петак, 5. новембар 2010.

Sareni puding od povrca

Isprobala sam jedan zanimljiv recept iz madjarskog kuvara koji je posvecen toplim i hladnim predjelima, tanka knjizica u tvrdom povezu nosi naziv "Predjela", a autori su Lajos Mari i Hemzo Karoly. Oni su napisali citavu seriju vrlo lepih i prakticnih recepata, svaka knjizica je posvecena jednoj temi.

Ne znam koliko je tacno naslova objavljeno, ali kod mene su tri njihove knjige, osim ove o predjelima, tu je i knjiga "Variva i prilozi", kao i jos jedna " Vendegvaro" napisana na madjarskom (koji nazalost ne znam, ali sam kuvar kupila samo zbog prelepih fotografija;)).
Za ovaj sareni puding potrebni su sledeci sastojci:

Sastojci: 500 g krompira, 500 g sargarepe, 700 g spanaca, 3 jaja, 100 g maslaca, 200 g kackavalja (ili gaude) , 100 g dimljene sunke, 4-5 kasika brasna, 1 cesanj belog luka, muskatni orascic, so, biber

Priprema:

Skuvati posebno krompir i saragrepu u blago posoljenoj vodi, ocediti i ispasirati u fini pire (svako povrce posebno). Spanac samo kratko blansirati, ocediti i sitno iseckati. Povrce rasporediti u tri cinije, pa u svaki deo dodati po komadic maslaca i jedno jaje. Izmesati i posoliti jos malo po ukusu ako je potrebno.

Pire od krompira mozete zaciniti sa malo naribanog muskatnog orascica (ako volite), u spanac dodati sitno seckani beli luk i 2-3 kasike brasna, posto je smesa nesto redja. A u pire od sargarepe, dodati takodje 2 kasike brasna.

Kalup za kuglof premazati maslacem i posuti mrvicama (prezlom), pa rasporediti recimo prvo pire od krompira. Mozete redjati i nekim drugim redosledom, ali je dekorativnije kad se zeleni pire nalazi u sredini.

Preko krompira naribati sir i posuti kockicama seckane sunke (mislim da bi lepo izgledalo da se kockice sunke izmesaju sa krompirom;)). Preko toga rasporediti pire od spanaca, ponovo naribati sir i posuti kockicama sunke. Na kraju, staviti i pire od sargarepe i sve lepo poravnati. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 190 C oko 30-40 minuta.


Pre nego sto cemo puding izvaditi na tanjir, sacekati par minuta da se malo prohladi, poklopiti vecim tanjirom i sve zajedno pazljivo okrenuti. Ako se puding ne odvoji odmah, preokrenuti i samo blago nozem odvojiti od ivica kalupa pa pokusati ponovo, po potrebi malo protresti kalup.;))

Posluziti toplo kao prilog uz peceno meso ili natur snicle (po preporuci autora)... bon appetit!;))

Napomena: U originalnom receptu se u svaki deo povrca stavi jos po 30 g naribanog sira, a ide i nesto vise maslaca (120 g). Meni se puding prilikom okretanja na tanjir malo zalepio, pa je deo smese ostao na stranicama kalupa, tako da ga treba bas dobro podmazati.

Najukusnije je posluziti dok je tako jos toplo, samo sto je ipak lakse iseci na snite kad se malo prohladi. Dok je sve jos vruce, smesa od krompira je dosta mekana, pa se moze desiti da sklizne sa "treceg" sprata, zato bi mozda bilo bolje staviti na dno kalupa prvo smesu od sargarepe (ona mi je nekako delovala najkompaktnije), pa zatim redjati ostalo povrce.

18 коментара:

  1. Koji leptir!!! A predjelo je baš dekorativno i odlično izgleda. Umjerene boje za Madžare (crvena, zelena i boja galice, to oni vole!).

    ОдговориИзбриши
  2. Dekorativno, zanimljivo!!! A kajzerice kvasaju!!

    ОдговориИзбриши
  3. Pa, danas je T bila prava letnja, jos i ovaj prelepi leptir je tu i stvarno imam utisak da je vruceee...
    Recept vrlo originalan, nisam videla nista slicno do sada. Bas dobar za dekoraciju

    ОдговориИзбриши
  4. Leptiric mi je doleteo malo u goste, a za fotku je zasluzan Nenno, nas kolega bloger i gostujuci kuhar.;)))
    A mislim da bi puding bilo lepo napraviti i u kalupu za savarin (venac), pa cak mozda u modli za srneca ledja...;)))
    Draga Snjezo, ceeeekamo da se ispeku!;)))

    ОдговориИзбриши
  5. Ova ideja je jako inspirativna. Već mi kroz glavu prolazi hiljadu varijacija. Može i da se radi u individualnim kalupićima, a boje su savršene. Jede se očima, pa čak bi ga pojeli i oni koji su u ratu sa povrćem!

    ОдговориИзбриши
  6. Joj, pa ovo je prekrasno, baš volim kreativne oblike. Ja uvijek kažem da prvo jedemo očima. To ne umanjuje vrijednost okusa, ali zavodljiv izgled dodaje puno bodova i okusu. Kad mi hrana lijepo izgleda, njen božanstven okus pamtim puno dulje.

    ОдговориИзбриши
  7. Gledam i ovu sliku i razmisljam kako bi ja to mogla upakovati za moje NEljubitelje povrca????..divno izgleda u okus ne sumnjam jer i pojedinacno su super..moracu isprobati !!!!;)

    ОдговориИзбриши
  8. odlično !! izgledom, sastojcima, okusom....., definitivno isprobavam, jako mi se sviđa !

    ОдговориИзбриши
  9. ✿ Olá, amigo!
    ܓܓ ✿Passei para uma visitinha...
    ✿ ܓܓ ✿Fiquei encantada com o seu blog.
    Essa receita é muito fácil e decorativa.
    Nutritiva e saborosa.
    Amei!!!
    Beijos.
    Itabira✿ ܓܓ ✿
    Brasil✿ܓ✿

    ОдговориИзбриши
  10. Zgodno je tako nekada posluziti pire na nesto drugaciji nacin, a izgledace lepo i svecano na praznicnom stolu...sem toga, nije ga tako nesto posebno tesko napraviti.;))
    Ola, Ines...thank you for visiting my blog!;)))

    ОдговориИзбриши
  11. Jako zanimljiv recept i jako zanimljivo jelo vrlo dekorativnog izgleda. Ma draga moja sve što izađe iz tvoje kuhinje izgleda kao malo umjetničko djelo. :)

    ОдговориИзбриши