(na slici: urmice, starinske bele štanglice, marokanci, dekorativne korpice, posni minjoni)
Mojim dragim food bloggericama, odavno su vec poznati recepti za ove posne kolace sa stranica Coolinarike, ali nadam se da nece smetati da se ponove. Pošto ovaj blog pišem tek od nedavno, staviću i po neki već provereni recept, a biće jos puno finih novih stvari... izvolite, poslužite se!:)
Dopuna: na kraju stranice nalaze se linkovi za posne kolačiće koje rado pravim, nadam se da će vam fino poslužiti, a ako ih možda budete radili, javite svakako vaše utiske.:))
p.s. tu sam za sva dodatna pitanjca, pa ukoliko ih imate najbolje je da ih postavite ispod najnovnijeg posta, tu ću ih ipak pre pročitati nego ovde.:)
Urmice
Sastojci: 250 g suvih smokvi, 250 g mlevenih oraha, 250 g šećera, sok i kora pola pomorandže, 50 g čokolade
Dopuna: na kraju stranice nalaze se linkovi za posne kolačiće koje rado pravim, nadam se da će vam fino poslužiti, a ako ih možda budete radili, javite svakako vaše utiske.:))
p.s. tu sam za sva dodatna pitanjca, pa ukoliko ih imate najbolje je da ih postavite ispod najnovnijeg posta, tu ću ih ipak pre pročitati nego ovde.:)
Urmice
Sastojci: 250 g suvih smokvi, 250 g mlevenih oraha, 250 g šećera, sok i kora pola pomorandže, 50 g čokolade
Priprema:
Ušpinovati šećer sa kafenom šoljicom vode, narendati koricu neprskane pomorandže i dodati samlevene smokve. Sve kuvati oko 5-7 minuta, zatim dodati čokoladu, orahe i sok od pomorandže. Promešati da se sve lepo izjednači. Kad se smesa ohladi, oblikovati male valjčiće i redjati ih na tanjir da se prosuše.
Sutradan svaku urmicu preliti karamelisanim šećerom ili rastopljenom čokoladom.
Ušpinovati šećer sa kafenom šoljicom vode, narendati koricu neprskane pomorandže i dodati samlevene smokve. Sve kuvati oko 5-7 minuta, zatim dodati čokoladu, orahe i sok od pomorandže. Promešati da se sve lepo izjednači. Kad se smesa ohladi, oblikovati male valjčiće i redjati ih na tanjir da se prosuše.
Sutradan svaku urmicu preliti karamelisanim šećerom ili rastopljenom čokoladom.
Sastojci: 350 g šećera, 1 dl vode, 150 g mlevenih oraha, 150 g mlevenog posnog keksa, 125 g margarina, 2 kašike ruma
Fondan: 250 g šećera u prahu, 5-6 kašika vruće vode, limunov sok, ulje
Priprema:
Skuvati sirup od šećera i vode (kuvati 2 minuta). Pomeriti sa ringle, dodati margarin i mešati dok se ne istopi. Dodati zatim sve ostale sastojke: mlevene orahe, keks i rum Izjednačiti smesu i sipati u manji kalup obložen masnim papirom. Kad se potpuno ohladi, preliti fondanom i sutradan seći na štanglice ili trougliće.
Fondan: šećer u prahu sipati u dublju činiju i postepeno dodavati vruću vodu. Sve mutiti varjačom do željene gustine. Na kraju dodati 1 kašiku limunovog soka i 1 kašiku ulja.
Priprema:
Skuvati sirup od šećera i vode (kuvati 2 minuta). Pomeriti sa ringle, dodati margarin i mešati dok se ne istopi. Dodati zatim sve ostale sastojke: mlevene orahe, keks i rum Izjednačiti smesu i sipati u manji kalup obložen masnim papirom. Kad se potpuno ohladi, preliti fondanom i sutradan seći na štanglice ili trougliće.
Fondan: šećer u prahu sipati u dublju činiju i postepeno dodavati vruću vodu. Sve mutiti varjačom do željene gustine. Na kraju dodati 1 kašiku limunovog soka i 1 kašiku ulja.
Marokanci
Sastojci: 300 g mlevenih oraha, 150 g šećera u prahu, 50 g margarina, oko 1 dl šećernog sirupa, malo limunovog soka, naribani muskatni oraščić i par karanfilića
Priprema:
Izmešati orahe, šećer, začine, dodati margarin i sa limunovim sokom ili sirupom zamesiti testo. Po potrebi dodati jos malo oraha ili šećera da se dobije smesa koja se ne lepi za ruke. Oblikovati male kupice i svaku preliti rastopljenom čokoladom. Posuti čokoladnim mrvicama ili ukrasiti spiralicom od rastopljene čokolade.
Dekorativne korpice
Sastojci: 300 g mlevenih oraha, 150 g šećera u prahu, oko 1 dl šećernog sirupa, malo limunovog soka, komadić margarina
Za vockice: 100 g ratluka, 100 g šećera u prahu, par kapi crvene i žute prehrambene boje/arome
Priprema:
Priprema:
Zamesiti testo od navedenih sastojaka i oblikovati kuglice veličine oraha. Za šecerni sirup rastopiti par kašika šećera u malo vode i kratko prokuvati.
U kalupić za korpice staviti najpre papirnatu korpicu, pa zatim kuglicu i utisnuti smesu da dobije oblik korpice. Uz pomoć papirnate korpice izvaditi korpicu od oraha i pazljivo je odvojiti od papira. Na isti način napraviti i sve ostale korpice. Ukrasiti ih sa rastopljenom tamnom čokoladom, a kad se stegne staviti i malo bele čokolade odgore, i na kraju i voćkice od ratluka.
U kalupić za korpice staviti najpre papirnatu korpicu, pa zatim kuglicu i utisnuti smesu da dobije oblik korpice. Uz pomoć papirnate korpice izvaditi korpicu od oraha i pazljivo je odvojiti od papira. Na isti način napraviti i sve ostale korpice. Ukrasiti ih sa rastopljenom tamnom čokoladom, a kad se stegne staviti i malo bele čokolade odgore, i na kraju i voćkice od ratluka.
Voćkice od ratluka: Zamesiti testo od ratluka i šećera u prahu. Podeliti na dva dela i jedan obojiti u roze (za trešnjice), a drugi u žuto (za kruškice).
Linkovi za posne kolacice:
Bubamarice
Karamel kuglice
Puslice od oraha
Panjici
Srdasca sa susamom
Grijaz-kesten minjoni
Kesten praline
Linkovi za posne kolacice:
Bubamarice
Karamel kuglice
Puslice od oraha
Panjici
Srdasca sa susamom
Grijaz-kesten minjoni
Kesten praline
Hej !! Veseli me što te nalazim i ovdje !
ОдговориИзбришиUživam u sličicama tvojih minjona i ostalih slastica, a uskoro planiram krenuti i na isprobavanje !! Pozdrav iz Pule!!
Hvala, draga moja, lepe pozdrave i tebi saljem...i zovi na degustaciju kad budu gotovi kolacici, stizeeem odmah!;)))
ОдговориИзбришиZaista ne mogu da prestanem da ti se divim. Sve izgleda prepedantno. Ne znam sta je lepse.
ОдговориИзбришиja se najedem gledajuci !!stvarno ,ali stavrno obozavam tvoje kolacice!!!:))
ОдговориИзбришиHvala, draga...ljubaaac!;))
ОдговориИзбришиAuuuu, sto je sve ovo lepo! O pedantnosti i urednosti da ne pricam! Nemam dovoljno jake reci da iskazem svoje divljenje!
ОдговориИзбришиminja svaka cast
ОдговориИзбриши@ Draga Majo, hvala ti puno!;))
ОдговориИзбриши@ Draga anonimna, pocastovana sam ali moram Vas ispraviti, moje ime je Lana, puno pozdrava iz Leskovca.;))
Mozete li mi objasniti sta znaci uspinovati secer. Danas cu pokusati da napravim sve ove posne kolace po vasim receptima.
ОдговориИзбришиUspinovati znaci napraviti sirup od secera i vode, recimo 1 soljica secera i 1 soljica vode (ako nije drugacije navedeno u receptu), sve se kuva par minuta da se sirup malo zgusne.:) p.s. nadam se da ce Vam se dopasti kolacici.:)) Puno pozdrava!
ИзбришиUh Lanice!
ОдговориИзбришиMa, Veki, ove kolacice sve znas.:)))*
Избриши