понедељак, 16. април 2012.

Domace njoke u umaku od paradajza i gorgonzole



Dragi moji, nadam se da ste lepo proveli praznike, pravili nesto fino i malo odmarali.:) Ovog puta u kreativnoj kuhinjici imamo posebnog gosta koji ce nam kuvati nesto lagano i ukusno, pravicemo domace njoke i spremati dva umaka, pa zato da odmah zasucemo rukave!:)

Naseg danasnjeg kuhara NennoA ste vec imali prilike da upoznate, spremao nam je finu rizu sa graskom i piletinom a sigurno ste odavno zapazili i lepe cvetice na zaglavlju bloga koje obicno "pozajmljujem" iz njegove virtuelne baste. Ovom prilikom puno pozdravljam celu ekipu iz Banjaluke i nadam se da ce nam se pridruziti jos koji put u punom sastavu i kuvati zajedno sa nama.:))

Domace njoke


Sastojci: 500 g kuvanog krompira, oko 250 g brasna, 1 kasicica soli, 50 g maslaca, 1 jaje po potrebi

Priprema:

Krompir oljustiti, iseci na kockice i skuvati u slanoj vodi (najbolje je koristiti beo krompir jer je on fino brasnast kad se skuva). Kad je krompir skuvan, ocediti i ispasirati. Dodati maslac i jaje (nije obavezno), pa postepeno dodavati brasno i mesati sve dok se ne dobije testo koje se ne lepi za ruke.

Radnu povrsinu obilno posuti brasnom, odvajati po malo testa i oblikovati valjcice.  Napraviti tako tri valjcica, pa iseckati na manje kockice i posuti sa dosta brasna da se ne bi zalepile jedne za drugu.


Njoke kuvati u slanoj vodi sve dok ne isplivaju na povrsinu, oko 3-4 minuta, pa rupicastom kasikom izvaditi na tanjir.  Kuvati iz vise puta manju kolicinu njoka jer ce dosta narasti prilikom kuvanja.  Preliti umakom po zelji i odmah posluziti… bon appetit!:)

Napomena: za njoke mozemo koristiti i pire krompir koji je ostao od rucka. Ukoliko pravimo vecu kolicinu, visak njokica mozemo zamrznuti  i skuvati kad nam zatrebaju. Njoke treba samo lepo rasporediti na posluzavniku koji smo prethodno posuli sa malo brasna, pa kada se zamrznu prebaciti u kesu ili podeliti na manje paketice.


Umak od paradajza



Sastojci: 250 g pelat paradajza, 1 crni luk, 2 čena bijelog luka,  1 kašika smeđeg šećera, 1 kašika sušenog bosiljka

Priprema:

Pelat paradajz očistimo i narežemo na kockice, luk nasjeckamo, a bijeli luk protisnemo. U tavu, na 2-3 kasike ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnuti bijeli luk, posolimo, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri. Nakon 2-3 minute pržanja dodamo smeđi šećer i pričekamo 1-2 minute da se počne karamelizirati. Zatim dodamo narezane pelat rajčice, sušeni bosiljak, promiješamo i dinstamo na laganoj vatri.


Umak od gorgonzole



Sastojci: 40 g maslaca, 120 ml vrhnja za kuhanje, 60 g sira gorgonzola, 2 kašika naribanog sira ribanca (parmezan),  1 kašika sjeckanog peršina, maslinovo ulje, sol i biber


Priprema:
U ugrijanu tavu stavimo maslac i pričekamo da se rastopi. Potom ulijemo vrhnje za kuhanje, dodamo sir gorgonzolu i povremeno miješajući, kuhamo na laganoj vatri 5-6 minuta.
Kuhane njoke ocijedimo, jednu polovicu dodamo u umak od rajčice i promiješamo, a drugu polovicu u umak od gorgonzole, posipamo sjeckanim peršinom te također promiješamo.

Napomena: umesto plavog sira moze se koristiti i neki drugi topljeni zuti sir po zelji ili napraviti kombinacija vise razlicitih vrsta.



21 коментар:

  1. nema do domaćih njoka! umaci su krasni, divne su ove dvije kontrastne boje na tanjuru!

    ОдговориИзбриши
  2. Krasne su, ponekad ih pravim, ali priznajem ne precesto. Slike su predivne.

    ОдговориИзбриши
  3. Dopadaju mi se obe vrste sosa. Njoke obozavam,pripremam ih najcesce samo sa kecapom, ali cu morati da isprobam i u kombinaciji ovih soseva. Slike su predivne, sve pohvale gostu i tebi :)

    ОдговориИзбриши
  4. Baš su krasne, prave domaće i umaci su super, volim obje verzije :)
    Ja isto uvijek prvo zarolam tijesto i onda režem njokice dok ih moja baka svaku posebno valja rukama, a meni su ovakve baš ljepše i takve uvijek radim :)

    ОдговориИзбриши
  5. Uh, ne mogu se odlučiti koji umak bih prije zagrabila. Odlično izgledaju i jako volim domaće njoke.

    ОдговориИзбриши
  6. Drugari, obe kombinacije idu vrlo lepo zajedno, ali mozete napraviti i samo jednu koja vam se vise svidi, ovako ce vam posle biti teze da se odlucite u tanjiru.:)) Mogu naravno doci u obzir i kupovne njokice, medjutim ako imate vremena probajte da napravite sami, ako ih niste do sada radili eto zgodne prilike da iskoristite visak pire krompira... a ako ste vec pravili, onda da se samo podsetite.:))

    ОдговориИзбриши
  7. Baš sam danas pravila domaće njoke sa umakom od kopra,i ove ponuđene varijante umaka su prefine:)

    ОдговориИзбриши
  8. Ovakve su mi njoke najdraže, a umaci, jedan bolji od drugog.

    ОдговориИзбриши
  9. Njoke u svim oblicima obožavam. Moram jednom da ih napravim u većoj količini pa da ih zamrznem. Najviše me u suštini mrzi da perem presu za krompir. Jednom sam ih pravila od pire krompira iz kesice, nisu bile loše.

    Recept je odličan, naročito ih volim sa sosom od gorngozole. Kad sam videla sliku, pošla mi je voda na usta. Stari ždera šta se može:-)))

    ОдговориИзбриши
  10. @ Nely, zvuci mi fino taj umak od kopra, receptic na sunce molim!:))
    @ Dunja, hvala puno, prenecu utiske autoru.:))
    @ Vesna, dobra je ta ideja za krompir iz kesice, ako smo nekada u stisci sa vremenom... seticu se za drugi put.:))
    @ Petra, hvala.:)))

    ОдговориИзбриши
  11. Njokice su super kao i oba umaka, ali ja biram ovaj od paradazja koji mi se ovdje savršeno slaže. Sve izgleda fantastično. Pozdrav tebi i tvome gostu !

    ОдговориИзбриши
  12. Divan ruckic... Jako mi se dopada i jako volim domace njoke... :)

    ОдговориИзбриши
  13. Divno izgledaju, volim njokice . Prvom prilikom probaću sos od gorgonzole.

    ОдговориИзбриши
  14. Nema ništa ljepše od domaćih njoka, i ne znam koji mi je umak finiji, mislim da bih pojela i jedan i drugi s velikim guštom! :) Sve pohvale kuharu :)

    ОдговориИзбриши
  15. E draga moja, sada si me taknula u bolnu točku - obožavam domaće njoke, ma ni jedne kupovne ne mogu se mjeriti s njima! O sirevima, pogotovo gorgonzoli već i vrapci na grani znaju koliko ih volim :) Divno, divno!

    ОдговориИзбриши
  16. Dragi moji, hvala puno na lepim komentarima, a zahvaljujem se posebno mom gostu na lepom receptu koji je podelio sa nama, nadam se da ce nam ponovo doci.:)) A svima vama koji budete citali ovaj recept zelim da fino posluzi kao ideja za jedan ukusan i brzi rucak, prijatnoo!:))

    ОдговориИзбриши
  17. njoki s bilo kojim umakom su dobitna kombinacija :)

    ОдговориИзбриши
  18. Svi recepti i slike su (malo je reći,divne,prekrasne,super) kao i uvijek. Tako smo navikli. Drugačije i ne može biti. Ne znam šta mi je draže ili teže, dobiti sve ovoliko recepata odjednom,što je super...ili čekati toliko DUGO.... ahhahahha... Puno pozdrava... Vanja,Novo mesto.

    ОдговориИзбриши