уторак, 28. јун 2011.

Torta sa bademima i visnjama


Jedna lagana tortica za prve dane leta sa koricama posutim listicima bademima, finim vocnim filom i umucenom pavlakom... priprema je laksa nego sto se na prvi pogled cini, ali verujte da cete uzivati  svakoj snitici!:) Zelim Vam da se lepo odmorite ovog leta, mozda negde otputujete, posetite neko zanimljivo mesto ili jednostavno uzivate u miru i hladovini vase baste ili rascvetanog balkona, uz neku dobru knjigu i ledenu poslasticu.:))

Sastojci: 125 g brasna, 100 g maslaca, 100 g secera, 1 vanilin secer, 4 zumanceta, 1/2 kesice praska za pecivo, 2 kasike mleka

Kora sa bademima: 4 belanceta, 200 g secera, 80 g badema u listicima

Fil: 300 g visanja ili malina, 1 kasika secera, 1 dl vode, 1 kesica pudinga od vanile, 2,5 dl slatke pavlake, 1 vanilin secer, 1 slag fix

Priprema:

Izmesati brasno i secer, dodati maslac iseckan na listice i na kraju zumanca, pa napraviti prhko testo (ako je potrebno dodati i kasiku-dve mleka). Podelite testo na dva dela pa svaki tanko razviti i obloziti preko dna kalupa za tortu precnika 26 cm na koji smo prethodno stavili papir za pecenje.

Umutiti belanca u cvrstu penu, dodati secer i namazati preko pripremljenog testa. Ostaviti 0,5 cm praznog prostora do ivice jer ce se belanca jos malo rasiriti tokom pecenja i sve lepo popunitit. Odgore posuti listicima bademima. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.

Kad su se belanca i bademi blago zarumenili, izvaditi kore iz rerne i jednu odmah iseci na 12 delova (korice ne treba skidati sa masnog papira dok se potpuno ne ohlade).


U medjuvremenu pripremiti fil: izmesati puding sa kasikom secera i malo hladne vode. Preostalu vodu zagrejati, dodati voce i kratko prokuvati. Sada dodati i razmuceni puding i sve zajedno jos kratko kuvati dok se ne zgusne. Kad se krema ohladi, premazati preko korice sa bademima koju smo vec stavili na tanjir za serviranje.

Umutiti slatku pavlaku, dodati vanilin secer i kesicu slag fixa, pa sve namazati preko fila sa vocem. Odgore pazljivo rasporediti isecene trouglice druge korice i rashladiti pre serviranja... bon appetit!;))

Recept je iz kuvara "Mastoviti svet slatkisa i peciva" DrOetker, a u originalu je pripreman sa malinama.;)


четвртак, 23. јун 2011.

Domaci ravioli sa piletinom u sosu od pavlake


Napravili ste finu domacu supicu sa pilecim mesom, sa puuuno povrca i zelenisa sve kao sto treba... za pocetak, odvojite lepo meso od kostiju.:) Ovog puta necemo praviti pileci rizoto sa sosom kao prilogom, nego cemo kuvanu piletinu iskoristiti za jedan fini nadev za domace raviole... odmah krecemo na posao!;)))

Sastojci za testo: 200 g brasna, 1 ravna kasicica soli, 2 jajeta, malo vode

Nadev: oko 200 g kuvanog pileceg mesa, vezica mladog luka, so, biber, persunovo lisce, 1 jaje ili malo pavlake

Umak od pavlake: 2 dl kisele pavlake, malo maslaca, 1 kasika gustina, so, sveza mirodjija

Priprema:

Zamesiti testo kao za rezance od brasna, malo soli, jaja i vode. Ostaviti 10-tak minuta da odmori pa razviti tanku koru ili jos bolje ako imate masinu za testeninu, razviti nekoliko dugackih traka.:)

Pripremiti nadev: mladi luk sitno iseckati i proprziti na malo ulja, kad postane staklast dodati meso ocisceno od kostiju i sve zajedno jos kratko proprziti. Probati, pa ako je potrebno dodati jos malkice soli ili bibera. Na kraju, smesu povezati jednim jajetom ili dodati par kasika kisele pavlake i seckano persunovo lisce.


Na polovinu razvijenog testo stavljati male kupice nadeva ostavljajuci razmak od 3-4 cm izmedju njih, pa zatim taj "prazan" prostor premazati umucenim jaetom ili hladnom vodom da nam se ravioli ne bi otvarali prilikom kuvanja. Preklopiti drugom polovinom testa, malo utisnuti oko nadeva da se ivice bolje zalepe, pa reckavim tockicem (radlom) ili ostrim nozem iseci na male kvadratice.

Raviole kuvati u kipucoj slanoj vodi oko 10-tak minuta. Izvaditi rupicastom kasikom  i odloziti na tanjir za serviranje.

U medjuvremenu pripremiti umak: na malo zagrejanog maslaca proprziti kasiku gustina, dodati kiselu pavlaku i kuvati dok se umak ne zgusne. Posoliti i pobiberiti po ukusu, staviti sitno seckanu mirodjiju. Dok je sve jos toplo, preliti preko pripremljenih raviola i posuti sa malo naribanog parmezana.


Napomena: uz ovako pipremljenu "home made" testeninu lepo je posluziti:

1. umak od pecuraka (na malo ulja proprziti sitno seckani crni luk i pecurke, zaciniti po ukusu i na kraju dodati malo pavlake i seckanog persuna)

2. umak od topljenog sira u mleku  ( 2,5 dl mleka, 125 g topljenog mekog sira (npr. "Zdenka"), malo bibera... sve zagrejati na tihoj vatri dok se sir ne rastopi.;)) Prijatno!

Jaja u gnezdu od krompira i spanaca





Stiglo nam je toliko dugo ocekivano leto, temperatura se vec danima ne spusta ispod 30-tog podeoka i ne bih se sada uopste bunila kad bi nas iznenadio neki kisni oblacic i podario nam makar kratkotrajno osvezenje.:) I zato,evo par predloga laganih receptica koji su ujedno i moja ulaznica za ovomesecni krug igrice Ajme, koliko nas je na temu jaja, koju ovog puta nadgleda nasa Sanja sa bloga Knjiski moljac u spajzu.:)

Sastojci (za 2 osobe): 2-3 krompira srednje velicine, prstohvat soli, malo bibera, kockica maslaca, 2 kasike naribanog parmezana, 2 jajeta

Priprema:

Za ovaj receptic sam ponovo koristila one slatke male keramicke posudice iz prethodnoh posta, a sasvim fino mogu posluziti i neke manje serpice ili cak kalupici za projice.

Krompir oljustiti i krupno naribati, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati kockicu maslaca (25 g) i naribani parmezan, pa sve lepo izmesati. Male keramicke posudice namazati maslacem i obloziti naribanim krompirom, napraviti udubljenje kasikom na sredini kao gnezdo, pa staviti da se pece nekih 20-tak minuta.

Kad su "gnezda" od krompira vec dobila lepu rumenu boju, izvaditi ih  iz rerne, razbiti po jedno jaje u svako udubljenje u sredini, i vratiti da se jos malo peku dok jaja ne budu gotova... bon appetit!:)


Predlog za serviranje: ova gnezda je zgodno posluziti uz neki zeleni prilog, recimo pire od spanaca ili pire od pasiranog graska i krompira. Gnezda izvadite iz modlica pre posluzivanja pa ce tako izgledati posebno dekorativno na tanjiru.;))


Jaja u gnezdu od rize i spanaca


Verujem da vam je ovaj recept vec poznat i zato je ovde prikazan vise kao ideja za jedan brzinski rucak. Potrebnu kolicinu sastojaka mozete sami odredediti prema broju ukucana (kod nas recimo tata nije ljubitelj zelenisa;)). Znaci, na malo ulja proprziti manju glavicu crnog luka, dodati spanac iseckan na trakice, malo promesati i dodati rizu. Sipati vodu ili pileci bujon i kuvati dok riza ne omeksa.

Kalupice namazati maslacem i napuniti pripremljenom rizom, u sredini napraviti udubljenje poput malog gnezda i tu razbiti po jedno jaje. Sve kratko zapeci u rerni... et voila!:))

четвртак, 16. јун 2011.

Gratinirane palacinke sa slatkim sirom


Jos jedan lagani recept ako volite zapecene palacinke sa slatkim sirom, samo sto su ovog puta posluzene na malo drugaciji nacin. Naime, konacno sam nasla ove male keramicke posudice ( ima ih u Idei u razlicitim dezenima;)), pa sam resila da ih odmah isprobam!;)) Navedene mere su dovoljne za 3 modlice i vise su odokativne, tako da sastojke slobodno prilagodite vasim potrebama i ukusu.

Sastojci: 10-12 palacinki pripremljnih po vasem omiljenom receptu; za prelivanje: 1 dl mleka, 1 dl kisele pavlake, 1 jaje

Fil: oko 300 g mladog sira, 1 kasika secera, 1 vanilin secer, malo naribane limnuove korice, suvo grozdje po zelji

Priprema:

Pripremite palacinke prema omiljenom receptu i nafilujte ih nadevom od svezeg sira, secera i malo naribane limnuove korice. Ako volite grozdjice, mozete i njih staviti u fil.;)

Zamotajte palacinke i isecite ih na 3-4 dela u zavisnosti od toga koliko su vam visoke modlice u kojima cete ih zapeci. Racunajte da ce vam za svaku modlicu trebati 3-4 palacinke.

Male keramicke modlice namazite maslacem i rasporedite uspravno isecene palacinke. Posebno umutite kiselu pavlaku sa malo mleka, dodajte jedno jaje i prelijte preko palacinki. Zatim sve kratko zapecite u rerni i posluzite toplooo... bon appetit!;))

Slana torta sa zimskom salamom


Leto nam je vec polako pred vratima, dani su sve topliji pa gledamo da sto manje vremena provedemo u kuhinji. Posle svih onih slatkisa i kompota iz prethodnih postova, red je da za promenu napravim i nesto slano... i zato, evo jedne zgodne ideje za slanu torticu koju cete brzo spremiti.:) Mozete je posluziti za veceru pa cak i rucak uz neku laganu salaticu.


Sastojci: 200 g brasna, 100 g zimske salame, 4 dl mleka, 3 jajeta, 1 ravna kasicica soli

Priprema:

Ukljucite odmah rernu na 200 C dok pripremite sve sastojke, mozete odmah podmazati i kalup i posuti sa malo brasna.;)
U posebnoj posudi izmesati brasno i so, sipati postepeno mleko i mesati da se ne stvore grudvice. Na kraju dodati i jaja koja su prethodno penasto umucena. Smesu sipati u kalup a preko testa rasprediti kockice zimske (ili neke druge) salame. Peci u zagrejanoj rerni oko 30-tak minuta i posluziti toplo.

Kad se ova slana torta bude izvadila iz rerne, testo ce prilicno narasti i postati "puf-puf" ali ce se ubrzo spustiti tako da ne brinite.;)) Fino je da se posluzi uz malo milerama ili mladog kajmaka... bon appetit!;))


понедељак, 13. јун 2011.

Sve od tresanja:)


Konacno su tresnje stigle na red!;)) Ove godine voce prilicno kasni, ne znam da li je to zbog premalo sunca ili viska kise koja nas skoro svakog dana obicno "poseti" u popodnevnim casovima, a par puta nas je iznenadio i grad, pa je mozda i to bio razlog sto su vockice dosta kasnile. Kazu da je veliki broj stabala unisten, jagode su vec polako na izmaku, visnje su nesto slabo rodile a tresnje se tek stidljivo pojavljuju na tezgama, tako da ne znam kako ce biti ove godine sa pravljenjem zimnice.

No, da ipak lepo postavim par receptica jer je sada sezona, a mozda ce se vockice jos i oporaviti pod ovim toplim junskim suncem. Ovde je recept za spremanje kompota od sezonskog voca (po njemu uvek pravim i zaista je vrlo jednostavan i nema tu nesto puno posla), a tu je i nekoliko brzih poslastica koje se mogu kombinovati sa tresnjama ili visnjama... nadam se da ce Vam se dopasti.;))


Kompot od tresanja

Sastojci: sezonsko voce po zelji (tresnje, visnje, kajsije, breskve, kruske, belo grozdje...), po 6 kasika secera za svaku teglu od 750 g, voda

Priprema:

Ciste tegle napuniti vocem  i u svaku staviti po 6 kasika secera (oko 100 g). Tresnje i visnje stavljati zajedno sa kosticama, samo ih prethodno lepo oprati i skinuti peteljke. Ako se odlucite za kajsije, presecite ih na pola i izvaditi kostice, breskve i kruske bi trebalo prethodno oljustiti i iseci na cetvrtine ili kockice, dok je grozdje dovoljno samo dobro oprati. Tegle zatim napuniti hladnom vodom skoro do vrha i odgore staviti poklopce.

Potreban nam je nesto dublji lonac koji je vece visine nego sto su tegle, pa ako nemamo tako duboki lonac kompot mozemo praviti i u manjim teglicama, samo cemo onda stavljati po 3 kasike secera u svaku teglicu. Na dno lonca lepo sloziti kuhinjsku krpu i odgore poredjati zatvorene tegle (meni stanu samo 3 kom.).

U lonac sada sipati vodu (moze i mlaku) koja treba da prekrije tegle bar za 1 cm. Kad prvori kuvati 5 minuta i skloniti sa ringle. Pazljivo odliti malo vode i izvaditi tegle (obicno ih uhvatim za poklopac uz pomoc kuhinjske krpe koju sam presmotala vise puta posto je sve jako toplo). Tegle poredjati na sto i ostaviti da se potpuno ohlade, a zatim ih premestiti na neko tamno i hladno mesto. Postupak ponoviti sa preostalim teglama voca.

Primeticemo da se voce podiglo skroz gore (blize poklopcu;)) a na dnu tegli je ostao sloj secera koji ce se vremenom postepeno rastopiti. Kompoti pripremljeni na ovaj nacin se mogu sasvim fino cuvati godinu dana, pa cak i duze.

Napomena: kad se priprema kompot sa kajsijama, breskvama ili kruskama, bolje je odabrati nesto cvrsce voce koje nije previse zrelo i mekano.

Omlet sa tresnjama


Sastojci za 4 osobe: 4 jajeta, 1 kasika secera, 2,5 dl mleka ili vode, 200 g brasna, oko 300 g tresnjica, 50 g badema u listicima

Priprema:

Izmesati secer i zumanca sa mlekom, dodati brasno i na kraju belanca umucena u cvrstu penu. Zagrejati malo ulja ili maslaca, pa stavljati po 1-2 kutlace smese za svaki omlet i ravnomerno rasiriti po celom tiganju. Odgore rasporediti ociscene tresnje i malo pritisnuti da se bolje zalepe.;)

Kad se omlet ispekao sa jedne strane, pazljivo okrenuti na drugu stranu i jos kratko peci (omlet se moze poklopiti ravnim tanjirom koji je istog precnika kao i tiganj, pa zajedno preokrenuti i ponovo vratiti omlet u tiganj). Na kraju, prebaciti na tanjir, posuti secerom u prahu i prepecenim listicima badema. Posluziti dok je jos toplo.;))

Jos jedna ideja za ukusni omlet sa jabukama koje su zamirisane rumom, recept mozete pogledati  ovde.;))


Brzi kolac sa sezonskim vocem


Verujem da ovaj kolac svi volimo jer se cesto sprema u sezoni kada ima svezeg voca, a ono sto je mozda malkice drugacije je da se deo brasna zameni sa grizom pa tako testo postane divno rastresito i vazdusasto. Umesto mleka koristi se jogurt koji se odlicno slaze sa ovom vocnom kombinacijom.... isprobajte jednom i na ovaj nacin.;))

Sastojci: 1 solja (od 2 dl) jogurta, 1 solja secera, 1 solja griza, 1 solja brasna, 1/2 solje ulja, 1 prasak za pecivo, 1 vanilin secer, 3 jaja, 500 g sezonskog voca (tresnje, visnje, ribizle, maline...)

Priprema:

Umutiti penasto belanca, dodati secer, zumanca, jogurt, ulje, griz i na kraju brasno pomesano sa praskom za pecivo. Sve lepo izmesati i sipati u podmazan i brasnom posut pleh. Po povrsini ravnomerno rasporediti voce (tresnjama i visnjama prethodno izvaditi kostice;)).

Staviti da se pece u zagrejanu rernu na 200 C oko 30-tak minuta. Kad se kolac ohladi, seci na kocke i posuti secerom u prahu... bon appetit.;))

Savijaca sa tresnjama


I na kraju, jos jedan predlog za finu savijacu sa tresnjama ili visnjama i grizom koja veoma podseca na domace testo i tesko da bi neko mogao pogoditi da je napravljena sa kupovnim korama. Jedan fini receptic mozete procitati kod nase Maje na blogu, klik ovde.;))

четвртак, 09. јун 2011.

U gostima kod Mirjane


Proslo je nesto vise od mesec dana od kako smo u gostima kod Mirjane, na blogu Cooking by Mirjana i nikako da odemo, bas nam je fino.;)) Istrazujemo, citamo i isprobavamo recepte nase drage domacice u okviru blogerske igrice  FBI rukavice koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes.

Ako pazljivo odskrinemo vrata Mirjanine kuhinje, do nas ce dopreti miris finog peciva sa cokoladom (mogu vam reci da se potpuno odomacilo kod nas i nekako mi se cini da ih sama najvise poruckam;)), tu su jos i mafini sa malinama, male cokoladne soljice, jedan lepi kuglof, slani kolac sa tikvicama, i najrazlicitije vrste domaceg, mirisnog peciva... eto, to bi bilo sve sta sam za ovu priliku odabrala (link do originalnog recepta nalazi se u naslovu svake slike).

Mirjanini recepti su pazljivo odbrani, provereni i sigurni i po njima cete sasvim lako napraviti fini porodicni obrok ili neko lepo svecano posluzenje kada vam dolaze dragi gosti... necete pogresiti za bilo koji recept da se odlucite i uzivacete svim culima.;))


Muffini od kokosa i malina (ribizli)


Ovo su bili jako fini mafini sa ribizlama (u mom slucaju;)) posto nisam imala maline kao sto stoji u originalnom receptu, pa sam ih napravila sa smrznutim ribizlama koje sam dodala u testo neposredno pre pecenja. Voce se tako nije puno otpustilo i ribizle su ostale lepo cele, sasvim fino su se uklopile i bilo ih je zanimljivo grickati.

Dopalo mi se i samo testo koje nije bilo previse slatko, vec bas koliko treba, i mislim da bi se od ove smese mogao napraviti i fini kolac iz jednog dela koji bi se mogao peci u kalupu za kuglof ili venac. Odlicno je, pravicu ih ponovo i sa malinama.;))

Chocolate pots de creme


Vrlo finooo, nesto poput malih lava kolaca samo sto sredina nije tecna vec divno kremasta. Bilo je pravo uzivanje zasladiti se ovim malim cokoladnim soljicama na kraju rucka. Mozda ce vam se na prvi pogled uciniti da su porcije male, ali ovaj slatkis je veoma koncentrovan i verujte da ce vam jedna soljica biti sasvim dovoljna... i mooozda jos jedna, nesto kasnije popodne.;))

Kuglof


Moglo bi se reci da je ovo bila "ljubav na prvi pogled"!;)) Secam se da su mi se jako dopale slike kad ih je Mirjana prvi put objavila na Coolinarici, bio je to jedan sasvim neobican kuglof  ciji je presek vise licio na neku finu strudlu sa nadevom od cokolade... ili je to mozda bila strudla u formi kuglofa?;) Kako god bilo, ovo bih vam svakako preporucila da isprobate... to je jedan od onih kolaca koje cete voleti da grickate uz soljicu caja dok popodne gledate neki film.;))

U testo se moze naribati malo limunove korice a u fil staviti i nesto seckanih, pecenih lesnika ili malo suvog voca koje vam se nadje pri ruci... napravila sam ga u kalupu za venac pa podseca na neku malu strudlicu.;))

Pogacice


Zgodno za grickanje umesto hleba, testo je prhko i podseca na masnu pogacu... jos ako dodate malo sitno seckanih maslina ili kockica pancete, dobicete odlicnu veceru uz casu jogurta.;))

Slani kolac od tikvica


Ovo bi mogao biti jedan brzi i ukusan predlog za rucak, naribane tikvice, malo pancete i sira, koji kolutic paradajza odgore... et voila! Moze se peci u kalupu za projice pa ce testo biti krckavo sa svih strana,  a mozete napraviti i ovako kao torticu ili pitu. Posluzite uz malo milerama ili napravite neku finu salaticu od sezonskog povrca... za ovo toplo vreme ne treba nista vise!;))

I na kraju, jedna fotka iz arhive... francuska focaccia koju sam ranije bas cesto pravila pa zato nemam novije slike. Mozete je fino grickati umesto hleba, obogatiti kockicama pancete i zamirisati listicima ruzmarina... bon appetit!;))

Francuska focaccia


субота, 04. јун 2011.

Slatko od jagoda


 
Kod nas postoji jedan lep obicaj, mada se u poslednje vreme sve vise gubi, a to je da goste koji vam dodju u kucu i koje zelite da lepo ugostite, prvo posluzite domacim slatkom napravljenim od sezonskog voca i ponudite casom vode... pa, tek onda pitate da li je neko za kaficu ili bi mozda popio nesto drugo.;))

Kako je sezona jagoda vec polako na izmaku, a uskoro ce poceti da pristize i drugo voce, iskoriste priliku da napravite ovo mirisno slatko od jagoda u kome cete uzivati u dugim zimskim mesecima. Iskusne domacice vec znaju kako sve to treba spremiti, ali mozda ce ovaj recept posluziti nekome ko tek pocinje da otkriva sve cari kuvanja.;)

Na isti nacin se moze spremati i slatko od tresanja, visanja i drugog voca i zato sacuvajte ovaj receptic... potrebno vam je samo truncica vremena, vanglica svezeg voca i nesto secera (obicno se stavlja u odnosu 1:1) i mozemo da pocnemo... ali pre toga, izvolite probajte ovogodisnje slatko od jagoda!:)


Sastojci: 1 kg jagoda, 1 kg secera

Priprema:

Jagode oprati i skinuti peteljke, sacekati da se malo prosuse. Voce staviti u vecu serpu za kuvanje slatka (koju koristimo samo za tu namenu, "crvene tufnice" su obavezne;)) i posuti kristal secerom. Najbolje je da bude samo jedan sloj voca jer ce se slatko tako pre skuvati. Sve prekriti suvom kuhinjskom krpom i ostaviti par sati na sobnoj temperaturi dok voce ne pusti sok (najbolje preko noci).


Neko dodaje i sok od limuna radi arome i da bi se voce bolje odrzalo, ali ako se fino skuva to nije potrebno, tako da limun mozete slobodno izostaviti (ja ga ne stavljam;)).

Sutradan, posto se secer vec malo otopio a voce pustilo sok, staviti slatko da se kuva. Ako je potrebno moze se dodati i pola case vode, ako nema dovoljno soka. Kad provri smanjiti temperaturu i kuvati oko 40-tak minuta na nekoj srednjoj temperaturi. Mozda ce biti potrebno da se u toku kuvanja povremeno pojaca ili smanji temperatura ako primetimo da slabo ili suvise jako vri. Slatko ne treba mesati tokom kuvanja, dovoljno je samo povremeno protresti serpu.;)


Na slikama iznad se moze videti kako izgleda voce na pocetku i na kraju kuvanja, slatko je gotovo kada voce postane lepo prozirno a sirup dobije gustinu meda (ali opet ne suvise gusto, jer ce se hladjenjem jos malo zgusnuti).

Primeticemo da se na slatku tokom kuvanja napravila pena i nju treba pazljivo skloniti kasikom kada se sve zavrsi. Slatko bi na kraju trebalo da izgleda otprilike ovako:


Sada sve treba pokriti vlaznom kuhijskom krpom (koju smo ocedili od viska vode) i ostaviti par sati dok se slatko potpuno ne ohladi. Tek posle toga moze se staviti u tegle, zatvoriti i cuvati negde na tamnom mestu.... i uzivati u malim slatkim zalogajima!;))

Napomena: ovako pripremljeno slatko se moze odrzati i par godina, ali je ipak najbolje potrositi ga u roku od godinu dana jer se stajanjem moze useceriti i promeniti boju.