatog testa koji se ovde mogu kupiti u supermarketu. Bas volim ovu prazniznu atmosferu:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da svi sada pravimo neke fine keksice, a cela kuca samo mirisee.. te uvrnute kolacice sam pravila od pola mere i vrlo su izdasni, samo jos kad bi se razlistali.:))

      Избриши
  3. Koja dva lepa recepta! U korpice bi mogla neka čokoladica:-)
    Nemoj tako lepo da slikaš, propast živa čoveku se odmah neka voda pojavi u ustima:-))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze, moze... neka fina coko krema, ili od limuna, ili bundeve, ili... uhhh.:))) p.s. evo, necu vise, obecavam.:PPP

      Избриши
  4. Tako mi je uvijek toplo svratiti kod tebe uvijek me dočekaju neki fini,receptići..jako mi se sviđaju oba recepta,ovi cvjetići su tako dekorativni:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, bas sam malopre zavirila u tvoju kuhinjicu, da znas da ne bih uopste izlazila odatle, oni tvoji medenjaci su me nacisto odusevili.:)))

      Избриши
  5. Ove cvjetiće sam neki dan gledala na nekom blogu (nemam pojma više kojem) ali je izvedba bila osrednja tako da sam odustala od njih. Sad me je tvoja majstorska izvedba opet namamila na njih. Čak i znam za koju ću ih prigodu napraviti. Više se čak niti ne sjećam o kojem se tijestu radilo na tom blogu, ali stvarno ovo prhko tijesto za mini pitice mora biti dobro.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, volim sto si se predomislila, razmisljala sam isto kakvo testo da upotrebim, pa mi se nekako prhko ucinilo kao najlakse za rad, mada je ovo zaista velika kolicina testa pa se mogu napraviti i male tortice sa strane, ili mozda sve praviti od pola mere.:))

      Избриши
  6. opet kod tebe svašta fino, divota! cvjetići su predivni

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Uh, ne mogu da stignem da objavim sve sta bih zelela, pa sam morala malkice da se "ubrzam", nadam se da ce vam fino posluziti kao inspiracija.:)))

      Избриши
  7. Bože,ove divote. Cvetiće ću sigurno praviti... Baš mi je NEKO poslao kalupić u obliku cvjetića. i eto prilike da ga isprobam... Pozdrav i sve najbolje. Vanja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Mislim da je deda Mraz doneo kalupice u prave ruke, hihihi... verujem da ces napraviti jos svasta nesto fino sa njima.:))) puno te pozdravljam!:)))

      Избриши
  8. Joj totalno je fora ova izvedba sa cvjetićima, totalno neobično, uvijek se se mažu pa preklapaju tako da je ovo super, novo!

    ОдговориИзбриши
  9. Predivno! baš predivno!
    i još kada vidim ovu tvoju pedanteriju padam u depresiju!

    ОдговориИзбриши
  10. Bacila sa pogled na sajt i izgleda mi kao da su "mastili" između slojeva tijesta, nisam čitala, umorna sam i ne mogu da čitam na engleskom.
    U svakom slučaju su odlični. posebno cvjetići, obožavam džem u keksićima.

    ОдговориИзбриши
  11. Juče su se cvetići probali i u Zagrebu kod Nede,samo da znas...utisci su predivni. Muski su bili odusevljeni. I Neda je kao i ja odesevljena tvojim blogom. Pozdrav od nas.

    ОдговориИзбриши
  12. A danas su vec na mom stolu... odlicni su... prosto ne znam kako su mi promakli... i danski keksici su se pravili... Sergej ih zove mamini keksici... pozzzzzzzzz...

    ОдговориИзбриши
  13. Vanjuska, hvala puno na isprobavanju, ja po obicaju uvek kasno vidim komentare, a naravno da svi keksici dotle nestanu.:))) Drago mi je da ste uzivali a posebno malisa, od sada su to mamini keksici i nikako drugacije, hihihi... veliki pozdrav vam svima saljem!:)))

    ОдговориИзбриши