четвртак, 17. јун 2021.

Mali letnji jelovnik (četvrtak)

 


Na današnjem meniju je patlidžan u glavnoj ulozi, ako do sada još niste probali salatu (namaz) od patlidžana, nemojte propustiti da je napravite bar jednom u toku ovog leta.... zaljubićete se na prvi zalogaj, časna reč!:)) Naravno, uz sve ovo odlično će se uklopiti i neka lagana supica po izboru.:))

         ČETVRTAK

  • Melizano salata (doručak ili večera)
  • Krmenadle iz papira (ručak)
  • Rolnice od patlidžana sa sirom (večera)


Melizano salata (slike pripreme na linku iz naslova)

Sastojci: 2-3 patlidžana, 300 g punomasnog svežeg sira, 2 čena belog luka, malo ulja (maslinovog ili suncokretovog), so, biber

Priprema:

Patlidžane zajedno s korom peći u rerni na 200 C oko 45 -60 minuta. Kad se ohlade, oljuštiti koru i usitniti ih u blenderu ili samleti na vodenici za meso.

Dodati par kašika ulja, posoliti i pobiberiti po ukusu, izmešati sa usitnjenim svežim sirom i začiniti sitno seckanim belim lukom. Slobodno dodati više ili manje sira po želji. Poslužiti kao namaz u prepečeni hleb.
      

Krmenadle pečene u papiru (klik na link iz naslova:)

Sastojci4 krmendle, 100 g šampinjona (mariniranih ili svežih), manja glavica crnog luka, belo vino, so, biber, malo maslaca

Priprema:

Krmenadle posoliti i kratko zapeći sa obe strane na malo maslaca i ulja. Izvaditi ih iz tiganja i odložiti na stranu, pa na tom istom ulju propržiti sitno seckani crni luk i listiće šampinjona. Sve začiniti po ukusu, pri kraju dodati malo belog vina i kratko prodinstati.

Pripremiti 4 papira za pečenje, svaki premazati sa malo maslaca i rasporediti krmenadle. Preko mesa staviti dinstane šampinjone. Zatvoriti paketiće i krajeve papira dobro zavrnuti. Poređati ih na pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 15 minuta. Pre služenja otpakovati paketić i sve lepo servirati na tanjir.Fino se slaže sa salatom od patlidžana (recept iznad).


Rolnice od patlidžana

Sastojci: jedan veći ili dva manja patlidžana, malo ulja, 250 g feta sira, 1 kašike kisele pavlake, 1 čen belog luka,  so i biber po ukusu, seckani peršun


Patlidžane oprati i prosušiti, pa iseći na tanke šnite po dužini. Premazati ih sa malo ulja i ispeći u gril tiganju ili na električnom gril tosteru. Posoliti ih i pobiberiri po ukusu.

Sveži sir usitniti viljuškom, dodati kašiku pavlake, sitno seckani beli luk i malo mlevenog bibera. Sve fino izmešati i stavljati po kašiku nadeva na grilovane patlidžane. Zamotati rolnice, posuti ih seckanim peršunom i servirati uz svežu sezonsku salatu po želji.

 Bon appétit!:)

Нема коментара:

Постави коментар