уторак, 23. фебруар 2010.

File u kiselkasto-slatkom umaku


Za ovomesecnu igricu Ajme koliko nas je koju je osmislila Monsoon, red je da kao domacica prijavim bar neki receptic, pa sam za ovu priliku isprobala jednu pomalo neobicnu kombinaciju svinjskog filea u umaku od pomorandze.

Sastojci: oko 1 kg svinjskog karea sa kostima, 5 dl belog vina, 5 dl vinskog sirceta, oko 150 g speka isecenog na tanke snite, 1 pomorandza, struk celera, 2-3 sargarepe, 1 glavica crnog luka
 
Za umak: komadic maslaca, 100 g smedjeg secera, 1 pomorandza, nekoliko suvih sljiva
 
Priprema:

Pripremiti prvo marinadu: zagrejati vino, vinsko sirce i 5 dl vode, dodati celer i sargerepu isecenu na kocice, luk iseckan na cetvrtine i koricu neprskane pomorandze. Kuvati sve zajedno oko 10 minuta i ohladiti.
Meso staviti u dublju posudu, preliti marinadom i ostaviti da stoji oko 5 sati na hladnom. Nakon tog vremena, izvaditi meso, posoliti i pobiberiti po ukusu, pa obmotati sniticama slanine i uvezati kanapom.
Staviti u dublji pleh za pecenje, preliti maslinovim uljem, a okolo rasporediti povrce iz marinade, po potrebi dodati i malo tecnosti. Peci na 180 C oko 1,5 sat i povremeno prelivati sokom od pecenja.

Pripremiti umak: na otopljenom maslacu karamelizirati secer i dodati sok od pecenja. Drugu pomorandzu oljustiti, pa koricu iseci na sasvim tanke trakice i stavite u umak. Ako volite, mozete dodati i par seckanih suvih sljiva. Kuvati sve zajedno dok se umak ne zgusne, zaciniti sa malo soli po ukusu.
Meso iseci na snite, lepo servirati na tanjiru i preliti pripremljenim umakom...bon appetit!;))

9 коментара: