петак, 11. фебруар 2011.

Ukrasne kutije

Posto me je par Vas pitalo kako napraviti ukrasne kutije koje sam par postova ranije koristila za pakovanje pralina, sledi detaljno uputstvo u slikama.;)) Vrlo ih je jednostavno i lako napraviti, potrebno je samo malo ukrasnog kartona koji se moze nabaviti u knjizarama, par trakica, grancica suvog cveca i nesto lepka da se to sve lepo zalepi... naravno, i nesto Vaseg slobodnog vremena.;)

Ove kutije mozete fino iskoristiti za predstojeci Dan zaljubljenih, spakujte unutra par cokoladica i neki lepi stih!;)))

Potreban materijal: rolna talasastog ukrasnog papira, razne dekorativne trakice, malo suvog cveca, lepak

Postupak:

Na ovom primeru cu objasniti kako se pravi okrugla kutija a na isti nacin se mogu napraviti i drugi oblici. Za izradu male okrugle ukrasne kutije potrebna su nam dva kruga koja cemo iseci od talasastog kartona, jedan bi trebao da bude par milimetara veci od drugog i njega cemo koristiti za poklopac a drugi ce nam posluziti kao osnova kutije.

Neka dimenzije krugova budu 8,5 cm i 9 cm. Posto se ovaj karton obicno prodaje savijen u rolnu, potrebno ga je prethodno malo ispraviti. Najlakse je to uciniti ako se preokrene na drugu stranu koja je glatka i zamota kao rolna sa druge strane, postupak se moze ponoviti par puta dok se karton ne ispravi.

Kad smo isekli krugove koje cemo koristiti za postolje i poklopac kutije, potrebne su nam i dve dugacke trake od istog kartona za stranice. Neka jedna traka bude sira (5 cm), a druga uza (2,5-3 cm). Trake bi trebalo da budu dovoljno dugacke da se mogu obmotati oko krugova i da jos malkice viri da bi se mogli zalepiti spojevi.;)

Trake za ovu kutiju su duzine 27, 5 cm i 28 cm (oko izrezanog kruga od kartona samo postaviti neku trakicu ili konac, a zatim je preneti na lenjir i izmeriti).

Siru traku koja ce nam posluziti kao stranica kutije, sasvim tanko namazati lepkom, samo donji deo trake i to celom duzinom ivice . Sada tu traku pazljivo postaviti uspravno oko manjeg kruga od kartona (posto je karton talasast, on ce se lako ponovo saviti). Posto je traka par milimetara duza nego sama osnova, ivice koje se preklapaju takodje zalepiti sa malo lepka. (slika 3).

Na isti nacin napraviti i poklopac i sacekati da se sve lepo zalepi i pricvrsti. Ove kutije nisu namenjene za neke teske stvari, jer su dosta krhke, ali u njih mozete staviti par pralina ili neku sitnicu i verujte da ce svako obradovati kada dobije nesto upakovano na ovakav nacin.;))

Da se ne bi primetili spojevi kartona koje smo lepili, sve cemo to sada "zakamuflirati" ukrasnom trakicom i nekom masnicom. Iskrojite trakice zeljene duzine i zalepite ih tako da prekriju ivice kartona koje se preklapaju. Jos neka masnica na vrhu ili grancica suvog cveca ce lepo upotpuniti ceo utisak.;))

Proverite da li je poklopac par milimetara siri i da li moze lepo da se zatvori kutija, ako ste sve dobro izmerili, ne bi trebalo da bude nikakvih problema.;))


Jos par ideja... i nadam se da cete uzivati dok budete seckali i igrali se!;)))

13 коментара:

  1. Divno Lana,slično radim sa decom u školi!Tvoje su tako pedantno urađene ,izgledaju kao iz radnje;))
    Kradem ideju!!!Veliki pozdrav :))

    ОдговориИзбриши
  2. Dekoracija i prezentacija je vrlo vazna a tvoje kutije su sjajne...

    ОдговориИзбриши
  3. Svaka čast na strpeljenju a kutijice su prekrasne!

    ОдговориИзбриши
  4. divno Lana, hvala na prikazu, jako lijepo si ovo uradila!

    ОдговориИзбриши
  5. Predivne su! Sigurno ću jednom iskoristiti ovu ideju: :)

    ОдговориИзбриши
  6. hvala na ovako lijepim uputama, sigurno da će mi dobro doći kad ću sljedeći put trebati neku ovakvu kutijicu

    ОдговориИзбриши
  7. Divno draga Lanice svaka cast i ja povremeno napravim koju kutiju..

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala za ideju i prezentaciju. Zaista su divne i mogu se upotrebiti na hiljadu načina. Ja, inače, obožavam ovakve "džidža-bidže" :)

    ОдговориИзбриши
  9. Kako savršeno, divne kutije Lanći. Baš ti hvala na ovoj ideji. :)

    ОдговориИзбриши
  10. Kutijice su super.
    Imam jedno pitanje.
    Kako bi radila cetvrtastu, odnosno kutiju kao kocka? Da li da traku koja ide okolo, odnosno koaj predstavlja stranicu kutije sijecem iz jednog komada ili vise?
    Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav... cestvrtasta kutija se moze isto napaviti iz jednog komada kartona, na poslednjoj slici se vidi delic kutije koja je u obliku romboida, a stranice su isto napravljene iz jedne duuugaceke trake kartona koja je samo blago savijena na ivicama.:) eto, nadam se da ce fino posluziti za neki pokloncic.:))

      Избриши