среда, 28. април 2010.

Rapska torta - kuVarijacije

Nas zadatak ovog meseca u okviru blogerske igrice KuVarijacije bio je da napravimo tradicionalnu Rapsku tortu prema receptu nase drage prijateljice sa Coolinarike Umag-0280. Torta koja izgleda poptpuno drugacije od svih onih koje smo navikli da vidimo, u obliku je interesantnog puza i sa bogatim filom od badema i finom aromom limunove i pomorandzine korice...ajme, divote!;)))

Sastojci (originalni recept): 200 g brasna, 2 kasike secera, 2 kasike masti, 2 jajeta, 2 kasike vode

Fil: 500 g badema, 500 g secera, 6 kasika maraskina, 1/2 limunove korice, 1/2 pomorandzine korice, 3 jajeta

Priprema:

Izmesati brasno i secer, dodati otopljenu mast ili margarin, razmucena jaja i malo vode, pa zamesiti cvrsto trsto kao za rezance, po potrebi dodati jos brasna (dodala sam jos oko 100 g). Zamotati u foliju i ostaviti u frizider da stoji 30-tak minuta.

Testo podeliti na dva dela, jedan razviti sto tanje u oblik kruga (meni je precnik bio oko 33 cm) i pazljivo ga preneti na pleh od rerne koji je oblozen masnim papirom. Tockicem (radlom) iseci oblik puza pocevsi od sredine, tako da krugovi budu siroki oko 5-6 cm. Malo ih razdvojiti rukom da se ne dodiruju (odlican savet koji sam pronasla u jos jednom receptu za ovu torticu by Lilly-cool na Coolinarici).

Za nadev izmesati mlevene, ociscene bademe i secer, dodati liker, naribanu koricu limuna i pomorandze i na kraju jaja. Sve lepo izmesati i izjedanciti smesu. Umesto maraskina kako stoji u originalnom receptu stavila sam par kasika likera od pomorandze.;))

Nadev pazljivo rasporediti preko spirale od testa ali paziti da ostane malo slobodnog prostora na krajevima. Preostalo testo tanko razviti i iseci na dugacke trakice sirine oko 2 cm. Rubove "puza" premazati hladnom vodom, pa svuda okolo praviti karnerice od trakica testa (poceti od sredine).

Moram priznati da pravljenjenje ovih karnerica nije islo bas tako glatko kao sto sam videla na snimku prilozenom ispod originalnog recepta, za to treba imati malo vise prakse...ali je na kraju posao ipak bio zavrsen, doduse uz izvesno gundjanje.;))

U originalnom receptu je navedeno da se torta pece 30-40 minuta na 100 C, ali kako mi je i posle 30-tak minuta delovala kao da se nece bas tako skoro ispeci, pojacala sam temperatutu na 175 C i tako se pekla jos narednih 20-tak minuta...mozda je to i do moje rerne, pa eto samo da mozete da uporedite. Jos nesto vazno, potrudite se da DOBRO zalepite karnerice, da vam se ne bi desilo, kao kod mene, da fil pocne da curi...ali to se posle ipak ne primeti toliko kad se ohladi.;)))

Kad se tortica ispekla i ohladila, pazljivo je prebacite na tanjir i obilno pospite secerom u prahu zamirisanim vanilom, i konacni rezultat je izgledao ovako....uzivajte!;)))

недеља, 25. април 2010.

Zelene kockice

Sastojci: 500 g spanaca, 100 g margarina, 80 g brasna, 4 dl mleka, 5 jaja, malo soli

Nadev: 300 g svezeg sira, 300 g sunke, 2 dl kisele pavlake, kiseli krastavcici

Za premazivanje i dekoraciju: 200 g krem sira, listici persuna

Priprema:

Spanac ocistiti, oprati i kratko blansirati u kipucoj vodi. Ocediti i i sitno iseckati. Na tihoj vatri otopiti margarin, dodati brasno i kratko proprziti. Staviti iseckani spanac, posoliti po ukusu pa postepeno sipati mleko uz neprestano mesanje, kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

Umutiti cvrst sam od belanaca, a zumanca dodati u ohladjenu smesu od spanaca. Na kraju, pazljivo umesati i belanca i izjednaciti smesu. Sipati u veliki pleh od rerne preko masnog papira. Peci u prethodno zagrajnoj rerni na 200 C.

U medjuvremenu pripremiti fil, sunku i krastvacice sitno iseckati, sir izgnjeciti, dodati kiselu pavlaku i sve lepo sjediniti.

Ohladjenu koru preseci na dva dela, pa jednu koru premazati filom od sira i sunke, lepo izravnati i sve premazati tankim slojem pavlake da bi se gornja korica bolje zalepila. Odgore staviti drugu koru, blago pristisnuti i premazati umucenim krem sirom. Obleziti nozem kvadrate na gornjoj kori, pa svaki ukrasiti pufnicom od sira i listicima svezeg persuna. Dobro rashladiti i seci na kockice.


Slane kockice sa sunkom

Sastojci: 100 g margarina, 100 g brasna, 5 dl mleka, 6 jaja, malo soli

Nadev: 300 g kackavalja , 300 g sunke, 2 dl kisele pavlake, 1 dl majoneza

Priprema:

Na tihoj vatri otopiti margarin, dodati brasno i kratko proprziti. Sipati polako mleko i skuvati gusti krem. Ohladiti, dodati zumanca i umucenu penu od belanaca pa sve pazljivo izmesati. Ispeci koru u velikom plehu, oblozenom masnim papirom. Peci na 200 C oko 30 minuta.

Kackavalj ili neki drugi zuti sir (trapist, ementaler i sl. ) narenadati, dodati seckanu sunku i krastavcice, pa sve sjedniti sa kiselom pavlakom i majonezom. Ohladjenu koru preseci na pola, premazati filom i poklopiti drugom korom. Za gornji sloj mozete koristiti krem sir ili samo tanko premazati pavlakom i posutu naribanim sirom.

Napomena: od istih sastojaka se mogu napraviti i ukusni rolati, dovoljno je samo jos toplu koru umotati u rolat preko vlazne kuhinjske krpe. Kad se kora ohladi, filovati i ponovo zaviti. Premazati majonezom i posuti naribanim kackavaljem, kao dekoraciju mozete napraviti cvetice od kuvane sargarepe.;))

Snicle u ogrtacu od oraha


Ideja za nesto drugacije snicle, u finom ogrtacu od seckanih oraha, posluzene uz aromaticni maslac...nadam se da ce Vam se dopasti.;))

Sastojci: 4 telece snicle, so, biber, brasno, 1 jaje, oko 150 g seckanih oraha
 
Priprema:

Meso malo istanjiti, posoliti i pobiberiti sa obe strane, ako volite mozete premazati i tankim slojem senfa. Snicle uvaljati u brasno, zatim u umuceno jaje i na kraju seckane orahe koje smo prethodno blansirali i skinuli braon opnu. Ovaj deo mozete i izostaviti, ali ce orasi imati puno lepsi i blazi ukus se skine ova ljuska, to je ide prilicno brzo i dovoljno ih je samo na par trenutaka spustiti u kipucu vodu. Posluziti uz prilog od dinstane sargarepe i kolutic aromaticnog maslaca. Bon appetit!;)))
 

Aromaticni maslac

Sastojci: 100 g maslaca, 1 limun, zacinsko bilje (persun, mirodjija-kopar, bosiljak)

Priprema:

Umutiti penasto maslac, dodati naribanu koricu limuna i sitno seckano zacinsko bilje, posoliti i pobiberiti po ukusu. Oblikovati valjak, posuti seckanim zelenisom i sve zamotati u alu foliju. Staviti u frizider da se malo rashladi i stegne. Pre serviranja, iseci na kolutove i staviti preko jos toplih snicli....fino ide uz razna pecenja ili ribu.;))

уторак, 20. април 2010.

FBI rukavice - u gostima kod Gastro dive

Nasa ovomesecna poseta blogu Gastro diva bila je vrlo prijatan i mogu slobodno reci veoma ukusan zadatak, a sve u okviru igrice FBI rukavice koju je osmislila nasa Maja. :))

Kad sam se pre nekog vremena prikljucila svetu foog blogera, nisam ni mogla zamisliti kako je to zanimljivo biti deo ovakovog gastronomskog miljea... fino drustvo, uvek raspolozeno za druzenje i razmenu malih i velikih kulinarskih tajni, a tek divni recepti, mmmm...verujte da vam inspiracije za kuvanje nece nedostajati posle jedne ovakve posete food blogovima.;))

Iako sam svoj blog, u pocetku, zamislila kao kutak gde bismo uz virtuelnu kaficu mogli da razmenjujemo neke fine i proverene recepte za deserte, ubrzo se uz tu "kaficu" moglo gricnuti i po nesto slano, a kasnije i skuvati kompletan rucak.

Jedan od takvih kompletnih blogova je upravo Gastro divin, jer tu cete naci pregrst lepih ideja pocev od toplih i hladnih predjela, finih juhica, zatim zanimljivih glavnih jela pa sve do ukusnih slatkisa (u ovom odeljku uvek najvise volim da se zadrzim:).

Jos nesto sto mi se posebno dopalo na ovom blogu je ideja nase domacice da deo prostora ustupi svom prijatelju, pa je tako njen gost kuhar Galeus obogatio meni sa jos puno divnih dalmatinskih specijaliteta. Mogu Vam reci da mi je poseta ovom blogu posebno prijala, a evo sta sam pripremila iz bogate gastro ponude:

Juha od brokule prema receptu gosta kuhara Galeusa...izvrsna, kremasta, bas po nasem ukusu, za cistu peticu. Mere su precizno navedene tako da nista ne treba menjati, jedino sto sam dodala je jedan struk poriluka koji se kratko proprzio zajedno sa lukom, i fino upotpunio ukus ove vitaminske juhice.


Kao glavno jelo na nasem meniju se naslo odlicno grcko jelo Pastitisio, nesto poput musake i lazanja u isto vreme...uff, fantasticno i vrlooo ukusno, sa nadevom od mlevenog mesa (tu je jos trebalo dodati i plavi patlidzan, ali kako sada nije sezona on ovoga puta izostao) i gornjim slojem od sira i besamela.

Ali moram nesto priznati domacici, nisam se ipak usudila staviti i cimet kako je navedeno u originalnom receptu, nadam se da mi nece zameriti, nekako nisam mogla zamisliti kako bi to islo uz slano jelo, a nisam bila sigurna ni kako bi moji prihvatili taj dodatak...mogu samo reci da je i ovako bilo odlicno, svi smo se jednoglasno slozili da cemo ovaj delikates uvrstiti na nas stalni meni....zajedno sa juhicom od brokule.;))



Panzerotti mislim da ovde nije potrebno nista objasnjavati, ako ste ljubitelj italijanske kuhinje onda je ovo recept po Vasem ukusu. Odlicno kao toplo predjelo ili cak vecera uz dodatak kecapa, a mislim da ni gosti ne bi imali nista protiv da im posluzite nesto ovako.

Kao nadev mozete staviti sve sto se trenutno zatekne u frizideru, a mi smo ih punili sirom i sunkicom.


I na kraju nesto lagano i ne jako slatko Sorbeto od limuna , desert koji ce Vas osveziti i za tenutak u mislima preneti na letnju terasu ispod suncobrana, sa pogledom na Mediteran...uzivajte!;))

петак, 16. април 2010.

Cokoladne kocke


Nesto cokoladno, brzo i krckavo....upravo ovakav desert mi je bio potreban za brzo podizanje raspolozenja, jer vec danima ne prestaje da pada kisa i na horizontu se smenjuju samo tmurni i sivi oblaci, jedva da se tu i tamo promoli koji zracak sunca.... garantujem da cete vec posle prvog zalogaja osetiti kako vam se vraca energija i dobro raspolozenje, ovo je ujedno i moja ulaznica za ovomesecni krug blogerske igrice Ajme koliko nas je, koju je osmislila Monsoon, a cija je ovomesecna domacica Jasenka sa temom orasati plodovi i semenke.

Prvo testo: 50 g brasna, 50 g secera, 1 vanilin secer, 75 g omeksalog maslaca, 100 g hrskavih cokoladnih musla (na primer "Car na dar" ili "Coko nesquik")

Drugo testo: 125 g maslaca, 0,75 dl slatke pavlake, 100 g secera, 1 vanilin secer, malo soli, 3 jajeta, 175 g brasna, 1 puna kasika kakaa, 1/2 kesice praska za pecivo, 100 g seckanih oraha

Priprema:

Izmesati brasno, secer i vanilin secer, dodati omeksali maslac i na kraju cokoladne musle. Malo izmrviti rukama i rasporediti testo po dnu cetvrtastog pleha koji je oblozen masnim papirom.

Pripremiti i drugo testo, umutiti mikserom maslac i slatku pavlaku, pa postepeno dodavati secer i jedno po jedno jaje. Izmesati brasno, kakao i prasak za pecivo pa spojiti sa umucenim maslacem. Na kraju dodati seckane orahe, izjednaciti smesu i sve sipati preko prvog testa i poravnati. Peci na 200 C oko 30 minuta. Kad se ohladi iseci na kocke i po zelji preliti cokoladom.;))


Recept je iz aprilskog izdanja "Jelo & pice".

недеља, 11. април 2010.

Prolecna torta

Ponovo jedna rodjendanska torta, ovoga puta u neznom izdanju sa rascvetalim cveticima tresnje, napravljena za dragu prijateljicu kojoj je juce bio rodjendan. Posto je torta trebala da stigne citava u drugi grad, ne tako daleko ali se ipak putovalo autobusom, mislila sam da je najbolje da se prekrije fondanom...ovo je ujedno moj prvi pokusaj rada sa ovom masom, i mislim da cu se od sada cesce igrati sa fondanom.;)))

Torta koje pravljena za ovu priliku je Mikado torta, sa finom kremom od cokolade i kafe, i mekanim koricama sa orasima...jedna je od omiljenih koju rado pravim i za nas kuci, nije komplikovana za pripremu i relativno se brzo pravi. Veoma je ukusna tako da se po ovom receptu mogu napraviti i fini minjoni.

Zelela sam da postupak pripreme bude sto laksi i za pocetnike, pa sam zato recept napisala sa nesto vise detalja...inace, znate da je to kod mene sve obicno vrlo kratko i jednostavno.;)))


Sastojci za 4 kore: 12 jaja, 12 kasika secera, 4 kasike brasna, 200 g mlevenih oraha, 4 kasicice kakaa

Fil: 3,5-4 dl kuvane jake kafe, 5 zumanaca, 5 kasika secera, 4 kasike brasna, 2 vanilin secera, 100 g cokolade, 375 g maslaca, secer u prahu po potrebi

Sirup: 200 g secera, 2 dl vode


Priprema:

Umutiti cvrst sam od 3 belanceta, dodati 3 kasike secera, jedno po jedno zumance, skoro ravnu kasiku brasna, 1 kasicicu kakaa i na kraju pazljivo umesati 6 kasika (50 g) mlevenih oraha. Sipati u okrugli kalup precnika 26 cm koji je oblozen masnim papirom. Obicno samo na dno kalupa stavim krug od masnog papira, ivice kalupa ne premazujem jer se biskvit na taj nacin nece skupiti prilikom pecenja. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Na isti nacin ispeci jos 3 korice.

Za fil skuvati 4 dl jake crne kafe i ohladiti. Izmesati zumanca, secer i brasno, razmutiti sa malo ohladjene kafe a zatim dodati i preostalu kolicinu kafe. Skuvati krem kao kad se priprema puding, stalno mesati da se ne stvore grudvice i zaista vrlo brzo bude gotovo. Ako vam se ucini da je krema suvise gusta, dodajte jos malo kuvane kafe i vratite kratko na ringlu.

U jos toplu kremu staviti kockice izlomljene cokolade, promesati i ostaviti da se prohladi. Dodati maslac i po potrebi jos malo secera u prahu, ako volite da fil bude sladji.

Maslac obicno stavljam u kremu koja je jos mlaka, pa se tako fino umuti, samo treba paziti da ne bude suvise topla, jer onda ce se skroz istopiti.


Skuvati sirup od secera i vode, dovoljno je samo da provri, iskljuciti ringlu i ostaviti jos 2-3 minuta. Skloniti i ohladiti.

Filovati tortu, svaku koricu preliti sa par kasika rashladjenog sirupa, premazati filom i redjati korice. Premazati celu tortu tankim slojem fila odgore i sa strane. Ostaviti par sati da se rashladi u frizideru.

Za dekoraciju sam ovog puta koristila fondan napravljen po Minjinom receptu, i mogu vam reci da je odlican, brzo se napravi, fino se razvija i prebacuje na tortu. Jedna mera je bila sasvim dovoljna za oblaganje tortice, a od preostalog materijala sam napravila cvetice.


Fondan tanko razviti, modlicom izvaditi cvetice pa ivice malo rastanjiti da dobiju oblik tresnjinih latica. To mozete uciniti prsticima ili uz pomoc zaobljene olovke ako nemate poseban pribor. Svaki cvetic skupiti malo i oblikovati pupoljak, ostaviti par minuta da se prosusi.

Na sredinu cvetica staviti par gotovih tuckova (mogu se nabaviti u specijalizovanim radnjama, na primer Eurowilt). Cetkicom obojiti latice u neznu pink nijansu i posuti sa malo svtlucavog pink praha.


Odvojiti deo fondana i obojiti zelenom bojom za listice, i smedjom za grancice. Oblikovati i zalepiti na tortu uz pomoc malo hladne vode, na kraju rasporediti i cvetice.;)))

петак, 09. април 2010.

Mozaik rolnice


Ovoga puta za vas kuva jedan pravi gurman, pa je za danasnji specijalitet kuhacu u ruke preuzeo moj tata...moje je bilo samo da napravim par fotkica po fazama rada, isprobam kako je sve uspelo i da li moze da prodje, i naravno otkuckam ovaj recept za Vas.:)))

Sastojci: telece snicle, par listova svezeg spanaca (ili bilo sta drugo zeleno), nekoliko tankih snitica kackavalja (ili bilo kog drugog tvrdog sira), 1-2 sargarepice, veca glavica crnog luka, 1 dl crnog vina, zacini, so, biber, Vegeta
 
Priprema:
Snicle istanjiti, blago posoliti sa obe strane i na svaku staviti po sniticu sira, par listica spanaca (nama su posluzila perca od mladog luka), i sargarapu iseckanu na tanke prutice. Sve zaviti kao rolnicu i zavezati koncem ili ucvrstiti sa par cackalica.

Rolnice kratko zapeci sa svih strana na vrelom ulju, dodati sitno seckani luk i sargarepu iseckanu na kockice, sipati vode koliko je potrebno da se to sve fino dinsta, poklopiti i ostaviti tako na laganoj temperarturi oko 30-tak minuta. Pri kraju kuvanja, dodati casu vina i jos sve dinstati 10-15 minuta. Sad vec mozemo skinuti koncice ili izvaditi cackalice, i servirati uz umak od povrca u kome su se dinstale rolnice....bon appetit!;)))

субота, 03. април 2010.

Sretan Uskrs!:)


Dragi moji, zelim Vam da lepo provedete uskrsnje praznike, da odmorite od svakodnevnih obaveza i da zajedno sa Vasim najmilijima proslavite Uskrs u radosti i uz neke fine kolacice...;)))


A evo jedne ideje u poslednji cas... za ove cokoladne praline necu vam pisati poseban receptic, mozete ih napraviti od smese za bajaderu ili za vase omiljene bombice. Po zelji, u smesu mozete dodati par kasika ruma ili likera od cokolade, napravite kuglice i oblikujte izmedju dlanova da dobiju oblik jajeta.

Kuglice dobro rashladite i prelijte cokoladnom glazurom. Kad se glazura stegne, nacrtajte grancicu od rastopljene mlecne cokolade, na krajeve stavite par tackica od bele cokolade kao pupoljke... et voila!:))

Budite mi dobri, uzivajte i vidimo se posle praznika...!;)))

четвртак, 01. април 2010.

Susam pogaca


U poslednje vreme ne stizem da napravim nesto novo, uglavnom sve spremam po vec poznatim receptima, ali sam zelela da Vam za ovu priliku uoci uskrsnjeg praznika, ponovo otkuckam recept za jednu ukusnu pogacu koja ce zaista biti ukras na Vasem praznicnom stolu. Testo je vrlo fino i mirisno, pa se od ovih sastojaka mogu praviti i neki drugi oblici po zelji.;))

Sastojci: 1 kg mekog brasna, 50 g svezeg kvasca, 2 kasicice soli, 2 kasike sirceta, 2 jaja, 2 kaf.soljice ulja (1,5 dl), 1/2 l mleka; za premazivanje: 1 jaje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati po kasicicu secera i brasna. Od brasna, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesiti srednje meko testo i ostaviti da odmara 20 minuta.
Oblikovati 6 jufkica (loptica), pa svaku razviti u pravougaonu koru i zaviti kao rolat. Uplesti pletenice od dva rolata tako da na kraju dobijemo tri pletenice.


Stranice okrugle modle namazati maslacem a na dno staviti krug od masnog papira, da bismo je kasnije lakse izvadili, pa od sredine spiralno redjati pletenice, krajeve koji se nastavljaju malo podvuci ispod testa. Ostaviti da odmara oko 1 sat.


Pre pecenja premazati umucenom jajetom i posutu susamom. Staviti u donji deo hladne rerne i peci prvih 15-tak minuta na 250 C, a zatim smanjiti na 200 C i peci jos 30 minuta. Na pola pecenja proveriti i po potrebi pokriti papirom.


Gotovu pogacu ostaviti u plehu da se malo prohladi, pa pazljivo izvaditi na tanjir....mmmmm, odolite iskusenju da na odlomite komadic dok se ipak potpuno ne ohladi.;)))

Recept za stampu