субота, 19. јун 2021.

Mali letnji jelovnik (subota)

 


Ko bi očekivao ovakvo vreme (pljuskove i grmljavinu) za početak vikenda, zato evo predloga da se malo ugrejemo.:))


          SUBOTA

  • Čorbica od sočiva (ručak)
  • Carsko meso sa mladim kropirićima (ručak)
  • Pečene paprike u sosu od paradajza (večera)



Sastojci: 1 šolja crvene leće (sočiva), 1 crni luk, 50 g pancete, 1 šargarepa, kolutić celera, 1 češanj belog luka, so, biber, seckani peršun 

Priprema:

Sočivo oprati i ostaviti da stoji u hladnoj vodi dok ne pripremimo sve ostale sastojke. Koristila sam crveno sočivo koje se vrlo brzo kuva, tako da ne mora dugo stajati potopljeno u vodi. Ukoliko čorbicu spremate od neke druge vrste sočiva, možete ga potopiti ujutru ili čak prethodni večeri da bi se brže skuvalo.

Na malo ulja propržiti kockice pancete da fino zamiriše. Dodati seckani crni luk i kratko propržiti da postane staklast. Dodati zatim šargarepu iseckanu na sitne kockice i ceo češanj belog luka radi fine arome. Sve zajedno malo proržiti a zatim dodati sočivo i sipati oko 1-1,5 l tople vode.

Posoliti po ukusu, dodati nekoliko zrna bibera i listić lovora. Kuvati oko 15-20 minuta dok sočivo ne omekša. Ono će se fino raskuvati i zgusnuće ćorbicu tako da ne treba dodavati brašno. Kad je sve gotovo posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo.




Carsko meso sa mladim krompirićima

Sastojci: 500 g sveže slanine (carskog mesa), so, biber u zrnu, malo masti, mladi krompirići

Priprema:

Mlade krompiriće oljuštiti i staviti da se kuvaju 3-4 minutau slanoj vodi. Zatim ih ocediti i preseći na pola ili na četvrtine. 

Carsko meso iseći na šnite debljine oko 1 cm, posoliti ih i posuti krupno mlevenim biberom.

Meso i krompiriće poređati u pleh za pečenje podmazan sa malo masti ili ulja. Staviti u gornji deo rerne (bliže grejačima) i peći na 200 C oko 15 minuta. Zatim, izvaditi pleh iz rerne i preokrenuti meso, pa peći još 5-10 minuta da lepo zarumeni i sa druge strane. Poslužiti uz svežu sezonsku salatu po izboru.




Sastojci: 6 paprika (lepih mesnatih), 4 veca paradajza, 2, cesnja belog luka, ulje, so

Priprema:

Zagrejati malo ulja u tiganju i ispržiti paprike sa svih strana (primetićemo da se ona fina, tanka ljuska odvojila od "mesa" paprike). Paprike zatim izvaditi na poseban tanjir i ostaviti da se malo prohlade kako bismo ih kasnije lakše oljuštili.

Paradajz na kratko potopiti u vruću vodu, zatim oljuštiti i iseći na manje kockice. Na istom ulju u kome su se pripremale paprike, prvo kratko propržiti seckani paradajz, dodati usitnjeni beli luk, pa smanjiti temperaturu i dinstati 15-ak minuta dok se umak fino ne zgusne. Posoliti po ukusu.

U međuvremenu, dok se sos krčka, oljuštitit paprike i poređati ih u neki dublji tanjir. Kad se sos fino zgusnuo, preliti ga preko paprika i sve posuti sa jos malo seckanog svežeg peršuna. Poslužite odmah fino toplo ili malkice sačekajte, rashladite i uživajte u ukusnoj salati.

Prijatno!:)

2 коментара: