субота, 16. новембар 2013.

Kajzerice i grisine od crnog brašna


Nedavno je chef doneo iz prodavnice paketić crnog brašna za probu, nisam ranije koristila to brašno i pomislio je da će mi možda zatrebati. Stvarno je tamnije od običnog i već sam ga zamislila u nekom finom pecivu za doručak.:)

Znam da sam vam prošlog puta napomenula da ćemo nastaviti sa kolačićima, ali moram da podelim sa vama ovaj recept jer mi se baš dopao i doživeo je reprizu u dva uzastopna dana, jednom u obliku kajzerica, a drugi put u grisinama.:)

p.s. možda i vi dobijete inspiraciju za sutrašnji doručak.:)

Kajzerice


Sastojci: 500 g crnog namenskog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika lanenih semenki, 1 kašika susama, 75 ml ulja, oko 2,5 dl vode ili mleka + malo ulja i vode za premazivanje, susam za posipanje

Priprema:

Razmutiti kvasca u pola šolje tople vode ili mleka, dodati kašičicu meda i malo brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati semenke, pripremljeni kvasac, ulje i sa mlakom vodom (ili mlekom) zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da odamra 10-tak minuta.

Testo podeliti na 10 loptica i oblikovati kajzerice. Poređati u pleh i ostaviti da odmaraju još 20-tak minuta dok se rerna zagreje. Pre pečenja premazati ih mešavinom vode i ulje, zaseći nožem u vidu krsta i posuti semenkama po želji. Peći na 200 C oko 30-tak minuta dok fino ne zaruemene. Poslužite ih tople za diručak uz belu kafu i neki fini domaći džem... prijatno!:)

Napomena: kajzerice možete napraviti i od neke druge vrste brašna, a ako želite da budu rumenije, premažite ih umućenim jajetom pre pečenja. Testo možete zamesiti i uveče, staviti u plastičnu kesu i čuvati u frižideru do jutra.

Grisine


Od istih sastojaka za kajzerice možete napraviti i hrskave grisine. Uzimajte po malo testa i prstima ih rastanjite na stolu da dobiju oblik valjka. Poređajte u pleh, premažite sa malo ulja i vode pre pečenja i posolite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-tak minuta dok ne postanu krckave... prijatno grickanje!:)

Možete  napraviti i ukusnu pogaču - zamesite testo od gore navedenih sastojaka i posle kraćeg odmaranja rastanjite u lepinju. Stavite u podmazan pleh i ostavite da odmara dok se rerna zagreje. Pre pečenja premažite jajetom i izbockajte viljuškom na par mesta. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-tak minuta. Zgodno je kad vam brzo zatreba hleb, a ne izlazi vam se baš tada do pekare.:)


Malo jesenje inspiracije

Ovo su fotkice koje sam slikala prošlog meseca ali nikako da stignem da ih ranije postavim.:) Na kraju će još zavejati i pahuljice kako su najavili, pa sam rešila da iskoristim dok je još ovako lepo vreme i sve obojeno najlepšim jesenjim bojama.:)

    ( parkić ispred bivše modne kuće)

Ne zna se tačno, ali pretpostavlja se da je drvo jasena u centru grada staro više od 500 godina (slika ispod). Drvo se sada se već opasno nakrivilo na jednu stranu i mada je bilo pokušaja da se spase odsecanjem najtežih grana, to nije puno pomoglo.

Pre par mesecu su čak hteli da ga iseku, pa je napisana peticija i odziv je bio veliki da se to ipak ne radi. Ne znam koliko će još prkositi vremenu i kakva mu je sudbina, ali želela sam da ga ovekovečim dok je još tu, za neke buduće generacije.:)

    (stari jasen i fontana - sada je pokrivena do proleća)

    (jesenji kolaž iz parka i ispred Doma sindikata)


   ( ovi raznobojni bicikli su zanimljiva postavka ispred jedne prodavnice sportske opreme... i još jednom stari jasen, ali iz drugog ugla, ovde se vidi koliko se zapravo približio zemlji:)

21 коментар:

  1. Ja volim to crno brašno, volim da ga mešam sa malo ražanog, pa onda bude super za tostiranje za doručak :)
    Divna peciva i divne slike <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tina, dopalo mi se to brasno jer pecivo bude nekako slatkasto, a jos je lepse kad se posle istostira pa se namaze sa malo maslaca ogore, mmm..;)))

      Избриши
  2. Moram priznati da si nas stavila pred tešku odluku, grisine ili kajzerice, ma oboje naravno, tako dobro izgleda ! Crno brašno sam svojevremeno dosta koristila za kruh i za palačinke, sada bi bilo vrijeme da mu se ponovno vratim. Jako su mi lijepe slike pejsaža, a stari jasen me oduševio !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Ma najbolje oboje, hhihih... mi smo sada prvi put isprobali to brasno i bas mi se nekako svidelo, nisam ga ranije primetila na policama u radnji, vidis verujem da bi i palacinke super ispale od njega.:)) Lep pozdrav i ugodan vikend ti zelim.:))

      Избриши
  3. prekrasne sličice jeseni....a tvoje kajzerice inače obožavamo...sada se prebacujemo na ove od crnog brašna...a o grisiniju ne smijem ni razmišljati...ne bih ja to stigla ni poslikati....super!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Moze, moze, javite posle kako su uspele... a grisine su zgodne za grickanje, onako uz neki filmic nedeljom popodne.:))

      Избриши
  4. Pričala sam svom suprugu za tvog supruga kako ti uvijek donese namirnice s tržnice ili dućana i ponekad te iznenadi odabirom. Evo i sad se to potvrdilo. Velike pohvale za njega, a naravno i za tebe i tvoje vrijedne ruke koje od tih namirnica naprave divna jela. Sviđaju mi se prijedlozi. Imam crnog i raženog brašna pa bih mogla možda nešto slično iskombinirati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ;)) Tamara, chef koga neki put spomenem u postovima je zapravo tata.:) On je moj glavni snabdevac i pomagac u kuhinji, a majstor je i za fine supice i corbice, tu mu se ne mesam u posao.:D Ove kajzerice inace pravim sa belim brasnom, ali su dobro ispale i sa crnim, verujem da bi bile super i sa razanim.:)))

      Избриши
    2. Eh, kako sam krivo povezala ... Ali neću to suprugu spomenuti, neka se malo zamisli pa možda počnem dobivati neplanirane namirnice :D
      A za tatu sve pohvale, mada znam da bi svaki tata sve napravio za svoju kćerku

      Избриши
    3. ;)))) psssst, nemoj mu onda reci, neka te lepo iznenadi, hihih...;))))

      Избриши
  5. Juče sam na pijaci kupila pravo crno brašno pa ću recept isprobati sa njim. Ako budu dobro ispale onda ćemo da nastavimo sa ostalim vrstama. Koliko komada kajzerica ispadne od 500 gr ?
    Ovo drvo se opasno nakrivilo dobro je da si uradila ove lepe slikice dok je još tu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, mozes ih praviti vece ili manje, meni se recimo svidja kad ih podelim na 10-12 loptica, onda budu bas nekako taman.:)) p.s. drvce jos odoleva, samo ne znam da li ce izdrzati kada napada sneg...:(

      Избриши
  6. Lanice uvijek sam u nedoumici pred tvojim receptima,šta prvo isprobati,ali mislim da će mi ova varijanta grisina biti prva ovih dana,jer baš o njima razmišljam.Slike jeseni u tvom gradu su mi divne,krasno je sve,nadam se da ćemo jednom tu zajedno prošetati..puno te pozdravljamo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ce vam fino prijati i da cete ih sa uzivanjem grickati... a drzim fige i za setnju parkicem, mozda i neki rostilj na terasi kad mi dodjete... veliki pozdrav!:)))

      Избриши
  7. Peciva su divna, grisini mi se posebno svidjaju, a slike parka i Leskovca su me odusevile. Hvala Lana, bas si me puno, puno obradovala. Nadam se da jasen spasen, citala sam o tome u novinama. Bila bi velika steta da ga poseku. Leskovac je i dalje lep, nije se puno poromenio.
    Pusicu ti saljem i hvala jos jednom :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da sam te malo podsetila na nas kraj, mada se verujem nije puno izmenio u medjuvremenu.:) Ne znam sta ce biti sa drvcetom, za sada nista ne preduzimaju, osim sto su postavili zastitnu ogradu oko njega (koja je vec spala), mislim da je samo pitanje vremena kad ce pasti samo od sebe.... puno poljubaca i pozdrava!:)))

      Избриши
  8. Lepa peciva i još lepše fotkice grada:) Uživala sam čitajući...

    ОдговориИзбриши
  9. Ove kajzerice su mi super, nekako kad sam radila ta peciva nisu mi bila onako rahla, nadam se dau ova, tako izgledaju.

    ОдговориИзбриши