недеља, 5. август 2012.

Briosi i pletenica sa cokoladom




Vec neko vreme pratim divan blog  Cuisine à 4 mains , a recept za ove nesvakidasnje "lepezaste" brisose mi je odmah privukao paznju i zelela sam da ih napravim cim sam prvi put ugledala slike. Medjutim, kako to obicno biva, recept sam sklonila na stranu sa namerom da ga isprobam prvom zgodnom prilikom, samo sto ta "prilika" nikako da se pojavi.:) Na kraju bih potpuno i zaboravila na njih da se ovih dana nismo uzeleli nekog finog, domaceg peciva i tako sam se setila "zaboravljenog recepta. :)

Znam da su jos uvek velike vrucine ( meni je odmah toplo cim cujem vremensku prognozu:), ali sacuvajte ovaj recept negde pri vrhu i neka vam se nadje pri ruci kad malo zahladi. Ali ako ipak ne mozete da cekate, reci cu vam samo da se testo izuzetno lako i brzo priprema, napravite ih jedan dan vasim ukucanima i iznenadite ih  finim pecivom za dorucak.:)))

Briosi sa cokoladom

Sastojci: 600 g brasna, 2,5 dl mleka, 20 g svezeg kvasca, 90 g secera, 90 g rastopljenog maslaca, 2 jajeta, 1 ravna kasicica soli, 1 vanilin  secer, 1 zumance za premazivanje, 100 g fine cokolade

Priprema:

Razmutiti kvasac u 0,5 dl mlakog mleka, dodati 1 kasicicu secera i kasicicu brasna, pa sve ostaviti na toplom mestu dok kvasac ne naraste. U dubokoj posudi, posebno izmesati brasno, so i secer, dodati rastopljeni maslac, pripremljeni kvasac i 2 jajeta. Zamesiti srednje meko testo sa mlakim mlekom i dodati jos malo brasna po potrebi. Testo ostaviti da odmara pola sata, a moze i duze kad je napolju hladno (1-1,5 h).


Kad se testo udvostrucilo, razviti ga na 0,5 cm debljine i okruglom modlicom izvaditi krugove. Svaki krug preklopiti na pola, a zatim jos na cetvrtinu. Redjati po 3 preklopljene "lepeze" u kalup za mafine koji je prethodno premazan sa malo maslaca. Ostaviti da testo odmara jos 20-tak minuta dok se rerna zagreje.

U originalnom receptu kockice cokolade se stavljaju tek naknadno, u sredinu toplog, tek ispecenog peciva, pa se ta cokolada odmah fino rastopi. Tako sam i radila prvi put, ali mi je pecivo malo puklo prilikom razdvajanja, pa je mozda bolje cokoladu staviti odmah u sredinu dok se testo jos odmara pre pecenja.

Kad je pecivo fino naraslo, premazati zumancetom umucenim sa malo mleka, pa sve peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 C oko 20-30 minuta. Po zelji, gotove briose posuti sa secerom u prahu i posluziti tople uz soljicu capuccina... bon appetit!:)


Pletenica sa cokoladom


Od istog testa za briose mozete vrlo lako napraviti i ukusnu pletenicu sa komadicima cokolade (originalni recept i slike pripreme mozete pogledati ovde ). Razlika izmedju briosa i pletenice je samo u postupku pripreme.

Znaci, pripremite testo po prethodnom receptu za briose, oblikujte lopticu i ostavite da se odmara 10-tak minuta. Testo zatim razvijte u cetvrtastu koru i premazite sa malo rastopljenog maslaca (oko 35 g). Izmesajte 2 kasike secera sa 1 kasicicom cimeta, pa tom mesavinom pospite odgore preko rastanjene kore. Ako volite, mozete posuti i komadicima cokolade, kandiranom koricom pomorandze, suvim grozdjem itd.


Sve zamotajte u rolat, isecite jedan kraj rolata (3-4 cm) i ostavite na stranu (za dekoraciju). Zatim, ostrim nozem pazljivo isecite po sredini rolata, ali tako da na jednom kraju ostane spojeno testo. Krajeve testa upletite u pletenicu i prebacite u duguljasti kalup za hleb. Sve mozete raditi i na papiru za pecenje, pa zatim zajedno sa papirom preneti u pleh. Sada mozete vratiti i onaj iseceni rolatic, stavite ga na jedan kraj pletenice i ostavite da se testo odmara jos 20-tak minuta dok se rerna zagreje.

Pre pecenja pletenicu premazite umucenim jajetom ili samo zumancetom sa malo mleka, a zatim pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 40-tak minuta. Po potrebi prekrijte papirom da pletenica ne izgori suvise brzo. Pre posluzivanja pospite secerom u prahu i uzivajte u toplom, mirisnom pecivu.:))

 
I za kraj jedna lepa francuska šansona... uživajte!:)
 

25 коментара:

  1. Meni vrućina uopće ne smeta kad su ovakve slastice u pitanju. Jako mi se sviđa način motanja pletenice, a i razlistani brioši isto izgledaju super.

    ОдговориИзбриши
  2. Oh la la! Quelle merveille! :) Meni se ovi mali dopadaju još više od pletenice. Inače, kupila sam u francuskoj neki bezveze industrijski brioš (u stvari, bio je odličan, ali imao je onaj tipičan industrijski ukus, pun konzervansa) u kome su čokoladu stavili i u testo, pa imaš braon brioš i onda još pepites de chocolat u njemu. Mmmm...

    ОдговориИзбриши
  3. hummm!! tes brioches sont superbes!! ravie qu'elles t'aient plu!merci pour le gentil clin d'oeil!! bonne soirée!

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasno i ne znam što mi je bolje. Ali, ovaj način na koji se ova pletenica mota mi se posebno sviđa i već sam nekoliko puta nešto slično radila.

    ОдговориИзбриши
  5. Mislim da će ti moje dete biti beskrajno zahvalno - ovi brioši će čim pre kod mene u rernu! Predivno, draga.

    ОдговориИзбриши
  6. Predivno, kao i uvek. Sad bi mi umesto doručka prijao onaj kapućino uz 1-2 brioša sa prve slike! Nedostaje mi testo, ne uključuje mi se rerna na ovu vrućinu, ali čim malko zahladi probamo oba recepta!

    ОдговориИзбриши
  7. brioši su ti prekarsni, uopće nije problem upaliti pećnicu!!

    ОдговориИзбриши
  8. Prekrasno i elegantno :) Mogla bi ih ovaj tjedan raditi za doručak :)

    ОдговориИзбриши
  9. Joj i ove moram da pravim!Mnogo stosta obelezeno.Samo malo da zahladni,bice isprobano!!

    ОдговориИзбриши
  10. Aaaa pa ja kada vidim ovakvo nešto raspametim se u trenutku,niti vrućina nije barijera za isprobati ovakve divote..bilježim si i probam obavezno..hvala ti puno,lijep pozdrav ti leti!

    ОдговориИзбриши
  11. Dakle, brioši su već izašli iz rerne - fantastični su! Večera nakon treninga uz šolju hladnog čokoladnog mleka - usrećila si jednog tinejdžera.Peče se i pletenica, od testa koje je ostalo nakon vađenja krugova. Hvala još jednom!

    ОдговориИзбриши
  12. Drugari, bas me raduje da vam se svidja, a kad budete pravili videcete kako se lako radi sa ovim testom, mislim da bi bilo fino od njega napraviti i neke druge oblike, mozda puzice ili nesto slicno... Deana je dala super ideju za cokoladno testo, to bi tek bilo zanimljivo isprobati.:))

    @ Tanja, saljem veliki pozdrav tebi i tvom tinejdzeru, hvala ti puno sto si ih napravila... samo uzivajte i fino grickajte, imacete sutra i za dorucak.:)))

    ОдговориИзбриши
  13. The shape of your little brioches is great and they should be very spongy and delicious. I'd like to have one for breakfast now. Nice to meet you, I will follow you willingly. See you soon ^_^

    ОдговориИзбриши
  14. @ Federica, thanks for visiting my blog and I hope you'll find some interesting recipes to try.:))
    @ Kouky, merci encore pour ta recette, je la ferai bientôt... bonne soirée à toi aussi!:))

    ОдговориИзбриши
  15. Znaš šta? Dobro je da si mi podaleko,naklatila bih ti se sa posetama da bih ti dojadila:-)))

    ОдговориИзбриши
  16. Ovo baš izgleda mljac, posebno jer ima i čokolade. Baš bi mi dobro došlo ovo danas za večeru, odličan recept!

    ОдговориИзбриши
  17. Izgleda predivno!! Pogotovo mi se svidaju briosi koje cu napraviti o b a v e z n o!! Hvala ti ;)

    ОдговориИзбриши
  18. Uh, i meni je vruće pri samoj pomisli na uključivanje rerne ali za ovo bih se žrtvovala! Fantastično izgleda!

    ОдговориИзбриши
  19. Danas su brioši i u Dbk zamirisali :)). Pokazala sam nećakinji sliku i samo je rekla "da, napravi to" i dobro je rekla :). Divni, mekani, mirisni, savršeni za doručak uz kavu, svi smo uživali ! Odlično Lana i hvala ti za ove krasne receptiće !

    ОдговориИзбриши
  20. Hvala drugari, bice mi drago da cujem utiske ako ih budete mozda isprobali.:))

    Draga Branka, veoma me raduje sto si ih napravila i drago mi je da su vam ulepsali jutro, saljem puno lepih pozdrava tebi i tvojima!:))

    ОдговориИзбриши
  21. Ovo sam viodjela i na nekom bugarskom blogu,ne sjecam se imena...odusevila sam se,a posebno tvoja sigurna izvedba me potice da je pravim !!!

    ОдговориИзбриши