субота, 27. фебруар 2010.

Danish pastry by Branka - kuVarijacije


Ovog meseca smo u igrici kuVarijacije pripremali dansko lisnato pecivo po receptu nase drage Branke koja pise blog Dvi ribe, dva krumpira . Ako ste ljubitelj lisnatog testa, onda svakako ispobajte ovaj receptic...pecivo pripremljeno na ovaj nacin je divno lisnato, mekano i ukusno, i ostaje Vam jedino da se odlucite izmedju slatke ili slane varijante....u oba slucaja, bicete odusevljeni rezultatom.;)))

Sastojci: 500 g brasna, 20 g svezeg kvasca, oko 2 dl toplog mleka, 1 ravna kasicica soli, 50 g secera, 1 jaje, 300 g maslaca

Priprema:

Kvasac razmutiti u malo toplog mleka sa kasiciom secera i brasna. Od navedenih sastojaka zamesiti srednje meko testo sa 50 g maslaca, a preostali maslac cemo iskoristiti za premazivanje. Ostaviti testo da odmara 30-40 minuta, a zatim razviti u pravouganu koru i 2/3 kore premazati celom kolicinom maslaca. Testo preklopiti i ostaviti da odmara 30-tak minuta.

Sam postupak preklapanja testa potrebno je ponoviti jos 3 puta, sa odmaranjem izmedju svake faze, pa je zato najbolje je pogledati originalni recept jer je veoma lepo objasnjeno i ilustovano na koji nacin se to radi, a slika ipak vredi vise nego 1000 reci.;))

Na kraju, ukoliko smo detaljno pratili sve upute, dobili smo paketic najfinijeg domaceg, lisnatog testa koje dalje mozemo koristiti po zelji. Testo razviti u pravougaonu koru, iseci na trouglove ili kvadrate, filovati slanim ili slatkim nadevom po zelji, i oblikovati kiflice, pastetice, cesljice....;))
Pre pecenja premazati umucenim jajetom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 220 C oko 20-25 minuta.


Napomena: jedina izmena koju sam napravila u odnosu na originalni receptic, je ta sto sam dodala ravnu kasicicu soli, nekako sam navikla da u sva testa dodam makar malo soli... i mozda bih, ako se odlucim da pravim samo slanu varijantu, smanjila malo kolicnu secera u testu...ali u slatkoj verziji sve savrseno pase, i kiflice sa filom od nutelle su moj favorit, apsolutno neodoljive...draga Branka, cista desetka za recept!;))))

12 коментара:

  1. I ja sam dodavala so, ali sam zaboravila da napisem.
    Super su ti kroasani, bas se lepo listaju :))))

    ОдговориИзбриши
  2. stvarno si majstorica draga...peciva su ti fenomalna! :)

    ОдговориИзбриши
  3. ajme meni, kako dobro izgleda ovo košara puno divota :) ja bih to mogla sve sama smazati :)

    ОдговориИзбриши
  4. Predivni su, još ovako posuti sezamom..savršeno..

    ОдговориИзбриши
  5. Predivno su ti ispale, a u to nisam ni sumnjala. Ti si naprosto carica slatkih i slanih tijesta, kiflica, peciva.
    Uh, tako lijepo izgleda da moram kliznuti gore da još malo gledam i uživam jer je zaista lijepo.

    ОдговориИзбриши
  6. Predivno izgledaju ova peciva u tvojoj izvedbi, baš zovu na degustaciju. :) Svaka čast, majstorski odrađeno. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Mignonne majstorice !!!!
    Sta drugo da ti kazem ;)))
    Prelijepo si ih napravila :)

    ОдговориИзбриши