недеља, 17. фебруар 2013.

U Miminom kraljevstvu

 
Mali kolaž isprobanih recepata sa divnog bloga Mimi‘s Kingdom koji uređuje, piše i fotka naša draga blogerica Milkica.:) Kao što vole da ugoste drage ljude, food blogeri se i sami rado upute u susednu kuhnjicu, osećaju se dobrodošlim i bez posebnog poziva, a ovog puta razlog više za posetu je bila blogerska igrica FBI rukavice koje je pokrenula naša Maja . Prethodna dva meseca smo bili česti gosti u Miminom malom kraljevstvu lepih recepata, čitali, isprobavali, seckali i mesili, i uživali u svim novim ukusima i mirisima. 
 
Ta dva meseca, koja su nam na raspolaganju za istraživanje jednog bloga, prolete tako brzo i čini mi se da je svima možda najteži zadatak šta izabrati za probu od svih divnih stvari, pa tek onda shvatimo da to vreme nije ni približno dovoljno, iako sam u pečetku mislila drugačije, da isprobamo sve što bismo želeli. Međutim, to je samo razlog više da se vratimo i dođemo još koji put u posetu!:))
 
Volim Milkicin blog jer na njemu, pored finih recepata, možete pročitati i mnoštvo korisnih informacija i saveta o raznom začinskom i drugom bilju iz vrta koji sa ljubavlju uređuje. Ovog puta, odlučila sam se da isprobam sledeće recepte: 
 
 
 
 
Krenuću prvo sa nežnim zelenim cvetićima brokolija  u sosu od pavlake i sira jer sam njih nedavno pravila. Sve recepte možete pronaći na linkovima koji su u samom nazivu jela, a ovde ću samo pisati utiske.
 
Ovaj recept mi se posebno dopao jer još nisam spremala brokoli na taj način. Cvetići brokolija se samo kratko blanširaju, a zatim proprže na malo ulja začinjenog sa mrvicom belog luka. Iz recepta sam izostavila korak sa belim vinom i odmah dodala pavlaku za kuvanje, malo mlevenog belog bibera i narendala sir odgore koji se vrlo brzo fino rastopio.... mmmm, što je to dobro! Nisam čak ni pravila testeninu kao dodatak, meni je ovako bilo baš fino i praviću sigurno ponovo uskoro.:))
 
 
 
 
Ovaj recept sam isprobala još letos i morala sam da malo "iščeprkam" fotke sa kompa za potrebe ovog posta.:) Sećam se da smo ga grickali na terasi, još onako fino vrućeg, uz masline, sušeni paradajz i namaz od sira i rotkvica.... ove fotografije iz arhive su me vratile u leto i podsetile koliko zapravo čoveku malo treba da bi bio srećan, dovoljno je samo malo sunca pod plavim nebom, komadić domaćeg hleba i smeh u društvu dobrih prijatelja.:)
 
Ako budete želeli da napravite ovaj hlepčić, kliknite ovde za recept.:)
 
 
 
 
 
 
 
Ovo je najfinije pecivo koje sam isprobala u skorije vreme, toliko su ukusne da ne znam kako da vas nagovorim da ih što pre napravite.:) Vrlo se brzo i lagano prave, a raspucana korica je ono što im daje posebnu draž. Pecivo je mekano, mirisno i sasvim blago slatkastog ukusa, to je zbog premaza od pirinčanog brašna koga ima sasvim dovoljno za premazivanje, čak mi je ostalo nešto malo, pa bih možda samo malkice smanjila količinu sledeći put, ali ovaj recept svakako stavljam na listu omiljenog peciva jer nam se svima jako dopalo!:)
 
I jedna fotkica izbliza... kad bih samo mogla da vam dočaram njihov fini ukus i miris, evo mahaću malo da bi stigao do vas.;)))
 
 
 
 
 

 
A tek ovaj recept, mamma mia!:) I neću vam puno pisati, samo ću postaviti par sličica kako bih vas inspirisala da je što pre isprobate.:))) Sinoć smo imali goste i napravila sam upravo ovu fokaču za posluženje, nadev je samo feta sir a odgore su kolutići paradajza i malo seckanog svežeg ruzmarina... oooodlična i veoma ukusna. 
 
p.s. gosti nisi imali nikakvih primedbi, tražio se i repete!:))
 
 

 
 
 
 
Nežna, mekana i blagog ukusa, nešto poput najfinije slatke pita sa sirom ili omiljene šoljice toplog griza, tako me je nekako potsetila.:) Pravila sam je u okruglom kalupu a na gornjoj korici testa sam, pre stavljanja, ukrasno napravila par "srčeka". Zapravo,  izvadila sam ih malom modlicom i ostavila tako prozorčiće u obliku srca, a te izvađene delove sam zalepila tu i tamo po obodu.:)
 
Zamisao je bila da u te srcaste prozorčiće stavim po kašičicu crvenog pekmeza od ribizli, pa da budu lep kontrast kad se pita ispeče.:) Međutim, kako se pita pekla, tako su ti prozorčići dobijali tamniju nijansu i na kraju nije trebalo praviti kontrast, pa da sam odustala od prvobitne ideje.:)
 

U jednom trenutku, dok se pita pekla u rerni, učinilo mi se da će fil "pobeći" iz kalupa jer se prilično naduvao i narastao, pa sam već počela da razmišljam kako ću ga skupljati po rerni.:) Ali to se srećom nije degodilo, sve se vratilo na svoje mesto kad se pita malo prohladila... uh, na kraju sam mogla da odahnem.:)
 
Odlična je, fino se seče kad se ohladi i vrlo je blagog i prijatnog ukusa, slatka taman koliko treba ali ne previše, a oseti se i lepa aroma limunove korice. Ovde možete pročitati ceo recept.:)
 
 
 
 
Mali čokoladni i hrskavi zalogajčići kojima nećete moći da odolite, kad probate jedan, nekako vam ruka sama krene po još jedan kolačić na tanjiru... i još jedan!:)) A ispadne ih zaista puuuno i baš su dobri... za recept kliknite ovde .:)))
 
Milkice, hvala puno na sjajnim receptima, stvarno su nam prijali i vratiću se sigurno po repete!:)))
 
 

 
 
p.s. mislim da smo skoro svi isprobali i ove odlične krekere sa sirom, ruzmarinom i orasima, a  o njima ste mogli da čitate u ovom postu.:))
 
 
 
 

28 коментара:

  1. alal vjera! predivan izbor a o tvojoj prezentaciji da ne pričam. valjda ću i ja uspjeti nešto napraviti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Snjezo, verujem da ces stici, nadam se da je i ruka sada bolje, a Mimini recepti su bas onako fini domaci, lagani i brzi.:))

      Избриши
  2. Sve izgleda tako primamljivo,ali najviše si me zaintrigirala sa ovim raspucanim pecivima da ću ih zaista morati što prije probati,izgledaju mi predivno:)
    Lijep ti dan želim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nely, svakako napravi raspucana peciva, verujem da ce se i tvojima dopasti jer su stvarno preukusna.:)) Bio mi je malkice problem dok nisam nabavila pirincano brasno, ali sada ga imam na zalihama.:)))

      Избриши
  3. Lana ovo je prekrasno ! Odličan izbor iz Milkicine kuhinje,a ti si kao i uvijek sve to super pripremila i jako lijepo prezentirala. U brokolima, odnosno ovom odličnom sosu uz brokule sam i ja uživala, a sada ću se još jednom vratiti na post i nastaviti sa uživanjem čitanja i gledanja !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Branka, meni je taj sos bio nesto novo i skroz sam odusevljena kako su se svi ukusi lepo spojili, od sada cu ga cesce praviti, a jedva cekam da vidimsta si ti fino isprobala.:)))

      Избриши
  4. Sve je vrhunski, pravila sam dosta po njenim receptima. Odlican blog!

    ОдговориИзбриши
  5. Baš si majstorica u kuhinji, ali i s tako dobrim receptima, sve mora biti fino. POd hitno moram isprobat ona raspucala peciva, fantastično izgledaju! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Anja, najtoplije preporuke za te raspucale hlepcice, sigurna sam da ce ti se svideti!:)))

      Избриши
  6. Odlicno izgleda sve sto si isprobala, ova raspucala peciva su mi promakla :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Bas mi je drago da vam se svidjaju ta peciva, mi smo se isto kuci zaljubili u njih od prve!:)))

      Избриши
  7. Sve prekrasno izgleda, moram isprobati ispucala peciva, predobro izgledaju :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Volim sto cete praviti ove raspucale hlepcice, jedva cekam da ponovo fino zamirisu!:))

      Избриши
  8. Što ima krasnih stvari,foccacia posebno dobro izgleda.

    ОдговориИзбриши
  9. O kakva divna kraljevska gozba. Ne znam šta bih pre gricnula. :)

    ОдговориИзбриши
  10. Da samo znaš koje muke imam s tim rižinim brašnom, već 5 puta obilazim dućane i nema ga. A sad me još i ti s pecivima mamiš, moram ga pothitno nabaviti i napraviti peciva.
    Lijepu zbirku recepata si isprobala, a uz peciva mi se posebno sviđa i focaccia.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, problem je sto nema bas uvek tog brasna, ovde su trenutno dobili novu turu, ako zelis posalji mi samo adresu na pp, pa cemo se organizovati.:))

      Избриши
  11. Draga Lana, hvala ti na ovako divnoj prezentaciji!!! :) Bas si puno stvari isprobala i bas me obradovalo sto ti se sve dopalo! Znam da si ti maher i za peciva i za slatkise, pa tvoje pohvale bas znace. :)
    Fotografije su predivne, naravno!
    Raspucala peciva posebno lepo izgledaju...
    Hvala jos jednom!!! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, hvala tebi, nije bilo tesko praviti po tako dobrim receptima, bas sam uzivala i sve nam se jako dopalo.:))Veliki pozdrav ti leti, tebi i tvojima!:)))

      Избриши
  12. Ti si zaista guštala u ovom predivnom blogu.

    ОдговориИзбриши
  13. Ne znas koji recept je bolji i koja prezetacija je bolja. Sve skupa 5+

    ОдговориИзбриши
  14. Lanči, ti uvek napraviš tako dobru selekciju! Pa još i sve lepo aranžiraš!
    Divno!

    ОдговориИзбриши