субота, 1. децембар 2012.

Menu 3. (jelovnik za nedelju dana:)



Jel znate da su prošla već tri meseca od poslednjeg nedeljnog jelovnika?:) Baš sam tražila malopre u postovimada pogledam datum kad sam objavila drugi (po redu:) jelovnik,  listam tako unazad po mesecima i onda ga ugledam na kraju avgusta. Proverim za svaki slučaj i ne mogu da verujem da je to bilo pre tri meseca, meni su tako brzo proletela.:)

Morala sam da napravim i manje izmene u samom jelovniku, jer se prvobitni recepti nisu baš svi uklopili zbog sezonskih namirnica, ali nadam se da će vam ovi poslužiti kao lepa inspiracija, nešto sam napravila i po vašim receptima (mislim da ćete ih lako prepoznati, svi linkovi su u naslovima:)... bon appetit!:)



Juha sa mahunama, češnjakom i slaninom


Odlična i bogata supica, punog ukusa i sa dosta povrća, sa finim šemkom koji joj daje propržena pančeta. Recept sam naravno pronašla na blogu Lake kuharice i svi sastojci su mi se dopali već na prvo "čitanje". Koristila sam žutu boraniju umesto zelene, i to je jedina izmena u odnosu na originalni recept. Fina, topla i vrlo zasitna, uz ovu supu zaista ne treba ništa drugo spremati... možda samo palačinke da se malo zasladite posle ručka.:)


Krilca iz rerne



Još jedan brzi recept koji me oduševio iz prve -  hrskava krilca iz rerne (iz kuhinje Zaposlene žene:). Sve se fino začini, lepo rasporedi na pleh, i možete komotno zaboraviti na njih narednih 40-tak minuta.:) Uz neku finu i laganu sezonsku salatu kompletan ručak za čas posla... čista desetka!:)


Sufle od karfiola i šunke



Ovde zapravo nema nekog posebno preciznog recepta, možete sve slobodno praviti po ukusu i "odokativno".:) Kako je sada upravo prava sezona karfiola, ima ga u izoblju na našim pijacam, pa možete vrlo lako pripremiti ovaj sufle.

Cvetiće  karfiola treba prethodno kratko skuvati u slanoj vodi, ocediti i preliti bešamelom. Može se dodati i malo seckane šunke u smesu jer je karfiol dosta blagog ukusa, a lepo je kad se nariba i malo muskatnog oraščica. Ako imate nekog topljenog  sira pri ruci, slobodno obogatite malo smesu, biće to sve fino kad se rastopi.:) A onda pravaaaac u rernu, 15-20 minuta na 200 C... uživajte!:))

Muškatna bundeva na salatu


Jedna veoma ukusna salata koju sam želele da napravim još kad je bilo u toku istraživanje Dunjinog bloga. Ali nikako da dodjem do bundeve.:) Kad sam je konačno nabavila na pijaci, onda sam odmah isprobala i ovu salatu - odlična je, sve preporuke!:) Možete dodati i koji režanj prepečene pančete, ali meni je nekako baš ovako prijala (sem toga vrlo je fotogenična:).

Rolnice od piletine sa šampinjonima

 
Više ideja, nego pravi recept jer pileće bele meso je, samo po sebi, dosta suvo, ali sa nekim finim dodacima i zamotano u rolnice postaje pravi delikates. Belo meso isecite na tanke šnite i blago ih rastanjite, Poredjajte šnicle jednu pored druge preko alu folije, ali tako da se malo preklapaju ivice.
 
Posolite i pobiberite po ukusu, možete ih čak premazati i sa malo senfa. Preko toga obilno naribajte kačkavalj ili neki drugi sir po želji, pospite listićima mariniranih šampinjona i seckanom pančetom. Neće smetati ni ako dodate malo seckanog peršuna.:) A zatim, sve pažljivo zamotajte pomoću folije u rolat, i dobro zatvorite da se ne odmota prilikom pečenja.
 
A sada pravac u rernu, rolat stavite u dublji pleh i sipajte malo ulja i vode. Pecite na 200 C oko 30-40 minuta. Sada već možete i malo otvoriti foliju i vratiti u rernu još malo da se fino zapeče. Kad se malo prohladi, iseći na kolutiće i servirati uz omiljeni prilog po želji.:)
 
 


Riba iz papira


Još jedan Dunjin recept za ukusan ručak - riba pečena u papiru.:) Možete odabrati bilo koju ribu po želji, ovog puta sam se odlučila za haringu. Očistite je i blago posolite sa svih strana, a zatim kao nadev stavite par kolutića limuna, malo belog luka i peršuna. Sve prelijte uljem i sa malo belog vina, pa fino "ušuškajte" u papir za pečenje.

Pecite oko 30-tak minuta, odmotajte paketić i vratite u rernu da se peče jos 10-tak minuta dok se ne uhvati lepa korica. Poslužite uz krompiriće i sezonsku salatu... prijatno!:)



Kao predlog za večeru (mada može biti i doručak, ako imate vremena da spremite:), možete napraviti ove fine piroške sa mesom. Odlično idu uz kiselo mleko ili jogurt, a fine su i ako ostanu sutradan za doručak ili užinu.:)

Za desert vam neću kuckati posebno recepte, ali vam predlažem da zavirite ovde u pauzi i prelistate novi broj magazina Mezze, sigurna sam da ćete brzo pronaći pregršt finih ideja za praznicne poslastice... uživajte!:)))
 
 

 

 

24 коментара:

  1. Divan predlog jelovnika, baš mi se dopada. Čorbica Lake kuvarice je i mene privukla a i Tanjina krilca. Mnogo mi se dopada i predlog za večeru. :)))
    Mezze je divan, odiše predprazničnom atmosferom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, probaj svakako i corbicu i krilca, nama su postali sastavni deo menija.:)) p.s.trudili smo se da ovaj broj "mezzimceta" bude poseban.;))

      Избриши
  2. ja ne znam da li ti se ikada mogu dovoljno zahvaliti na idejama , kojima me spasavas.

    ОдговориИзбриши
  3. Ma ne samo ideje već recepti tačni u gram. Da znaš da i meni ponekad ponestane inspiracij i onda naravno listam i listam a onda dođu dani kada bi sve pravila ali ne mogu da stignem. Elem, nervira me nedostatak sunčanog vremena koji mi nikako ne odgovara po pitanju fotografisanja. Ja sam mislila da se ove tvoje piroške prže, kad ono peku se. Ja ih radim, da mi bude brže sa onom malom skalamerijom za školjkice kako je ja zovem, a meso bi svakako kao i ti propržila prvo. Vrednica naša!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, sve te razumem, ponekada ni sama ne znam sta bih kuvala, a toliko finih recepata mi stoji na cekanju, sve zavisi od raspolozivog vremena i inspiracije. I meni isto smeta nedostatak suncevog svetla, vec dva dana bezuspesno pokusavam da fotkam neke keksice, na kraju cu ih pojesti.:D
      E, da... piroske se mogu praviti i sa onom modlicom na rasklapanje, ove su zapravo trebale da budu nesto vece, ali mi uz prhko testo nekako lepse izgledaju kad su manje.:))

      Избриши
  4. Одговори
    1. Irena, sledeci post je samo tvoj, htela sam jos nesto da napravim, pa cu onda sve zajedno objaviti, mogu ti reci da nam se sve dopalo sto smo isprobali do sada.:))

      Избриши
  5. Odlični recepti i hvala na probanju! Volim ove tvoje predloge, kada se zabagujemo, da dobijemo neku idejicu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, krilca su me odusevila na ovaj nacin, pravili smo ih vec par puta do sada.:)) A moram ovako da objavim recepte, posle ne mogu da ih pronadjem na kompu ako prodje neko vreme.;)))

      Избриши
  6. Hvala ti na ovim divnim idejama,svakako će nešto dobro doći,ti si vrednica prava,uvijek nešto prefino izlazi iz tvoje kuhinjice:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, nadam se da ce neki receptic fino posluziti.:)) Saljem punoo pozdrava tebi i tvojima!:)))

      Избриши
  7. Moj ti je komentar na piroškama a ti vidi šta ćeš:-)

    ОдговориИзбриши
  8. Kao prvo, prelistala sam časopis, svjetski je, inspirativan, sve je izvedivo, u svakom slučaju svim suradnicima čestitke od srca. A ova tvoja serija "jelovnik za nedelju dana" je sjajan projektić, vraćam se po nekoliko puta po inspiraciju. Salatu s bundevom obožavam i dok je ima, radim je vrlo često. A na "Ribu iz papira", si me dobro pdsjetila, gotovo da sam zaboravila, inače je to zgodno, može se unapred sve pripremiti i u zadnji tren staviti u pećnicu. Danas radim sufle od karfiola.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Dunja, hvala na lepim cestitkama u ime cele ekipe, uvek se trudimo da recepti budu primereni a sastojci svima dostupni, bas smo nekako bile inspirisane ovog puta i nadamo se da cete nesto isprobati.:))
      A bice mi drago ako neki predlog sa nedeljnog jelovnika posluzi kao lepa ideja, meni se isto svidela riba pecena u papiru, samo sto sam je posle malkice zapekla zbog korice.:))
      p.s. nadam se da je sufle uspeo i da vam se svideo!:))

      Избриши
  9. lana,sve je super. Obožavam tvoje recepte i fotografije. Časopis je za čistu 10-ku. Svaka čast. Samo naprijed. Pozdrav i sve najbolje. Vanja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vanjuska, hvala ti puno, ti si uvek vrlo pazljiva, veliki pozdrav leti tebi i tvojima!:)))

      Избриши
  10. Super ti je jelovnik!
    Jako mi se sviđa novi broj Mezze-a.

    ОдговориИзбриши
  11. baš volm ove tvoje tjedne menije, uvijek neđem nešto za sebe!

    ОдговориИзбриши