недеља, 30. септембар 2012.

Tortilja cips sa salsom

 
Da gricnemo nesto... uz dip od povrca, mozda uz salsu ili neki osvezavajuci umak?:) Za koju god da odlucite varijantu, sigurna sam da cete uzivati u domacim tortiljama koje taaako fino hrskaju... jedina mana je sto, kad ih jednom napravite, ne mozete prestati da ih grickate!:))))) 
 

Sastocji (za tortilje): 225 g kukuruznog brašna, 150 g pšeničnog brašna, 1 kašika ulja, 1 ravna kašičica soli, 1 kašika seckanog peršuna, ½ kašičice čilija, topla voda
Salsa: 4 paprike, 4 paradajza, 2 češnja belog luka, so, biber, ulje
Priprema:
U dubljoj posudi izmešajte obe vrste brašna, dodajte so, ulje, seckani person i čili papričice, pa sa toplom vodom zamesite srednje meko testo. Testo podelite na loptice i svaku razvijte u krug, isecite visak testa, a zatim kratko propecite na ringli (preko alu-folije) sa obe strane i isecite na 8 delova.   

Isečene trougliće pržite u dubokom ulju dok ne postanu fino hrskavi. Izvadite ih zatim na kuhinjski papir da upije višak ulja. Na isti način ispržite i ostalo testo.
Povrće operite, paprika isecite na pola i skinite drške, a paradajz ostavite ceo, sve poredjajte u pleh i pecite 20-tak minuta u zagrejanoj rerni. Sačekajte da se povrće malo prohladi, a zatim ga oljustite i usitnite u blenderu ili sitno iseckajte. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte malo ulja i belog luka.
Servirajte lepo čips od tortilja i poslužite uz salsu ili umak od pavlake sa svezim krastavcima (kisela pavlaka, krastavac iseckan na sitne kockice, malo limuna, so, začinsko bilje). 
 
 
Za inspiraciju za recept pogledati ovde, a recept mozete procitati i u septembarskom broju online magazina Mezze... do novog broja, prijatnoo grickanje!:)))

понедељак, 24. септембар 2012.

Turske pide i corbica od paradajza

 
Dva u jednom!:) Omiljena corbica od paradajza i turske lepinjice su moja ulaznica za igricu Ajme, koliko nas je koju ovog meseca vodi nasa Tamara sa bloga What‘ s for dessert?. Za "domaci zadatak" trebalo je pripremiti neko jelo od paradajza, kao glavnom namirnicom, a pored toga nadam se da ce vam se dopasti i krckavo testo u stapicima i ovim turskim lepinjicama.... prijatno grickanje!:))
 
Corbica od paradajza 
 
Sastojci: 5 dl soka od paradajza, 5-7 dl vode, 1 glavica crnog luka, 1 kasika brasna, 1 kasicica mlevene zacinske paprike (slatke ili ljute), 1 cesanj belog luka, grancica celera, nekoliko zrna bibera, 1 kasicica secera, 1 kasicica soli, testenina po zelji, seckani persun
 
Priprema:
 
Na malo ulja proprziti sitno seckani crni luk. Dodati kasiku brasna i kasicicu mlevene paprike, pa sve zajedno kratko proprziti. Sipati sok od paradajza i odmah izmesati da se ne naprave grudvice, dopuniti sa toplom vodom. Dodati ostale zacine i kuvati 10-tak minuta. Na kraju zakuvati testeninu po zelji, kod nas su to obicno kuglice ili zvezdice  (nekako mi se najvise svidjaju u corbici od paradajza.:)
 
Po zelji, dodati malo mleka pre serviranja ili posluziti uz stapice sa sirom... prijatno!:)
 
Stapici sa sirom  - napraviti testo za pizzu (recept ispod), razviti tanko i premazati umucenim jajetom. Po zelji posuti naribanim kackavaljem i iseci na trake sirine 1 cm, pa svaku uvrteti spiralno oko sebe. Redjati na pleh preko pergament papira i peci na 180 C oko 20-tak minuta.
 
 
Turske pide

 
Ovo je u osnovi klasicno testo za pizzu, samo malo drugacijeg oblika. Moze se pripremati sa vodom ili jogurtom ako vise volite, a nece smetati ni da testo prenoci u frizideru lepo zapakovano u kesi (do jutra ce fino narasti:).
 
Sastojci: 600 g brasna, 30 g svezeg kvasca, 1 kasicica soli, 5 kasika ulja, oko 2 dl vode (ili jogurta)
 
Priprema:
 
Razmutiti kvasac u pola solje tople vode, dodati po kasicicu secera i brasna, pa ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. Izmesati brasno, so, pripremljeni kvasac, dodati ulje i sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da odmara 30-tak minuta.
 
 
Testo podeliti na 5 loptica i ostaviti ih da odmore jos 5-10 minuta. Svaku lopticu razviti elipsasto i prebaciti na pleh (lakse je tako nego filovati na radnoj povrsini, pa onda prenositi jer fil moze da iscuri). Premazati nadevom  po zelji, recimo umakom od paradajza, lepo rasporediti povrce ili neki mesni nadev. Krajeve testa presaviti prema unutra, a na spoljnim krajevima blago zavrnuti da se testo ne bi odmotalo prilikom pecenja. Staviti u prethodno zagrejanu rernu i peci na 200 C oko 20-30 minuta dok fino ne porumeni.
 
Nadev:
 
1. umak od paradajza + reznjevi pancete
2. dinstano meso (kockice), luk
3. sir, jaja + kockice pancete
4. paprike, mladi luk, paradajz + 1 jaje
5. pecurke, luk + piletina
6. sir i brokoli
7. neki drugi nadev po zelji:)
 
 


Prijatno!:))))
 
 

четвртак, 20. септембар 2012.

Banice sa sirom


Od kako je zahladilo razmisljam o ovim banicama, poslednji put sam ih probala pre mozda 7-8 godina i resila sam da ih ponovo napravim.:) Secam se njihovog oblika i ukusa, mama ih nekoliko puta pravila, pa sam tako krenula u potragu za receptom. Prvo sam prelistala maminu svesku sa receptima od korica do korica (2x za svaki slucaj:).... ali nisam ih tamo pronasla. Zatim sam presla na papirice sa ispisanim receptima, sve sam ih ponovo pregledala 2 puta da mi slucajno neki ne promakne... nada, od banica koje trazim ni traga ni glasa, ma ni mrvice.:)

Kako mi ni net nije bio puno od pomoci, resila sam da zasucem rukave i da sama pokusam nesto da improvizujem, pa kako ispadne! A ispalo je finooo, cak je premasilo moja ocekivanja, dobila sam  mekano i mirisno pecivo koje tako fino ugreje, da sam istog trena zaboravila na kisu, hladan vetar i sumorno jutro kojim je zapoceo dan.

I zato, recept brzo belezim dok ne zaboravim i nadam se da ce i vama doneti tracak topline u ove jesenje dane koji su nam na pragu.:)

Sastojci: 1 kg brasna, 50 g svezeg kvasca, oko 1/2 l mleka, 2 kasicice soli, 400 g sira, 2 jajeta, 100 g masti (ili maslaca), 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u 1 dl toplog mleka, dodati 1 kasicicu secera i brasna. Poklopiti i ostaviti na toplom dok se kvasac ne aktivira.

U dubljoj ciniji izmesati brasno i so, dodati pripremljeni kvasac i sa toplim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ako se testo lepi za ruke, dodati jos malo brasna. Ostaviti da odmara 10-tak minuta, zatim podeliti na 10 delova i oblikovati loptice. Prekriti ih krpom da se ne bi previse osusile i ostaviti da odmaraju jos 10 minuta.

 
Dok se testo odmara, pripremiti nadev od sira i dodati dva umucena jajeta. Na tihoj temperaturi otopiti mast ili maslac.
 
Svaku lopticu razviti u malu, pravougaonu koru i premazati sa 2 kasike rastopljene masti. Preko toga lepo rasporediti nadev od sira i zaviti koru u rolnicu, a zatim u obliku puza. Tako oblikovane "puzice" do pola spustiti u rastopljenu mast i redjati jedan do drugog u veci okrugli pleh. Pokriti i ostaviti da testo raste jos 30 minuta, a za to vreme zagrejati rernu na 200 C.
 
 
Dok se odmara, testo ce lepo ispuniti ceo pleh. Premazati umucenim jajetom i staviti u prethodno zagrejanu rernu. Peci na 200 C oko 40 minuta dok banice fino ne porumene. Na pola pecenja proveriti testo i po potrebi odgore staviti papir za pecenje da banice ne bi brzo izgorele. Posluziti ih tople uz casu mleka ili gustog jogurta... prijatno!:)
 
 
Napomena: ako zelimo da banice posluzimo zajedno, ne odvajajuci ih prethodno, mozemo to uciniti tako sto cemo kalup poklopiti vecim tanjirom i sve pazljivo preokrenuti. Zatim, gotove banice prekrijemo drugim tanjirom i jos jednom preokrenemo, tako ce nam gornja strana lepo ispasti i pecivo se nece razici.... uzivajte!:)) 
 
 
 

недеља, 16. септембар 2012.

Bakin pasulj iz rerne



Recept koji me uvek podseti na baku i koji je tako ukusan kada ga ona pripremi. Secam se da sam jednom prilikom, proslo je dosta godina od tada, stajala pored nje sa sveskom u ruci i belezila svaki korak i jos ga cuvam u svesci. Sada ga pravim po istom receptu, ali mi je uvek ukusniji kada ga probam kod bake.:)

Mozda je to zbog toga sto baka sprema u posudi od pecene gline, a mozda i zato sto sam jednostavno navikla na taj ukus. Kasnije sam uporedjivala sa slicnim receptima, ali nisam videla da se ovako radi, pa zato belezim ovde, ako mozda neko bude zeleo da isproba na ovaj nacin.:) Poseban smek mu daje preliv od mlevene paprike koji se dodaje na samom kraju i zbog toga kasnije dobije divnu boju.:))



Sastojci: 2-3 solju pasulja tetovca, 1 vezica zeleni, 2 vece glavice crnog luka, 1 kasika brasna, 1 kasicica mlevene zacinske paprike, 1-2 suve paprike, so, biber,

Priprema:

Pasulj ocistiti, preliti hladnom vodom i ostaviti tako da prenoci. Sutradan staviti da se kuva, prosuti prvu vodu kad provri i sipati novu, vrucu vodu. Dodati zelen kao za supu (1 crni luk, 2-3 sargarepe, kolutic celera, koren paskanata i persuna, 1-2 cesnja belog luka, list lovora, nekoliko zrna bibera) i kuvati na laganoj temperaturi oko 1,5 -2 h, posoliti tek kad pasulj omeksa.

Na ulju proprziti 2 glavice sitno seckanog crnog luka (moze se dodati i praziluk u sezoni), dodati 1 kasiku brasna i 1 kasicicu mlevene paprike (slatke ili ljute). Kratko proprziti, pa dodati skuvani pasulj i malo tecnosti u kojoj se pasulj kuvao. Polovniu pasulja izgnjeciti viljuskom, a drugu polovinu ostaviti u zrnu. Probati i dodati jos malo soli ili vegete po ukusu.

Ako volite suve paprike, mozete napuniti par komada sa pripremljenim pasuljem i staviti odgore radi lepse arome. Mozete dodati i koju sniticu slanine ili parce kobasice, mada je fino da ostane i samo ovako. Kad ste to sve zavrsili, ostao je jos samo jos jedan mali dodatak koji ce dati poseban smek.

Na 2 kasike ulja proprziti 1 kasicicu mlevene paprike i preliti preko pasulja. Posuti prstohvatom brasna, tek toliko da bi se uhvatila fina korica, pa sve staviti u rernu da se zapece oko 20-tak minuta.


Napomena: pasulje je posebno ukusan ako se priprema u zemljanoj posudi, a ni malo suvog mesa koje se doda prilikom kuvanja nece "pokvariti" ukus... prijatno!:)

Krastavcici u tegli


Prosle godine sam nekako "promasila" da objavim ovaj recept, cak sam spremila i fotografije ali nisu stigle na red, na kraju je prosla i sezona pripremanja zimnice. Pa sam zato resila da ovog puta uradim "domaci" na vreme a koristila sam fotke iz arhive:). Mozda je jos uvek rano za ovu vrstu zimnice,mi obicno tek u oktobru ostavljamo krastavcice za zimu, ali bolje da recept bude tu, pa ako nekome slucajno zatreba, moze slobodno koristiti.:))

Na ovaj nacin obicno pripremamo krastavcice i karfiol, ali mozete i sve drugo povrce. Recept je vrlo lagan i po njemu vec godinama radimo, zapravo chef je zaduzen za glavni deo posla (a neko je morao da "hvata" beleske i da sve fotografise:)).


 
Sastojci: 5 kg krastavcica (ili karfiola), 4 l hladne vode, 1 l sirceta (9%), 150 g soli, 150 g secera, 1 kesica vinobrana (10 g), 1 vezica mirodjije, 1/2 kesice slacice, 30 zrna bibera, 1-2 korena rena

Priprema:

Povrce dobro oprati i lepo sloziti u tegle. Krastavcice obicno izribamo cetkicom i operemo toplom vodom, dok se karfiol samo odvoji na cvetice i ostavi neko vreme u vodi. Ako se priprema veca kolicina, povrce je dovoljno samo rasporediti u burence ili vecu plasticnu posudu (sa poklopcem). Izmedju slojeva mozete "ususkati" koju grancicu mirodjije, susene ako nema sveze, ili korencic oljustenog rena radi lepse arome.

U dublji lonac sipati 4 l hladne vode, dodati 1 l sirceta i sve ostale sastojke redom (so, secer, kesicu vinobrana, zacine). Samo izmesati i preliti preko povrca, ne treba nista kuvati. Tegle dobro zatvoriti i ostaviti negde na hladno mesto. Zimnicu mozemo koristiti vec posle 30-40 dana, a fino se odrzi do godinu dana.

p.s. za sva pitanja i detalje oko pripremanja ove zimnice, na raspolaganju Vam stoji glavni chef!:))
 
 
 
 

среда, 12. септембар 2012.

Mini quiches u korpicama


 
- Zvrrrrrr....! (zvoni telefon)  
- Halo? - podizem slusalicu i cekam.
- Zdravoo, jeste li kod kuce, mi smo tu u prolazu, nemamo puno vremena i navratili bismo samo na jednu kaficu!:)) - kaze raspolozeno glas sa druge strane slusalice.  
- Ooo, moze... samo izvolite, tu smo! Kad stizete? - brzo odgovaram, prepoznala sam glas, a usput razmisljam da li je u stanu sve u redu. 
- Pa, evo... tu smo za nekih pola sata kod vas, jos smo na autoputu! - cuje se veseli glas i zagor u pozadini, nasi prijatelji koje dugo nismo videli.
  Suuuper, razmisljam u sebi, imam onda jos pola sata da nesto spremim na brzaka. Otvaram frizider i usput brzo skeniram zateceno stanje... hm, ostalo je jos par kora, ima malo kackavalja, casa i po pavlake, a tamo u uglu vidim jos i parcence pancete (tatina rezerva:)) 
- Ceeekamo vas... samo pozvonite i pritisnite # na interfonu! - spustam slusalicu, a rernu sam odmah ukljucila, vec znam sta cu napraviti!:)
 
Evo sta mozete spremiti na brzaka kad vam se najave dragi gosti, a imate nesto manje od pola sata vremena da pripremite ukusne zalogajcice za posluzenje.:)))
 
 
 
Sastojci (za 12 korpica): 3 tanke kore za pitu,  3 dl kisele pavlake, 2 jajeta, 100 g pancete, 100 g kackavalja, so, biber, muskatni orascic, malo persuna
Priprema:
Kore za pitu sloziti jednu preko druge i podeliti na 9 jednakih kvadrata (iseci 2 trake vertikalno i 2 trake horizontalno). U kalup za mafine staviti po jedan kvadratic kore tako da se napravi koprica, premazati sa malo ulja pa staviti jos jednu koru, ali malo zaokrenuti ivice.
 
 
Izmesati kiselu pavlaku i jaja, posoliti i pobiberiti po ukusu, naribati malo muskatnog orascica. Dodati sitno seckanu pancetu i kockice kackavalja, pa sve lepo izmesati. U svaku korpicu staviti po 2-3 kasike smese i posuti sitno seckanim persunom. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-20 minuta. Posluziti ih tople....prijatno!:)
 
 
 
Napomena: korpice mozete puniti sa bilo kojim filom (sa sampinjonima, povrcem, a fino ce posluziti cak i meso iz supe:). Vrlo su ukusne i lagane za pripremu, pa mogu biti zgodno posluzenje ako organizujete neku proslavu, rodjendan ili mozda ocekujete vece drustvo, bice fine i ako ih napravite za veceru.:)
 
Evo jos par predloga za ukusnu zakusku koju mozete brzo pripremiti: Kuglice od krompira (fina rezerva koju mozete cuvati u zamrzivacu, napraviti ih ranije, a kad zatrebaju samo brzo isprzite u dubokom ulju, recept uskoro:), Tortilja cips sa salsom  (recept mozete procitati u novom broju magazina Mezze), Punjeni paradajscici sa sirom i zacinskim biljem (i jos po nesto:.)
 
 
 

петак, 07. септембар 2012.

Red slanog, red slatkog...:)


Dragi moji, moram priznati da sam malkice zapostavila blog, imala sam cak i dosta slobodnog vremena preko leta i napravila puno finih stvari, samo mi se nekada nije dalo kuckati. Vecina isprobanih recepata je upravo sa vasih blogova na koje redovno provirim, ali retko sam ostavljala komentare, pa ste mozda i pomislili da sam zaboravila na vas.:) 

Medjutim, svi isprobani recepti su uredno arhivirani i cekaju svoj red da budu objavljeni, ali bice mi mozda jednostavnije da ih ovako povremeno, malo po malo, grupisem i onda objavim sve zajedno.:))

Gotovo da smo na pragu jeseni ali jos uzivamo u lepom i toplom vremenu, izgleda da leto nema nameru da nas tek tako lako napusti.:) Neke od recepata koje cu postaviti, isprobala sam jos pre dva-tri meseca, ali trudila sam se da ih ovde skupim po tematici, pa su ovog puta u izbor usla fina peciva i deserti, zato danasnji posti  nosi naziv "red slanog, red slatkog...".:)

Recepte necu ovde posebno pisati, ali ako budete kliknuli na naslov iznad svake slike, on ce vas odmah odvesti do originalne stranice... verujem da ste neke slicice vec  prepoznali!:)




Krenula bih prvo sa ovim odlicnim Pomoravkinim lisnatim hlebom sa mirisnim zacinima i belim lukom. Njega sam pravila prosle nedelje pa su utisci jos svezi, i mogu vam reci da cu ga uskoro ponovo praviti jer sam nacisto odusevljena lisnatim sniticama koje se lako odvajaju tako da svaku mozete fino grickati.:) 



Sam nacin pripreme je slican njegovom slatkom "blizancu" sa cimetom, samo sto je ovog puta u pitanju slana varijanta sa zacinima u koju sam dodala i malo naribanog sira. Kod nase drage Pomoravke mozete pronaci  originalni recept  i pogledati sve slike pripreme, a kad budete filovali mozete dodati i malo naribanog sira (kackavalja, parmezana i sl.) i dobicete vrlo ukusne male zalogaje.




Ucinilo mi se kao zgodna ideja da pola hlepcica zamotam u papir za pecenje i ucvrstim vrpcom, pa jedan takav "paketic" moze biti i lepa prilika da zazvonite komsijama na vrata i obradujte ih toplim, mirisnim pokloncicem.:))





Ove interesantene pletenice vec neko vreme su pravi hit na FB-u, mislim da su pravljene prema originalnom turskom receptu, ali kad sam konacno odlucila da ih isprobam, nisam mogla da pronadjem nijedan odgovrajuci recept sa prevodom. Par dana kasnije, jako sam se obradovala kad sam ih ugledala na blogu kod nase Fify kitchen i resila sam da odmah zasucem rukave (jos u junu:), ali evo tek sada stizem da ih objavim.

Testo je vrlo lepo, mekano i lako je raditi sa njim, mozda samo treba staviti manje tecnosti  u pocetki ili je dodavati postepeno. Kad prvi put uzmete gotovu peletenicu u ruke, zapitacete se kako je uopste to sve zamotano jer tako neobicno isprepleteno, ali zapravo je vrlo zabavno praviti te male "zvrkove". Kod nase Fifi cete pronaci sve detalje i slike pripreme.:)





E, ovo je nesto sto svakako morate isprobate (ako mozda vec niste isprobali do sada:), mislim da sam ih letos sigurno napravila barem desetak puta.:) Ukusno, krckavo pecivo, jednostavno za pripremu i sve brzo gotovo.... odmah ukljucite rernu, mozda ih cak stignete napraviti i veceras ili sutra za dorucak!:)))

Kod Sanje pogledajte ceo recept za brodice a kao fil slobodno koristite sta nadjete u frizideru, kod nas su neki put bili sa sunkicom, nekada sa pecurkama i raznim povrcem, sa sirom ili bez... i svaki put su nam prijali, pogotovo kad smo ih onako jos tople iz rerne, grickali na terasi, bon appetit!:))





Ovaj recepet sam pravila pre skoro godinu dana, ali kako ga nisam odmah objavila, u medjuvremenu je prosla i sezona bresaka, pa mi se posle nije uklopio u temu sezonskih namirnica, i sve danas cu sutra cu, pa uz ovu temu ili mozda uz onu, i tako zaboravim ja na njega...  i ko zna koliko bi on jadnicak  camio tako na racunaru, da nisam nedavno ponovo naisla na slicice!:)

I zato sam resila da ih ponovo napravim, da bi se malo podsetili ovih finih strudlica, ali i zato sto ovaj recept svakako zasluzuje reprizu, i jos puuuno repriza. Ove strudlice su stvarno divno mekane i fino osvezavaju zbog vocnog fila... isprobajte ih svakako sa nekim domacim pekmezom (klik za recept ):))


Za punjenje sam koristila domacu marmeladu od bresaka spremljenu sa zelinom, tako se voce nije potpuno raskuvalo vec su ostali lepi celi komadici (posluzio je odlican Oliverin recept i volela bih da ponovo jednom citam recepte na njenom blogu:).





Ankina pita od sljiva (klik ovde za recept:) je jedan od onih divnih, starinskih recepata koji nas vracaju u detinjstvo sa svim toplim bojama, mirisima i ukusima. Sa prhkim koricama koje se samo tope u ustima, dok ne stignete do bogatag i socnog fila od sljiva, prijatno slatkast i kiselkast u isto vreme, a onda otkrijte i opori ukus cimeta i finu aromu ruma.... mmmmm, sve preporuke za probu!:))




Mini strudlice sa smokvama


Odlicne Dajanine strudlice, testo se lagano razvija izmedju dva lista masnog papira, a nadev sa smokvama i malo naribane pomorandzine korice vrlo lepo osvezava.... ovde mozete pogledati originalni recept .:)

Ovi kolacici su savrseni za hladnije vreme, pa da mozete da ih fino grickate uz soljicu toplog caja dok napolju padaju snezne pahuljice... prava zimska idila.:) Sem toga, i cisto iz prakticnih razloga,  testo cete puno lakse  napraviti u hladnoj prostoriji nego kad su ovakve temperature.:)

Medjutim, ne smeta nista da ih isprobate i prvom zgodnom prilikom, jer su vrlo izdasni kolacici i dobicete pun pleh malih strudlica (obavezno sklonite par komada na stranu, u neku kutiju, da ih imate za kasnije....psssst:)))