четвртак, 22. септембар 2011.

Koh od griza u dve boje



Dobar dan, dragi moji... jeste li raspolozeni za jedan lagani i fini desert? Verujem da vec imate sve potrebne sastojke u kuci, mozete odmah ukljuciti i rernu da se polako greje dok procitate ovaj receptic do kraja i popijte kaficu.;)

Ovo je kolac mog detinjstva koji je mama nekada cesto pravila, i kad bi tatu i mene pitala sta cemo za desert, mi bismo se odmah brzo usaglasili da to bude koh od griza.;) Ovaj kolac je vrlo zgodan da se potrosi visak mleka, sav je nekako penast i vazdusast, samo se topi u ustima poput najfinijeg oblacka.:)

Videla sam da ovaj recept vec postoji i na Vasim blogovima, svi su oni zapravo veoma slicni, ali zelela sam da Vam napisem i moju omiljenu, "kucnu" verziju, neka se nadje u nasem beskrajnom blogerskom moru.:) Ovaj koh se mozda malkice razlikuje jer se pravi u dve boje, pa izgleda veoma zanimljivo kad se sece, a evo sta nam sve treba od sastojaka:

Sastojci: 5 jaja, 5 kasika secera, 8 kasika griza, 2 kasike brasna, 1 kasika kakao praha

Za preliv: 1 l mleka, 3 kasike secera

Priprema:

Umutiti penasto belanaca mikserom, dodavati postepeno secer i jedno po jednu zumance. Na kraju, pazljivo umesati kasiku po kasiku griza i brasna. Smesu sipati u okrugli kalup za tortu precnika 24 cm, a na dno kalupa staviti krug isecen od masnog papira ili samo dobro podmazati maslacem i posuti sa malo brasna (ivice kalupa ne treba premazivati).

Odvojiti par kasika smese i dodati kakao, sve lepo izmesati pa rasporediti na par mesta preko zute smese u kalupu (kao na slici). Staviti da se pece u prethodno zagrejanu rernu na 200 C oko 25-30 minuta.


Koh je gotov kada se biskvit malo odvoji od ivica pleha, a najbolje je proveriti pomocu stapica ili igle da li je ispecen kako treba. Odvojiti potpuno biskvit od pleha, ako je potrebno iseci nozem svuda u krug, pa preokrenuti na veci tanjir za posluzivanje. Sa donje korice (koja je sada gore) skinuti papir za pecenje.

Razmutiti 3 kasike secera u hladnom mleku i pazljivo preliti preko jos vruceg  biskvita, ne sve odjednom vec sipati po malo da se sve lepo rasporedi i dobro upije. Mozda nece trebati cela kolicina mleka, nekada ostane 1-2 dl mleka, sve zavisi koliko ce biskvit upiti. Kad primetimo da se na tanjiru vec polako skupio visak mleka, mozemo prestati sa prelivanjem kolaca.

Koh je najlepse posluziti malo rashladjen, pa ako imate vremena ostavite ga sat-dva u frizideru da se lepo rashladi. A onda, secite na kriske kao tortu i uzivajte... prijatnoo!;))


Gâteau de semoule

Ingrédients:  5 oeufs, 5 c. à soupe de sucre, 8 c.à soupe de semoule, 2 c.à soupe de farine, 1 c.à soupe de cacao ; 1 l de lait, 3 c.à soupe de sucre
Préparation :

Montez les blancs en neige avec une pincée de sel. Ajoutez le sucre et les jaunes d´œufs, puis incorporez la semoule et la farine. Mélangez tout délicatement. Mettez de côté quelques cuillères de mélange et ajoutez le cacao. Puis, versez la préparation dans un moule beurré et faites cuire pendant 30 minutes à 200°C.

Démoulez le gâteau et versez doucement le lait froid sucré pour imbimer bien la pâte. Laissez refroidir au réfrigérateur avant de servir… bon appétit!:)


23 коментара:

  1. vjeruješ li mi da nisam nikada jela koh? :) Baš simpatično izgleda ovako dvobojan

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Tamara, eto onda zgodne prilike da sto pre isprobas i iznenadis tvoje.;))

    ОдговориИзбриши
  3. Sviđa mi se jako, jednostavno i svakom pristupačno, a opet iznenadi koliko je fino, posebno ovako kako si i rekla kad se dobro rashladi! Super! I sličice step by step su baš super!

    ОдговориИзбриши
  4. fantastično izgleda!! nikada nisam probala!!
    al sad želim1!

    ОдговориИзбриши
  5. Koh spremam klasično, ali ovo mi se mnogo svidja i sledeći put probam ovako :)

    ОдговориИзбриши
  6. Recept nam je potpuno isti,ali vidiš ja se nikad ne bi setila da ga ovako 'obojim'.Zato si ti moj idol :)

    ОдговориИзбриши
  7. Omiljeni kolač moje majke:) Ona je ko ti i tvoj tata, šta slatko? može koh! Ja ga pripremam samo sa belim testom, bez kakao praha, ali ova fora mi se jako dopada, "ukrašću" ti foru:)))
    Divan si kolačić pripremila. Fotke su ti super. Kiss, Lanić moj!

    ОдговориИзбриши
  8. C'est très joli. J'aime beaucoup.
    A très bientôt

    ОдговориИзбриши
  9. Evo još jedne Tamare koja nije nikad jela koh. Izgleda fenomenalno i krajnje je vrijeme da ga probam.

    ОдговориИзбриши
  10. Ha, ja ga bas pravila pre neki dan, kao za decu, a smazala sam pola pleha ko' od sale... mnogo je zarazan...
    Ja ga pravim: 6 jaja, 6 kasika secera, 12 kasika instant griza, plus mleko sa vanilom.
    Super je fora sa kakaom... ja na moj dodam barry preserve, cisto da ne bude toliko obican... ali stvarno je najbolji...

    ОдговориИзбриши
  11. Bas duuugo nisam jela koh, a mnogo ga volim! Super ideja da se napravi ovako saren! :)

    ОдговориИзбриши
  12. ;)) Eto, jedan sasvim lagani slatkis, sa mrvicom cokolade za promenu, ne treba nista puno od sastojaka, nadam se da ce vam se dopasti a pogotovo nasim curama koje jos nisu probale.;))

    @DolceFooda, vidim da ti pravis samo sa grizom, verujem da tako bude jos vazdusastiji, a stavicu sledeci put malo vocnog dzema odgore, sigurno bude finooo!;))

    @Nadji, merci beaucoup!;))

    ОдговориИзбриши
  13. Lepo si rekla: pravi se od onoga što već imamo, dok se rerna ne zagreje. Proletos sam prvi put pravila koh, a moram reći da se ne sećam da sam ga kao mala jela (mada se mama kune da ga je spremala ;-) Ideja sa pegicama je odlična, sledeći put ću tako da probam. Lepe sličice, kao i obično :-)

    ОдговориИзбриши
  14. Mene koh asocira na zimu, jer ga ja spremam najčešće u zimskim noćima kao omiljenu večeru. Napolju hladno i mračno, a mi u svojoj kućici jedemo topli i mirišljavi koh ... nevidjeni užitak vjerujte!

    ОдговориИзбриши
  15. Ja znam za koh od riže, koji isto nisam jela cijelo stoljeće. Ovaj definittivno probam, već vidim kako će ga moji prosto smazati! Super je.

    ОдговориИзбриши
  16. Tek sam pravila koh ..svi vole d aga jedu:) Ovo je super ideja..nesto novo na stari kalsik:)

    ОдговориИзбриши
  17. Izvrsna ideja, jednostavno, brzo a prste poližeš! Neka nama tvog receptića! Dobro dođe!

    ОдговориИзбриши
  18. baš izgleda onako kako si ga opisala: lagano i pjenasto. nisam nikad ovako nešto probala, a sigurna sam da bi mi se svidjelo.

    ОдговориИзбриши
  19. Jako interesantno, i vrlo upotrebljivo, već vidim hladni dani uz vruć čaj. Izvrsno.

    ОдговориИзбриши
  20. Estoy impresionada con esta receta es una excelente idea hacerla de dos colores es sencilla y recuerda mucho la infancia,la prepararé,abrazos grandes.

    ОдговориИзбриши