субота, 30. јун 2012.

Classic ice cream sandwich


Poslednji dan u mesecu je obicno rezervisan za recept koji isprobavamo u okviru blogerske igrice KuVarijacije namenjene food blogerima sirom bivse Juge, a i svima koji su zainteresovani da se nam se prikljuce, naprave  nesto prema zadatom receptu i podele utiske.:) Kao zadatak, ovog puta smo pravili Sendvice sa sladoledom , desert koji savrseno odgovara najavljenim tropskim temperaturama za ovo leto.:)

Drzala sam se recepta sa bloga Smitten kitchen ali sam napravila od pola mere tako da sam na kraju dobila 10 sendvica, sasvim dovoljno za probu i za komsiluk.:) Jedina izmena u odnosu na originalni recept je bila u nacinu slaganja sendvica, ali o tome nesto vise u nastavku.:)


Sastojci (za 10 sendvica): 170 g brasna, 35 g kakao praha, 100 g secera, 140 g rastopljenog maslaca, 1 jaje, 1 vanilin secer, malo soli, oko 300 ml sladoleda po zelji

Priprema:

Izmesati brasno, kakao prah, secer i vanilin secer, dodati rastopljeni maslac i jedno jaje. Zamesiti prhko testo, zamotati u foliju i ostaviti 30 minuta u frizideru.

Testo rastanjiti izmedju dva lista papira za pecenje, iseci na pravougaonike zeljene velicine (recimo 5x10 cm), pa sve zajedno sa papirom preneti na pleh za pecenje. Izbockati stapicem na par mesta i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 12-15 minuta.


Keksice ostaviti u plehu da se malo prohlade, pa ih preneti na ravan tanjir da se potpuno ohlade. Polovinu keksica poredjati jedne pored drugih, premazati omeksanim sladoledom (od malina ili jagoda, na primer:), pa odgore rasporediti preostale keksice (kao kada pravite krempitu). Sve staviti u zamrzivac na par sati da se fino stegne.

Pre posluzivanja, ostrim nozem iseci izmedju zareza i tako cemo dobiti lepo oblikovane sendvice. Posluziti uz topli sos od cokolade i slatke pavlake (1:2)... bon appetit!:)

Od ove mere meni je ispalo 20-tak keksica, sto je bilo dovoljno da se napravi 10 sendvica.:))


Utisci: mislim da bi keksici bili puno ukusniji ako bi se pravili sa cokoladom u prahu umesto kakaom, to mi ostaje da isprobam neki naredni put. :)

понедељак, 25. јун 2012.

Rusticni tart sa piletinom




Kako su ove tropske temperature obelezile celu proteklu nedelju i pocetak leta, cini mi se da nas cekaju tri vrlo duuuga i topla meseca:) Mozda bi ovaj recept vise prijao kad malo zahladi, s obzirom da treba ukljuciti i rernu, ali nama se toliko dopao juce za rucak da nisam htela cekati jesen da vam otkuckam, sem toga sve vrlo brzo bude gotovo.:) Za nadev mozete koristiti meso koje je preostalo od rucka ili iz supe, a u frizideru se uvek nadje nesto od povrca i malo sira... evo kako sve to mozete upotrebiti:

Sastojci (za 4 tarta): 600 g brasna, 25 g svezeg kvasca, 1 kasicica soli, 2 dl kisele pavlake, 1 dl vode, 0,75 dl ulja

Nadev: kuvano (ili dinstano) pilece meso, 1 crni luk, 1 paprika, 2-3 paradajza, 200 g svezeg belog sira + 100 g kackavalja (ili nekog drugog zutog sira), so, biber, persun, bosiljak

Priprema:

Razmutiti kvasac u 1 dl tople vode, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom da se aktivira. Izmesati brasno, so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i kiselu pavlaku, pa zamesiti srednje meko testo, po potrebi dodati jos malo brasna. Ostaviti da testo odmara 20-tak minuta.

Dok se testo odmara, pripremiti nadev. Na malo ulja proprziti sitno seckani luk, dodati papriku iseckanu na kockice, a zatim i paradajz kome skinuli opnu. Sve zajedno dinastati 10-tak minuta dok povrce ne omeksa. Kuvanu piletinu (koristila sam belo meso, jedno krilce i pribatak:) iseci na manje kockice i dodati povrcu, dinstati jos par minuta. Zaciniti po zelji i dodati seckani persun i bosiljak.



Testo podeliti na 4 dela i oblikovati loptice. Svaku lopticu rastanjiti u krug, pa po obodu rasporediti kockice belog sira (ako je sir kremast, moze se cak tanko razmazati). Krajeve testa preklopiti prema unutra, ali tako da sredina ostane slobodna. Testo prebaciti u pleh, a nadev rasporediti na 4 mesta i staviti na sredinu svake pitice, odgore narendati kackavalj (ili neki drugi zuti sir) koji ce se fino rastopiti. 

Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta. Posluziti toplo, mada je fino i kad se ohladi jer testo ostane mekano, posebno je ukusan rub testa jer tu je "sakriven" sir... bon appetit!:)

четвртак, 21. јун 2012.

Sve od tresanja 2.


Drugari,  htela sam da Vam otkuckam jos par laganih recepata sa tresnjama dok jos traje njihova sezona i dok ih mozemo nabaviti.  Posto sam prosle godine, takodje objavila slican post sa receptima posvecenim tresnjama, ovaj post bice obelezen brojem 2. Ovo je ujedno i moja ulaznica za blogersku igricu  Ajme, koliko nas je koju saljem nasoj dragoj Petri sa bloga Thursdayscooking , nadam se da ce Vam recepti fino posluziti.:)

Caj od tresanja


Da, da... dobro ste procitali, mozemo napraviti i vrlo ukusan caj od peteljki tresanja. :) Peteljke treba samo dobro osusiti i staviti u papirnatu vrecicu ili teglu. Kad pozelimo da napravimo fini, aromatican caj, dovoljno je samo staviti saku peteljki od tresanja (ili visanja) u 1 l vruce vode i kasicicu hibuskusa radi lepse boje, pa sve kuvati par minuta. Na kraju dodati malo limuna ili meda po zelji. Moze se piti kad god pozelimo a sem toga dobar je diuretik.

Tartlete sa tresnjama i ribizlama


Sastojci: 175 g brasna, 75 g maslaca, 1 kasika secera, 1 jaje, malo naribane limunove korice, par kasika hladne vode (po potrebi)

Fil: 300 g tresanja, 100 g ribizli, 2-3 kasike secera u prahu, 2 dl slatke pavlake

Priprema:

Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, dodati malo hladne vode ako je potrebno. Testo zamotati u foliju i staviti na 30 minuta u frizider. Razviti tanko izmedju dva lista masnog papira, iseci vece krugove i obloziti modlice za tartlete (prethodno ih namzati sa malo maslaca).

Tresnje ocistiti od kostica i poredjati preko testa. Posuti secerom u prahu ako zelimo da fil bude sladji i sve preliti sa par kasika slatke pavlake. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 25-30 minuta. Gotove korpice ukrasiti grancicom svezih ribizli.

Na ovaj nacin se mogu brzo napraviti kolaci i od drugih vrsta voca (kajsija, nektarina, krusaka, sljiva i sl.)

Mini mafini sa tresnjama


Sastojci: 2 jaja, 1,5 dl jogurta, 0,75 dl ulja,  75 g secera, 100 g brasna, 100 g griza, 1 kasicica praska za pecivo, 1 kasika kakao praha, oko 200g tresanja (ili visanja) sa peteljkama

Priprema:

Umutiti jaja sa secerom, dodati jogurt i ulje, a zatim griz, kakao i brasno pomesano sa praskom za pecivo (ako zelimo da kolacici budu svetli, kakao prah mozemo izostaviti). Sjediniti lepo sve sastojke.

U kalup za mini mafine staviti prvo papirnate korpice i napuniti pripremljenom smesom, ali ne sasvim do kraja. U svaku korpicu staviti po jednu celu trenju (ili visnju) tako da peteljka viri napolje. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta. Gotove kolacice posuti secerom u prahu. Ovo je mera za dva pleha mini mafina.:)


Napomena: mozete napraviti i velike mafine (ili ispeci ceo kolac), pa odgore samo posuti ociscenim tresnjama ili visnjama (da se ne bi posle mucili sa kosticama;).

Slatko od tresanja


Sastojci: 1 kg tresanja (crvenih), 1 kg secera, 1 limun

Priprema:

Tresnje ocistiti od kostica i skinuti peteljke. Staviti u serpu za kuvanje slatka i posuti secerom. Voce se moze poredjati i u dva reda, ali neka odgore bude secer. Pokriti i ostaviti par sati (moze i preko cele  noci) dok voce ne pusti sok.

Limun dobro oprati i iseci na kolutice, rasporediti preko tresanja. Slatko kuvati na srednjoj temperaturi oko 40-tak minuta dok se ne dobije lepa gustina sirupa, a voce ne postne prozirno. Ne brinite ako je sirup mozda jos uvek redak, on ce se jos zgusnuti u toku hladjenja. Skinuti penu koja se stvorila na povrsini, a slatko prekriti vlaznom platnenom krpom i ostaviti da se potpuno ohladi.

Sutradan sipati slatko u ciste tegle i u svaku staviti po jedan-dva kolutica limuna, sve dobro zatvoriti. Cuvati na tamnom i hladnom mestu. Slatko napravljeno na ovaj nacin se moze cuvati par godina, ali ipak je najlepse potrositi ga do sledece sezone tresanja, u roku od godinu dana.:)


Napomena: na potpuno isti nacin se sprema i slatko od visanja (limun se moze izostaviti u tom slucaju). Vrlo je lepo i slatko od belih tresanja, pogledajte kako ga je napravila Taci sa bloga U dzaku brasna, a ako mozda vise volite slatko od zutih tresanja, recept cete pronaci kod Tamare na blogu Ave dulcis.:))

недеља, 17. јун 2012.

U gostima kod Tamare


Nesto manje od dve nedelje nas deli do zavrsetka kruga FBI rukavice, blogerske igrice u kojoj rado ucestvuju food blogeri sa ovih prostora (i sire;), a koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes. Kao sto znate, svaka dva meseca predmet nase "istrage" je jedan od kulinarskih blogova, pa za to vreme isprobavamo recepte, belezimo utiske i na kraju objavljujemo na svom blogu.

Ovog puta nas zadatak nije bio ni malo lak, istrazivali smo Tamarin blog Bite my cake, a kao sto samo ime sugerise, to je bila kao jedna virtuelna tura izmedju redova najlepsih poslastica, torti i keksica, uredno poredjanih na polici u najfinijoj poslasticarnici:)) Evo mog izbora, u toku proteklih mesec i po dana ove se fino spremalo, mutilo i isprobavalo...:



Da krenemo prvo od slanisa (ima i njih u vitrini, ne brinite;) i mogu vam reci da su ovo najbrze kiflice koje sam ikada napravila.:) Testo je sa svezim sirom i kiflice su posebno mekane, cak ih nije potrebno ni filovati nadevom (mada nece smetati malo sunkice;). Mogu se oblikovati i puzici/skoljkice, sta god vam padne na pamet, jer je testo vrlo pogodno i lako za rad... uzivacete u pravljenju jer nije potrebno nista dodavati (brasno, vodu), kad jednom izmerite sastojke mozete se slobodno igrati.:)

Za ovaj recept mozete pogledati video i uvericete se da ih je zaista lako napraviti. p.s. gosti takodje nisu imali nikakvih zamerki.:)




Jos uvek nisam sigurna da li su ukusnije sa nadevom od maka ili oraha, mislim da cu morati da ih uskoro ponovo napravim.;) Recept je precizan i vrlo lako se radi sa ovim testom, doduse meni strudlice uvek nekako ispucaju prilikom pecenja, ali se ukucani ne bune bas nesto previse zbog toga... barem nisam primetila.:) Jednostvano neodoljive strudlice.:))



Keksici koje cete rado grickati uz soljicu caja ili kafe, divno prhki sa finom aromom kafe i celim bademima. Sa tim testom vec imam iskustva u pravljenju, pa je potrebno malo snage dok se istisne iz sprica, ili jednostavno otopite maslac i odmah oblikujte keksice dok je smesa jos mekana, onda ide lako. Recept mozete pronaci ovde i zabelezite svakako na listu paznicnih keksica ako volite da ih pravite.:)



Moram priznati da sam neosnovano bila skepticna prema ovim mafinima.:) Mislila sam da ce testo biti suvo, tako mi je nekako delovalo na prvi pogled, ali kako sam samo pogresila... ovo su divni, cokoladni, mekani mafini kojima necete moci da odolite (eto, nemojte posle reci da vas nisam upozorila!:)) Ovde cete naci recept... samo jedna mala sugestija kada ih budete pravili, gotove kolacice premazite sasvim tankim slojem nekog finog pekmeza i onda se "kapica" od umucenih belanaca nece uopste odlepiti.:)

Cokoladni mousse sa viskijem




Malo cokoladno zadovoljstvo, ne treba tu nista puno pisati... samo napraviti:) Moze i bez alkohola (zaboravila sam da stavim;), ali toliko je sve ukusno da se necete ni setiti sta ste jos trebali dodati.:) Napunite soljice, pozovite komsije i onda uzivajte zajedno u basti ili na terasi. Ovde mozete procitati ceo recept.;)

Sarlota sa jogurtom i jagodama


Pravila sam je odmah cim su se pojavile prve jagode i znala sam da ce nam se dopasti.:) Lagana za pripremu, osvezavajuca, jedino sto morate sacekati neko vreme da se krema stegne... ali vredi cekati (mozete je staviti u zamrzivac da malo ubrzate proces;). Verujem da bi isto bilo fino napraviti i sa malinama ili nekim drugim vocem, mozda cak i posluziti u casama... samo glasno razmisljam.:)

Ovde pogledajte recept za torticu, a verujem da cete na Tamarinom blogu naci inspiraciju za jos puuuno lepih slatkisa, ima tu i finih recepata za slana jela i pecivo. Mislila sam da cu, do ovog posta, stici da napravim i cvorice sa belim lukom, ali to ce mi ostati za neki naredni put.:) Draga Tamara, ako ikada budes otvorila svoju poslasticarnicu, da znas da cu ti biti gost... ma, dolazim na svecano otvaranje!:))



понедељак, 11. јун 2012.

Kompot od visanja



Dragi moji, jeste li vec probali prve visnje ove godine?:) Ja jesam i to upravo danas, chef je doneo sa pijace one fine marele koje nisu previse kisele, vec divno slatke, mmmmm... prava je milina od njih praviti slatko ili kompot, krupne su i lako ih je ocistiti od kostica.  Ako kojim slucajem imate bastu i mozda drvce visanja onda ste pravi srecnik, doduse mi vockice kupujemo na pijaci i ove godine sam prvi put napunila jednu flasu sa visnjama, dodala secer i sve prelila alkoholom, pa cu vam za nekih mesec i po dana otkriti da li je uspeo moj liker od visanja (visnjevaca:), drzite mi palceve!:)) 

A evo sada jednog proverenog recepta za kompot koji uvek uspeva, pravim ga vec godinama po istom receptu koji je moja mama dobila od prijateljice i uvek sve fino uspeva, mozete praviti sa raznim vrstama voca a vrlo je jednostavno... evo sta treba:



Sastojci: visnje (ili tresnje) kolicina po izboru,  6 kasika secera (za jednu teglu od 750 g), voda

Priprema:

Tegle prethodno dobro oprati i osusiti. Odabrati lepo voce, oprati i napuniti tegle do vrha. U svaku teglu staviti 6 kasika secera i dopuniti hladnom vodom tako da prekrije voce.  Zatvoriti poklopcima.

U dublji lonac staviti na dno platnenu krpu, a preko nje poredjati tegle sa vocem . Obicno u lonac stanu 2-3 tegle ali treba paziti da se ne dodiruju. Sipati hladnu ili mlaku vodu tako da potpuno prekrije tegle barem za 1 cm. Kad voda provri, kuvati samo 5 minuta. Pazljivo odliti deo vode i izvaditi tegle, ostaviti da se ohlade do kraja. Postupak ponoviti sa preostalim teglama voca.

Kad se tegle potpuno ohlade mogu se odloziti na policu ili u orman. Secer koji ostane na dnu tegli vremenom ce se potpuno otopiti. Treba ih cuvati na tamnom i hladnom mestu, zasticenom od svetla. Kompot pripremljen na ovaj nacin se vrlo lepo odrzi godinu dana i duze.

Na isti nacin moze se spremati kompot od nekog drugog sezonskog voca (tresnje, breskve, kajsije, kruske, dunje, belo grozdje itd.). Kod Vere na blogu Astal-kuhinja moje ravnice mozete pronaci fine recepte kako se sprema slatko i sok od visanja.:))


I u najavi, liker od visanja ( 500 g celih visanja, 500 g secera, 3 dl rakije od loze + stapic cimeta, vanile, itd.), sve staviti u teglu ili flasu, dobro zatvoriti i ostaviti da stoji 40 dana na suncu... i sada treba samo cekati!:))


четвртак, 07. јун 2012.

Piletina sa limunom i zalfijom


Pre par meseci, u jednoj od nasih blogerskih igrica, kao srecni dobitnik dobila sam od Milkice sa bloga Mimi‘s kingdom paketice sa semenkama raznog zacinskog bilja. Sve je bilo lepo spakovano u male kesice, na svakoj je pisao naslov, a u propratnom pismu stajala su i detaljna uputstva kako treba posaditi i negovati biljcice.

Bio je to prvi put da sam posadila zalfiju, korijander i bosiljak (nisam ni znala da postoji toliko puno vrsta bosiljka: tajlandski, sveti, purpurni, obican:). Do tada sam sve te biljcice obicno kupovala vec susene u radnji, a bosiljak sam kupovala u malim casicama na pijaci, obicno od neke bake.:) S obzirom da na terasi XV-tog sprata nema bas puno uslova za basticu, strepela sam kako ce te nezne biljcice odoleti vetru i hoce li mi uopste nesto izniknuti u saksijama.

Kad su se par dana kasnije pojavili prvi majusni zeleni listici, mojoj radosti nije bilo kraja, prvo bosiljak, pa zalfija, pa za njim ubrzo i korijander, kao da su se utrkivali izmedju sebe ko ce pre da razvije listice. Doslo je vreme da ih iz plasticnog rasadnika sa pregradama presadim u vece saksije, Mimi mi je napisala da je pravo vreme za to kada budu imali po dva listica.


Sve sam to uradila kako treba (ili sam barem mislila da jesam:), nasla sam im lepo mesto na terasi, malo zaklonjeno ali da ima i sunca. A onda je usledilo par kisnih dana, i jednog dana se samo iznenada otvorilo nebo praceno strasnim pljuskom i vetrom, i u tih par minuta moja bastica bila nacisto pokosena. Zalfija i korijander su nekim cudom uspeli da prezive i oporave se, ali bosiljak nije imao toliko srece.

Posle nekog vremena, uspela sam da nabavim par novih biljcica bosiljka, pa sam berem malkice obnovila bastu, ali zao mi je sto nisam docekala da vidim taj purpurni u punoj raskosi. No, zalfija i korijander su sada vec lepo porasli, pa sam resila da u znak zahvalnosti za Miminu paznju napravim nesto sa zacinskim biljcicama iz vrta.

Ovo je jedna jako ukusna piletina koja budi sva cula, mirise na more, sunce i leto, sa finom aromom limuna i sveze zalfije. Nadam se da ce Vam se svideti bas kao sto je i nama (Milkice, hvala ti puno jos jednom, bez tvojih biljcica ne bi bilo ni ovog finog rucka.:))


Sastojci (za 4 osobe): 4 komada pilecih bataka sa pribatacima, 1 limun, nekoliko listica sveze zalfije, 2 mlada bela luka, so, biber

Priprema:

Odvojiti batacice od pribataka, pa ostrim nozem pazljivo zaseci izmedju kozice i mesa tako da se dobije kao mali dzep. Limun iseci na sasvim tanke kolutice, pa u svaki dzep staviti po jedan kolutic limuna i 2-3 listica zalfije.

Piletinu posoliti sa svih strana i staviti u pleh za pecenje. Poprskati limunovim sokom i preliti sa malo ulja, sipati vode tek toliko da prekrije dno pleha. Pored batacica "ususkati" cele glavice mladog belog luka (ili nekoliko cesnjeva starog) i sve prekriti preostalim koluticima limuna. 

Peci oko 40-tak minuta dok piletina fino ne porumeni, a povremeno prelivati sokom od pecenja. Moze se staviti i neki krompiric sa strane pa sve zajedno peci. Posluziti uz testeninu sa limunom ili varivo od mladog graska.


Testenina sa limunom

Sastojci: 200 g testenine (po izboru), 25 g maslaca, 1 cesanj belog luka, 1 kasicica naribane limunove korice, sok od limuna, 1 dl slatke pavlake, malo vode, seckano persunovo lisce

Priprema:

Testeninu skuvati na klasican nacin u slanoj vodi, a u medjuvremenu pripremiti umak. Na malo maslaca i ulja proprziti sitno seckani beli luk dok fino ne zamirise. Dodati naribanu koricu limuna i sok, sipati slatku pavlaku i po potrebi malo vode. Sve kuvati 10-tak minuta dok polovina tecnosti ne ispari. Posoliti po ukusu, dodati skuvanu testeninu i sve zajedno kratko proprziti. Posuti listicima svezeg persuna i posluziti toplo.


Salata od celera sa pavlakom


Sastojci: 1 koren celera, 2 dl pavlake, sok od 1/2 limuna, malo soli

Priprema:

Celer oljustiti i najsitnije naribati. Poprskati sa malo limunovog soka da ne potamni i posoliti po ukusu. Dodati kiselu pavlaku i sve lepo izmesati. Rashladiti pre sluzenja.:)

Salata od celera se moze posluziti uz bilo koje jelo, odlicno prija i kao lagana vecera uz kriskicu tosta... prijatno!:)

I na kraju, malo inspiracije (na slici dole:) jer ce u nekom od narednih postova biti jedan fini recept sa korijanderom... Mimi, samo da vidis kako tvoja biljcica lepo napreduje!:)))


недеља, 03. јун 2012.

Mini tortice sa musom od malina i limuna


Leto nam je na pragu i mozda cete zeleti da se osvezite ovim  torticama "ususkanim" u kaputice od bele cokolade ili obucenim u cipkastu cokoladnu toaletu. Za biskvit uvek koristim odlican Godivin recept u koji mozete dodati malo kakao praha (za cokoladne korice) ili nes-kafe ako mozda pravite tortice od kafe. Fil mozete kombinovati po zelji, to moze biti umucena slatka pavlaka ili cokoladna ganache krema, a ovog puta tortice su filovane osvezavajucim musom od malina i limuna.

Recept je objavljen u proslom (majskom) broju online magazina Mezze , a ne zaboravite da zavirite u novi broj i vidite sta smo Vam ovog puta fino pripremile.:))

Sastojci: 3 jajeta, 150 g šećera, 125 g maslaca, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, 2,5 dl mleka, naribana korica ½ limuna; 1 kašika kakao praha (za braon koricu)
Mus od malina: 200 g malina, 100 g šećera, ½ kesice želatina u prahu (6 g), 2 dl slatke pavlake

Mus od limuna: 2 dl vode, sok od 1 limuna, 150 g secera, ½ kesice želatina u prahu, 2 dl slatke pavlake

Priprema:

Umutiti penasto maslac, zumanca i 75 g šećera, dodati naribanu koricu pola limuna. Brasno izmešati sa praškom za pecivo, dodati 1 kašiku kakao praha ako želimo da dobijemo taman biskvit. U umućeni maslac naizmenično sipati brašno i mleko, mutiti mikserom da se sve fino izjednači.

Belanca umutiti u čvrstu penu sa preostalim šećerom i sjediniti sa pripremljenom smesom. Sve pazljivo izmešati varjačom i sipati u veliki pleh od rerne obložen masnim papirom. Peći na 180°C oko 15-20 minuta. Kad se kora ohladi, manjom modlicom izvaditi krugove prečnika 5 cm.


Mus od malina: razmutiti želatin sa 3 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Maline preliti sa 1 dl vode, dodati šećer i kratko prokuvati. Dodati želatin i mešati dok se potpuno ne rastopi. Sačekati da se malo prohladi i umešati umućenu slatku pavlaku.



Čokoladni obruč sa printom: čokoladne preslikače na foliji iseći na trake, ali tako da odgovaraju dimenzijama tortice koju želimo da obložimo. Rastopiti čokoladu (belu ili crnu) na tihoj vatri i premazati isečene trakice u tankom sloju. Sačekati da čokolada počne da se steže, pa foliju pažljivo obmotati oko tortice i ostaviti da se potpuno ohladi. Kad se čokolada stegla, skinuti foliju a oko tortice će ostati ćokoladni obruč sa printom.


Mini tortice sa musom od limuna

Mus od limuna: razmutiti želatin sa 3 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Zagrejati vodu i sok od limuna sa šećerom, kuvati 2-3 minuta i dodati želatin. Izmešati da se želatin potpuno rastopi, ostaviti da se sirup ohladi. Umutiti slatku pavlaku u šlag i sjediniti sa ohladjenim sirupom.

Mus od malina i limuna staviti u dva šprica i istisnuti po malo fila na svaki kolutić biskvita. Napraviti male tortice od dva spojena biskvita, pa zatim celu torticu u tankom sloju premazati preostalim filom. Mozete i kombinovati fil, na jedan kolutic staviti mus od malina a na drugi od limuna, pa ih zajedno spojiti.

Tortice obložiti cokoladnom ogradom ili obrucem od čokolade. Na svaku torticu istisnuti jos malo fila da se popuni prostor do vrha i dekorisati  malinom ili kolutićem limuna.

Čokoladna ograda: izmeriti visinu i obim tortice, pa iseći trake od savitljive folije tako da odgovaraju dimenzijama tortice. Otopiti čokoladu, sipati u fišek napravljen od masnog papira i na foliji “nacrtati” prvo ivice ograde, a zatim popuniti sredinu praveći “osmice” ili neku šaru po želji. Sačekati da čokolada počne da se steže, pa traku pažljivo obmotati oko tortice. Ostaviti da se cokolada potpuno ohladi i skinuti foliju, na tortici ce ostati ograda od čokolade.

Napomena: na tanjiru mozete nacrtati saru od rastopljene cokolade koja ce izgledati vrlo dekorativno kad posluzite torticu.:)