понедељак, 14. јун 2021.

Mali letnji jelovnik (ponedeljak)

 


Dragi moji, ove nedelje na blogu možete pročitati predloge za brza i lagana jela od sezonskih namirnica, pravi mali letnji jelovnik. Svakog dana biće objavljena po tri predloga (šta spremiti za doručak i ručak ili recimo za ručak i večeru), a ako recept već postoji na blogu ostaviću samo link tako da ćete ga vrlo lako pronaći.:) 

Eto, nadam se da ćemo do kraja nedelje napraviti malu zbirku receptića koji će poslužiti kao lepa inspiracija u predstojećim letnjim danima.:)


         PONEDELJAK
  • Namaz od tunjevine (doručak)
  • Hladna supa od krastavaca (ručak ili lagana večera)
  • Sarmice od vinovog lista (ručak)


Namaz od tunjevine i krem sira 

Sastojci: 180 g tunjevine, 100 g krem sira, malo limunovog soka, so, biber, seckani peršun ili vlasac

Priprema:

Tunjevinu ocediti od ulja i usitniti u blenderu u fini pire. Dodati krem sir i začine po ukusu. Sve izmešati i servirati kao namaz uz prepečene hlepčiće ili koristiti kao podlugu za sendviče.



Hladna supa od krastavaca

Sastojci: 2 krastavca, 400 ml grčkog jogurta, 100 ml vode, 1 čen belog luka, seckana mirođija (po ukusu), prstohvat soli i bibera

 Priprema:

Krastavce iseći na kolutove i staviti u blender (ostaviti nekoliko kolutića za dekoraciju). Dodati polovinu grčkog jogurta, beli luk i začine po ukusu.

 Sve fino izmiksati, pa zatim sipati preostali jogurt i vodu.  Još jednom kratko izblendirati, probati i popraviti ukus po potrebi. Ostaviti u frižideru barem pola sata pre služenja kako bi se svi ukusi lepo sjedinili. 

Hladnu supu poslužiti u činijicama i dekorisati kolutićima svežih krastavca i grančicom mirođije.


 Sarmice od vinovog lista  (link do recepta u naslovu + neki fini grčki receptići:)



Нема коментара:

Постави коментар