субота, 19. јануар 2013.

Jedan nadev za dva recepta:)


Posle svih keksića i kolačića koje smo pravili prethodnih mesec dana, red je da na blogu objavim i nešto slano.:) Ovog puta napravila sam jedan nadev, a koristila ga u dva različita recepta, za lazanje i gratinirane palačinke. To je zgodan način da se pripremi ručak, pogotovo što se oba jela mogu spremiti unapred i zamrznuti, pa ćemo tako vrlo brzo imati već pripremljeni ručak kad nam zatreba.:)

Kad pravim lazanje, volim da napravim i domaće testo, možete naravno koristiti i kupovno, ali sve zaista bude tako brzo gotovo, da je šteta kupovati gotove listiće (koji baš i nisu tako jeftini), kad se sve već može napraviti kod kuće, osim ako niste baš u nekoj velikoj gužvi i jako gladni.:)

Zapečene lazanje

 
Sastojci za testo: 350 g brašna, 2 jaja, malo soli, oko 1,5 dl vode
 
Nadev: 400 g mlevenog mesa, 1 veća glavica crnog luka, 1 šargarepa, so, biber, 1 list lovora, grančica ruzmarina, 2-3 kašike konzervisanog paradajza, 1 dl crnog vina
 
Bešamel umak: 60 g maslaca, 2 pune kašike brašna, oko 6-7 dl mleka, ravna kašičica soli, malo naribanog muskatnog oraščića, 60 g naribanog parmezana
 
Priprema:
 
Od brašna, jaja, soli i malo vode zamesite testo kao za rezance. Ostavite da se odmori  10-tak minuta a zatim tanko razvijte koru (veličine 40x50cm) i točkićem ili oštrim nožem isecite na pravougaonike. Testo se može još malo prosušiti na stolu dok pripremate nadev.
 
Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk i šargarepu iseckanu na kockice. Dodajte zatim mleveno meso, začine, posolite i pobiberite po ukusu, i dinstajte dok tečnost ne ispari. Na kraju dodajte 2-3 kašike pelata (može i više po želji:) i malo crnog vina, pa sve zajedno kuvajte još par minuta.
 
Pripremite bešamel tako što ćete na tihoj temperaturi otopiti maslac i dodati brašno, pa zajedno kratko propržiti. Sipajte po malo hladnog mleka i neprestano mešajte sve dok ne dobijete fini umak. Dodajte so i malo naribanog muskatnog oraščića, pa kuvajte još par minuta. Na kraju stavite i naribani parmezan ili neki drugi sir koji će se fino rastopiti.
 
 
Testo za lazanje kuvajte u slanoj vodi, spuštajte po par listića i izvadite ih posle 4-5 minuta. Odmah ređajte u pleh za pečenje, red testa pa zatim red fila, a preko mesa sipajte par kašika bešamel umaka. Nije potrebno puno bešamela pošto je testo već prethodno skuvano i mekano. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, neka na kraju bude samo testo koje ćete preliti preostalim bešamelom. Možete naribati još malo sira odgore ako vam je ostalo.:)
 
Pecite u rerni na 200 C oko 30-tak minuta dok se sve lepo ne zarumeni. Isecite na kocke i poslužite dok je fino toplo... bon appétit!:)


Napomena: kad poređate sve slojeve za lazanje, možete ih tako zamrznuti (pleh prethodno obložite alu folijom, pa kad se lazanje stegnu, samo izvadite zajedno sa folijom i čuvajte u zamrzivaču do upotrebe). Pred ručak, lazanje samo stavite ponovo u pleh i kratko zapecite u rerni.
 
 
Gratinirane palačinke
 
 
Sastojci: 10-12 slanih palačinki, nadev od mlevenog mesa, umak od paradajza
 
Nadev: 400 g mlevenog mesa, 1 veća glavica crnog luka, 1 šargarepa, so, biber, 1 list lovora, grančica ruzmarina, 2-3 kašike konzervisanog paradajza, 1 dl crnog vina
 
Umak od paradajza: 1 konzerva paradajz pelata, 2 češnja belog luka, malo soli
 
Priprema:
 
Pripremite palačinke prema omiljenom receptu, 10-tak komada biće dovoljno za jedan ručak.:) Napravite nadev kao u prethodnom receptu i posebno skuvajte umak od paradajza. 
 
Za umak od paradajza samo malo propržite beli luka na ulju, dodajte paradajz pelat, posolite po ukusu i stavite malkice šećera ako volite. Sve dinstajte par minuta dok se umak fino ne zgusne. Sada možete početi sa filovanjem.:)


Na svaku palačinku stavite po kašiku-dve fila, preklopite sa strane i zamotajte kao sarmicu. Palačinke ređajte u podmazan pleh, fino ih ušuškajte, prelijte pripremljenim umakom i stavite u rernu da se kratko zapeku, 15-tak minuta biće sasvim dovoljno.

Gotove palačinke pospite sa malo seckanog peršuna i odmah poslužite... prijatnooo!:))

Napomena: ako volite da palačinke budu blagog ukusa, možete ih preliti i samo kiselom pavlakom umućenom sa jednim jajetom, za koju god varijantu da se odlučite biće svakako ukusne, uživajte.:))



17 коментара:

  1. Moram priznati da sam sa nestrpljenjem čekala,da vidim šta je sledeće... kad ono lazanje...mmmm i ja kao i grfild ih mnogo volim i kad ih radim pravim domaće tijesto... izgledaju ti nestvarno-lijepo. SAVRŠENO. i palačinke su super. a ono za zamrzavanje je super ideja,HVALA. pozdrav od mene i sve najbolje. Vanja

    ОдговориИзбриши
  2. Jako su mi dobra oba. Super ste kore za lazanje napravili, ja često u stvari stalno kupujem,...nekad one što se kuvaju prvo pa mi dodje a izludim..ahahah

    ОдговориИзбриши
  3. uh, ogladne čitajući :) Baš odavno nisam pravila lazanje ni prave ni dijetalne , baš bih mogla. Ovaj nadev je super i za špagetice. Divno Lanče :)

    ОдговориИзбриши
  4. Gde me nadje! taman sam mislila malo da uvedem dijetu, kad ono testo lazanje pa palačinke šta odabrati.Jako volim testa. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  5. uh, što volim lazanje :) a i ove palačinkice su odlična ideja!

    ОдговориИзбриши
  6. Već dugo godina radim doma lazanje i neke vrste tjestenine, obično koristim omjer 1 jaje na 100 g brašna. Okus domaće tjestenine je božanstven. Odlična je ideja ovaj nadjev iskoristiti na dva načina i sigurna sam da su oba jako jako fina.

    ОдговориИзбриши
  7. Nije mi problem umijesiti tijesto, ali me ono kuvanje ubija pa tako izbjegavam pravljenje lazanja. Imali kakav način da pravim lazanje od sirovog tijesto, bez prethodnog kuvanja?

    ОдговориИзбриши
  8. Kao i kod Tamare, i kod mene je mera - 1 jaje, 100g brašna, ali bi valjalo probati i ovako. Ne znam da li je do mene ili je stvarno tako, ali mi je domaća testenina neuporedivo slađa, ukusnija nego kupovna; od kako sam prvi put pravila testo za lazanje - više nikada nisam koristila kupovno.
    Odlične su ti ove palačinke sa filom za lazanje - to je onda nešto kao filovani kaneloni :-)

    ОдговориИзбриши
  9. Veliki sam ljubitelj lazanja, pa jos u domacoj varijanti, verujem da su preukusne, mada moram da priznam da su me i ove palacinke totalno oborile s'nogu. Predivno izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  10. Uh koja jela, fantazija.. makar lazanje obožavam, moram priznat da ovakve palačinke češće jedem i odlične su :*

    ОдговориИзбриши
  11. Joj odmah sam ogladnila gledajući samo,i kod mene su lazanje uvijek u domaćoj varijanti što se tiče tijesta,to mi je neuporedivo ukusnije od kupovnog,odlične su mi i ove palačinke:)

    ОдговориИзбриши
  12. Ajme ja uvijek kupujem, nikad naći vremena za tijesto. Palačinke su isto zgodne, prvi dan se mogu napraviti slatke a drugi dan slane zapečene.

    ОдговориИзбриши
  13. Lazanje savršene, imaš pravo za domaće tijesto, puno je bolje i ukusnije.

    ОдговориИзбриши
  14. ajoj! tijesto moje omiljeno. i još domaće. izvrsna ideja.

    ОдговориИзбриши
  15. I jedno i drugo spada u moja omiljena jela! Predivno!!
    I bravo za domaće lazanje. Ja ih nikada nisam kupovala, uvek pravimo domaće...

    ОдговориИзбриши