субота, 7. јануар 2012.

Kornet pogaca


Dragi moji, svima koji danas slavite zelim sretan i blagoslovljen Bozic, da u miru i radosti provedete danasnji praznik sa svojim najmilijima. Ovom prilikom postavicu recept za jednu finu pogacu koju mozete isprobati za vreme praznika ili napraviti za neku drugu svecanu priliku.:)

Kornet pogacu cine zapravo fine, lisnate kiflice spojene u jedno testo, a na sredini je i nekoliko ruzica od testa, sve skupa izgleda vrlo zanimljivo i nije je tesko napraviti, ali ako se odlucite da isprobate, racunajte da ce vam za pripremu, odmaranje testa i pecenje trebati sve zajedno oko 2,5 h... pa, da krenemo odmah!:)

Kod nase Sanele sam videla recept za Cvetnu pogacu koja je vrlo slicna i kod nje mozete pogledati odlicno objasnjen ceo postupak pripreme. Medjutim, ovog puta sam radila po jednom drugom receptu koji cu vam sada napisati, recept sam pronasla na Serbiancafeu a postavila ga je korisnica Dzekson, postupak je gotovo isti dok se sastojci malkice razlikuju, sto ne mislim da ce puno smetati za bilo koji od ova dva recepta da se odlucite.:)

Sastojci: 700 g brasna, 1/2 paketica svezeg kvasca (25 g), 1,5 kasicica soli, 2 dl jogurta, 2 dl mleka, 3 kasike ulja, 2 jaja + 1 jaje za premazivanje, 125 g margarina, susam za posipanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom mestu dok ne ispuni solju. Od brasna, pripremljenog kvasca i svih navedenih sastojaka, zamesiti srednje meko testo i ostaviti da odmori 15-tak minuta. Testo zatim podeliti na 8 jufkica (loptica), pa svaku razviti u krug i premazati sa malo margarina. Slagati premazane kore jednu preko druge, a gornju koru ostaviti nepremazanu. Neka se testo odmori jos 15-20 minuta.


Sada od naslaganih kora, razviti veliku, okruglu koru precnika 50 cm, iseci spoljni rub testa i podeliti ga 3 dela (od njih cemo kasnije oblikovati "ruzice" za sredinu). Krug koji je ostao podeliti na 8 trouglica i zamotati ih kao kiflice, pa zatim svaku preseci na pola.

Kiflice redjati u krug, sirom stranom okrenutom prema spolja, a od isecenih traka oblikovati ruzice i smestiti ih u sredinu (pleh je precnika 32 cm, treba ga prethodno namazati margarinom ili obloziti papirom za pecenje). Kad smo sve fino rasporedili, pokriti testo i ostaviti da kiflice narastu dok ne ispune ceo pleh, oko sat vremena.

Pre pecenja, pogacu premazati umucenim jajetom i posuti susamom. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40-tak minuta dok fino ne porumeni. Ako je potrebno moze se prekriti papirom na pola pecenja da ne bi suvise zarumenila, vi najbolje poznajete vasu rernu i kako pece;)).


29 коментара:

  1. Srećan Božić Lana tebi i tvojima.
    Pogača je divna a tvoje vredne ruke su je perfektno napravile. Volim ovakve dekorativne pogače. Baš je svečana.

    ОдговориИзбриши
  2. Srećan Božić i tebi draga Lana, sve najbolje, mnogo zdravlja i radosti tebi i tvojim najmilijima!
    Pogača je prelepa, kao uostalom i sve iz tvoje kuhinje...

    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Prekrasna pogača, svaka čast! Želim sretan i blagoslovljen Božić tebi i tvojoj obitelji!

    ОдговориИзбриши
  4. Pogača je fantastična,svakako želim ju isprobati...želim ti sretan Božić draga i tvojoj obitelji,uz najljepše želje,ugodan vam dan!

    ОдговориИзбриши
  5. Христос се роди! Срећан Божић теби и твојим најмилијим! Свако добро вам желим! Дивна погача!

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala puno draga moja Lanice na lepim rečima :) i tebi i tvojoj divnoj porodici sreće, zdravlja, lepe trenutke... za ovaj divni praznik :)))
    Pogača je perfektna kao i sve što dolazi iz tvoje lepe kuhinjice mila :)))

    ОдговориИзбриши
  7. Draga moja, želim tebi i tvojima najmilijima sretan i blagoslovljen Božić!
    A pogača je fenomenalna! Uh,... luda sam za pogačama!

    ОдговориИзбриши
  8. Vidjela sam u jednoj kuharici (više se ne sjećam kojoj) baš ovakav kolaž s tim izrezivanjem kruga i rađenjem kiflica. Super ti je ispala pogača i sigurno je jako ukusna.

    Sretan Božić!

    ОдговориИзбриши
  9. ovakve igrarije tijestom su mi super, jako lijepa pogača! Ukusno i dekorativno. Želim ti sretan Božić!

    ОдговориИзбриши
  10. Vaistinu se rodi! SREĆAN BOŽIĆ! Puno pozdrava,Vanja.

    ОдговориИзбриши
  11. Pogačice izgledaju odlično.
    Srean Božić tebi i tvojima :)

    ОдговориИзбриши
  12. Hvala vam na lepim zeljama, nadam se da i vi danas uzivate u kratkom predahu od svakodnevnih obaveza, uz neke kolacice ili mozda neku finu torticu:))

    ОдговориИзбриши
  13. Vaistinu se rodi a pogača zaista prigodna ovako lijepa i zaista jako zanimljiva

    ОдговориИзбриши
  14. Sretan Božić tebi i tvojoj obitelji!
    I ja sam vidjela ovu pogaču kod Sanele i namjeravam ju napraviti jer je jednostavna, tebi je odlično ispala

    ОдговориИзбриши
  15. Lana, prelepo. Tebi uvek sve tako savršeno uspe. Ljubomorna sam.

    ОдговориИзбриши
  16. Lana, srecan Bozic tebi i tvojoj porodici! :)
    Pogaca je sjajna!!! Videla sam i Sanelinu i bas mi je privukla paznju. Volim praviti takva testa i sigurno cu neku varijantu probati...

    ОдговориИзбриши
  17. ova pogača izgleda fantastično,a izrada je vrlo zanimljiva.moram to isprobati čak i bez neke svečane prilike!! jako me zanima kakvo je tijesto, kao lisnato izgleda!

    ОдговориИзбриши
  18. Hvala, drugari...verujem da ce vam se dopasti, a sigurno se ni ukucani nece buniti da je isprobaju!:))

    ОдговориИзбриши
  19. Viđala sam recepte za ovu pogaču, čak i prikaz procesa pravljenja, ali nikada ovako savršeno i uredno. Svaka čast, Lana. Sve najbolje tebi i tvojim najdražima.

    ОдговориИзбриши
  20. nikad u zivotu nisam napravila pogacu. vjerojatno zato jer se ja i kvasac nikako se slazemo. no za pogacu u izradi drugih me vezu fantasticne uspomene! prekrasno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  21. Uistinu si ju lijepo napravila! Sigurno ću probati i tu verziju:) pogača nikad previše:)

    ОдговориИзбриши
  22. Super nacin ya pravljenje pogace. Vec dugo pratim blog, i verovatno je i on bio inspiracija da zapocnem svoj sopstveni. Sve pohvale za kreativnost!

    ОдговориИзбриши
  23. Hvala svima na lepim zeljama!:)))
    @ Draga Lusitania, verujem da sa ovim recepticem ne bi imala problema, mozes koristiti i suvi kvasac, zamisli samo kao da pravis kiflice... pruzi mu jos jednu sansu.;))
    @ Draga Sanela, hvala puno tebi, tvoj blog mi je uvek inspiracija!:))
    @ Elena, muchas graccias!:))
    @ Draga kuvarice, eto drago mi je ako sam makar malkice tome doprinela, poseticu tvoj blog!:))

    ОдговориИзбриши
  24. Beautiful!!! I make your pogatcha with sesame all the time, I love it. Your step by step explanations are very helpful. Thanks you so much!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks for taking the time to leave a comment, Persa!:) I’m so glad you are enjoying this recipe! Whishing you a great weekend!:)))

      Избриши