недеља, 4. децембар 2011.

Svecano odelo za flasu:)


Danas nema recepta za kolacice ili neke keksice, nego cemo se malo igrati sa krpicama i koncem... napravicemo svecano odelo za flasu.:) Da, da... dobro ste procitali, obucicemo jednu flasu crnog vina u elegnatni vecernji prsluk, ali pre toga moramo se pozabaviti malo krojenjem i sivenjem... sledi detaljno uputstvo i sema za krojenje.:)

Za jedan prsluk bice vam sasvim dovoljno par krpica koje su mozda preostale od neke kosulje ili suknje, par dugmica i malo vremena. Sve ovo mozete sasiti i rucno ako nemate masinu za sivenje, ja bas nisam nesto posebno vesta u sivenju i zato je veci deo napravljen rucno, ali ako ste spretni na masini onda cete sve zavrsiti cas posla.:) Moji baka i deda su imali krojacku radionicu, nasledila sam i bakinu sivacu masinu, ali moram priznati da se ne snalazim bas najbolje u tim vodama, osim sto neki put prostepam porub ili usijem par dugmica... ali ovo je bilo zabavno praviti.:)) 


Na gornjoj slici mozete videti kako izgleda prsluk sa prednje i zadnje strane, postavu cak i ne morati stavljati, ali imala sam krpica viska, pa sam resila da iskoristim.:) Za jedan ovakav prsluk bice vam dovoljan komad tkanine velicine 20 x 20 cm  i jos jedno manje parcence za "kosulju" (to moze biti i neki tanji materijal)., trakica cipke od 10-tak cm i 2-3 dugmica (neka budu neki fini i svetlucavi;)).


Na ovoj slici ispod mozete videti semu za krojenje, napisanu su tacne mere koje sam koristila, mozete je iskopirati ili nacratati na papiru. Za prsluk ce vam biti potrebna dva ovakva dela, pa kada isecete jednu polovinu prsluka, samo preokrenite papir i  nacrtatjte i drugi deo kao odraz u ogledalu. Trebace jos i jedna trakica kojom cemo spojiti prsluk na zadnjem delu a tu je i sema za kosulju (barem onaj vidljivi deo.;))

Racunajte da treba dodati jos 0,5 cm za porube na osnovnu semu kroja... nece nista smetati ni ako malo uvecate ili smanjite dimenzije prsluka, ali vodite racuna da moze posle da se "obuce" flasa (ove mere odgovarju boci standardne velicine).


Isecite prvo sve delove od papira, postavite ih na nalicje tkanine i krojackom kredom iscrtajte konture (ne zaboravite da dodate 0,5 cm za porube svuda okolo;)). Kad smo to sve uradili, lepo isecite i profircajte koncem da ne izmrdaju delovi (nemojte mi smejati, jer ja nisam prava krojacica;)). Sada mozemo prostepati sve na masini, prvo prsluk a onda i "kosulju", ako zelite mozete napraviti i malu kragnu i staviti cipkanu trakicu.


Sada lepo spojiti prsluk i "kosulju", napraviti leptir masnu ili kravatu od presotalih parcica tkanine, usiti dugmice i dva mala dzepa sa strane.

 Postavu mozete ali i ne morate stavljati, medjutim lepse je kada se ipak postavi, na taj nacin mozemo da "zabasurimo" sve ono sto smo sasili vise ili manje spretno ( u mom slucaju manje;)). Na kraju, ne zaboravite da usijete i trakicu sa zadnje strane koja ce pridrzavati prsluk, bolje neka bude 1 cm duza da ne bi posle morali da prepravljamo, proverite da li sve fino odgovara.


Et voila... evo kako sve izgleda na kraju.;)) Nadam se da ce vam ideja lepo posluziti, ako imate vremena mozete ih napraviti vec sada, lepo spakovati i pokloniti nekome za predstojece praznike... pustite masti na volju, lepo se igrajte i bice mi drago da vidim i vase kreacije.;)))



20 коментара:

  1. Lana ti si luda :) :) :) Kako ti samo pade na pamet? :) :) :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ja ti nikako nisam u dobrim odnosima sa iglama i koncima a sa mašinom za šivenje ne govorim uopšte... šteta je, znam, žensko sam i ako ništa drugo makar farmerke da skratim bilo bi mi potrebno, al tu je mama za te stvari:)))
    Ovo mi je preslatko i divim ti se kako imaš "osećaj za filing" i strpljenje da sve "u dlaku" uradiš a da izgleda fenomenalno!!!
    Divno pašu za svečane prilike:)
    Lana, draga moja, fabuloznoooo!

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je tako preslatka ideja,jako mi se sviđa,znaš da ja obožavam ovakve stvarčice..hvala ti,ovo je baš bilo inspirativno!

    ОдговориИзбриши
  4. Šašavo, ali vrlo slatko i kreativno. Ti si jedna multi-talentovana dama, definitivno i imaš svo moje divljenje!

    ОдговориИзбриши
  5. Bože, kako ti zavidim na strpljivosti, kreativnosti, ... i divim ti se:) Ti si stvarno pravo nadahnuće!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Tako super ideja! Tvoje boce izgledaju prekrasno obučene u svoja nova odjelca!:) Sve pohvale!
    Lijep pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  7. E Lana, svaka cast!!! Bas blesava ideja... :) Skroz super!

    ОдговориИзбриши
  8. Od zene koja pravi savrsene kolace i mastovito ih ukrasava,nisam se ni iznenadila sa ovim mastovitim idejama!!!Genijalna si!!!!

    ОдговориИзбриши
  9. Kako preslatko draga Lana, savršena ideja!!

    ОдговориИзбриши
  10. Maa, kakva dobra ideja! Baš su dobri! Ova crna...predivna! Bravo!

    ОдговориИзбриши
  11. Mila divnim ti se,divim na trudu.

    ОдговориИзбриши
  12. Ovo nisam vidjela ranije, i oduševljena sam! Baš si bezobrazna što si mi sada dala posla! :))))))))))))))

    Danas ću da zarovim u moje krpice i restlove. :)))))))) I moje flaše ima da budu nalickane, nego šta?! :DDDDDDD

    ОдговориИзбриши