понедељак, 10. март 2014.

Ukusne supice: 4 recepta



Nismo odavno imali supice na blogu, tako da vam ovog puta kuckam 4 brza recepta za ukusne, tople i mirisne supice. Taman da se malo ugrejemo s obzirom da nam je ovih dana vreme vrlo promenljivo i često se smenjuju oblaci i sunce. Možda će vam upravo neki recept poslužiti kao lepa inspiracija za naredni ručak ili toplu večeru.:)

Brza supica sa mlevenim mesom


Sastojci: 1 manji crni luk, 100 g mlevenog mesa, 1 šargarepa, 1 veći paradajz (ili 1 šaša soka od paradajza), 1 češanj belog luka, so, biber u zrnu, kockica za supu, malo seckanog peršuna, testenina za supu

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk. Kad postane staklast dodati mleveno meso i šargarepu iseckanu na kockice, pa sve zajedno kratko dinstati. Sipati 1 l vruće vode, dodati kockicu za supu, 1 češanj belog luka, jedan ceo paradajz, nekoliko zrna bibera i posoliti po ukusu. Kuvati oko 20 minuta dok povrće ne omekša.

Pri kraju kuvanja ispasirati kuvani paradajz i vratiti u supu ili dodati jednu čašu soka od paradajza. Zakuvati testeninu po želji (recimo u obliku pirinča) i posuti sitno seckanim peršunom neposredno pre služenja. Bon appétit!


Čorbica od sočiva sa pancetom


Sastojci: 1 šolja crvene leće (sočiva), 1 crni luk, 50 g pancete, 1 šargarepa, kolutić celera, 1 češanj belog luka, so, biber, seckani peršun 

Priprema:

Sočivo oprati i ostaviti da stoji u hladnoj vodi dok ne pripremimo sve ostale sastojke. Koristila sam crveno sočivo koje se vrlo brzo kuva, tako da ne mora dugo stajati potopljeno u vodi. Ukoliko čorbicu spremate od neke druge vrste sočiva, možete ga potopiti ujutru ili čak prethodni večeri da bi se brže skuvalo.

Na malo ulja propržiti kockice pancete da fino zamiriše. Dodati seckani crni luk i kratko propržiti da postane staklast. Dodati zatim šargarepu iseckanu na sitne kockice i ceo češanj belog luka radi fine arome. Sve zajedno malo proržiti a zatim dodati sočivo i sipati oko 1-1,5 l tople vode.


Posoliti po ukusu, dodati nekoliko zrna bibera i listić lovora. Kuvati oko 15-20 minuta dok sočivo ne omekša. Ono će se fino raskuvati i zgusnuće ćorbicu tako da ne treba dodavati brašno. Kad je sve gotovo posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo.


Supa sa taranom

Recept za taranu sam pronašla na blogu Kulinarske čarolije zlog praseta, supa u originalu nosi naziv Nemačka supa za kišni dan, a kompletan recept možete pročitati ovde.

Sastojci: 1 l pileće supe (ili supe od kockice), 1 šargarepa, so, biber

Tarana: 2 jaja, 3 kašike brašna, 1 kašika vode, so, biber, malo muskatnog oraščića

Priprema:

U činijicu razbiti dva jajeta, dodati 3 kašike brašna i 1 kašiku vode da se lepše umuti, sve fino sjediniti. Malo posoliti i pobiberiti, po želji dodati i vrlo malo naribanog muskatnog oraščića.

Na malo ulja propržiti sitno seckanu šargarepu, dodati pileću supu ili supu od kockice. Kad provri, u tankom mlazu sipati pripremljenu smesu i po želji promešati da se naprave grudvice. Supu isključiti i ostaviti na toploj ringli još par minuta. Poslužiti uz kriškicu limuna.


Suba od kelerabe i belog mesa


Krem supica za hladne dane, može se napraviti i bez piletine pa će biti ukusna supica od povrća.

Sastojci: 1 veća keleraba (ili dve manje), 1 crni luk, 2 krompira, 1 manje belo meso od pileta, so, biber, 1-2 kašika brašna, seckani peršun, malo mleka po želji

Priprema: 

Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk da postane staklast. Dodati kockice piletine i propržiti da zarumeni. Kelerabu oljuštiti i iseći na manje kockice, krompir takođe iseckati i sve zajedno kratko dinstati. Sipati oko 1,5 l vode, začiniti po ukusu i kuvati oko 30-tak minuta dok meso i povrće ne omekšaju.

Pri kraju kuvanja razmutiti 1-2 kašike brašna u pola šolje hladne vode i sipati u supu. Kuvati još par minuta i poslužiti toplo. Može se sipati i malo mleka ako neko voli, a pre serviranja posuti seckanim peršunom.   Prijatno!:)

p.s. na ovoj stranici možete pretraživati po slikama recepte za supe i čorbe.:)

32 коментара:

  1. supe su mi najslabija karika :(,a svi kažu 'ništa lakše'.i zato će mi ovaj tvoj post odlično doći.
    :-******

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ce fino posluziti, drziiim fige za neku finu supicu uskoro na meniju.:)))

      Избриши
  2. Divne su supice :)
    Mislim da ovu sa mlevenim mesom nisam 20 godina jela, a preukusna je :) hvala na podsećanju :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Tu corbicu obicno spremam kada su i cuftice na meniju pa odvojim malo mesa za nju... bas me raduje sto te je receptic vratio u detinjstvo.:)))

      Избриши
  3. Sve su Lanice lepe ali ova sa sočivom mi je favorit! Nikad nisam pravila taranu a pre neki san mi bestadoše rezanci za paradajz čorbu a Milan kaže napravi ono na trenicu :-) Mrzelo me tražim, pretpostavola sam kako se pravi al sam ipak zakuvala ono retko sa jajima i malo brašna što sipaš pa lagano mešaš:-) Bio je zadovoljan i tako :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kaze chef da mu ovo nije bas prava tarana, mislio je da je biti ona sa trenice, ali kad je posle probao nije imao vise zamerki.:)) p.s. chef bas nije ljubitelj sociva, ali ova corbica mu se svidela zato sto mirise na slaninicu.:)))

      Избриши
  4. Obožavamo supice,juhice... baš su super. Zdjelice i tanjirići su božanstveni. Slike,da li treba to da komentarišem. Gledam,uživam,mirišem...mmm...

    ОдговориИзбриши
  5. u zadnje vrijeme mi se stalno jede juhica. tako mi paše na želudac, a tvoje idejice su super!

    ОдговориИзбриши
  6. Kod nas se skoro svakog dana jede "na kasiku" pa ce mi ovo dobro doci, jer su supice fine, a i recepti su za mene novina. Odlicno izgledaju Lana, bas lepe, tople slicice. Greje preko ekrana :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, i kod nas su supice obavezne, leti se uglavnom vise prave one bistre (sa rezancima:), a zimi nekako vise prijaju te tople corbice sa puno povrca. Drago mi je da ti se svidjaju, mozda neka posluzi za inspiraciju.:)) cmok...

      Избриши
  7. Nisam baš neki pobornik juhe, ali ova sa lećom zvuči super

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas je supica ili corbica obavezna, retko kada budemo bez nje, corbica sa lecom cak moze biti kompletan obrok uz neku finu pogacu, mozes je jednom napraviti za probu.:)))

      Избриши
  8. Da znaš da odavno nisam videla dobru supu po blogovima, a ja se baš mislim jednu krem čorbicu da iskuckam, ali mi se nešto ne da:)
    Sve bi ti ove supe pojela, pa ti ne znaš koliko ih volim;)

    ОдговориИзбриши
  9. Samo nam ti otkuckaj receptic, supice se mozda redje objavljuju na blogovima jer ih je tesko uslikati, ali svi ih jako volimo.:))

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман11. март 2014. 09:47

    Pa da niko. a moja francuska riblja corba a?Nego I ja volim I supe I corbe I ne prodje dan da ne pravim neku,jer ih I moja klinka voli.Kad je uzmem iz vrtica pita:Mama jel za rucak jedemo supi.Ove tvoje su fantasticne

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Moram da potrazim recept za tu francusku corbu, a deca su uvek najbolji kriticari.:)))

      Избриши
  11. Ovo mi je trebalo. To jest, mom muzu. Ja sam ljubitelj corbica, a on me vec koji put pita> kad ces napraviti supu? Izgleda da sam cekala da Nena postavi ove divne recepte :)

    ОдговориИзбриши
  12. Uh, ne mogu uopće odlučiti koja mi je najbolja :)

    ОдговориИзбриши
  13. Obožavam fine tople supice u kojima posebno uživam na početku ručka, joj kako mi pravite zazubice :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Najlepse je kad rucak zapocne nekom finom supicom, bez nje nekako nije kompletno.:))

      Избриши
  14. Glasam za kelerabu, moja omiljena, ali je nisam probala u kombinacji sa piletinom, mora da se fino slazu ;))))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znas da ovde pronaci kelerabu ravno dobitku na lutriji.:)) salim se, ali gotovo da je tako, ne znam zasto je tako retko donose na pijacu, a i to onda budu suvise velike glavice koje su vec postale drvenaste... ma, ima da ih zasadim u zardinjeru ovog proleca.:D

      Избриши
  15. Veliki sam ljubitelj supica,bez njih ne bih mogla zamisliti niti jedan dan da mi prođe a da nisu na stolu,hvala ti za ove ideje,uvijek mi je savršen izbor kod tebe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nely, nadam se da ce neki receptic fino posluziti za probu, puuno vas sve pozdravljam!:))

      Избриши
  16. Moja djeca pitaju, ako ne stignem, pa šta danas nema juhe? Ovu od crvene leće često radim jer djeca vole okus, a za čas je gotova. Ja kombiniram sa prosom, kus kusom i bulgurom. Moja djeca će pojesti, ali sve moraju biti smiksane, ne stavljam ih na blog jer sve izgledaju isto samo drukčije boje...:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znaju decica sta je dobro, svidja mi se i sto im kombinujes razne zitarice, ma samo nam ti otkuckaj receptice.:))

      Избриши
  17. Prije nisam voljela juhe, uvijek mi je bila tlaka kad sam ju morala jesti.. a danas je situacija drugačija i baš ih volim.. nevjerojatno je kako se promijeni čovjekov ukus.. tako da mi sad sve ove juhe izgledaju slasno i privlačno a mislim da mi je favorit ova s mljevenim mesom. Finoooo! :)

    ОдговориИзбриши
  18. Bez juhe kod mene ne ide, jednostavno je obavezna i to svaki dan, od ovih tvojih bi svaku rado kušala, a prvu ću onu sa crvenom lećom !

    ОдговориИзбриши