понедељак, 3. јануар 2011.

KuVarijacije: Vol-au vent

Jedna vrlo lepa ideja kako posluziti salatu na nesto drugaciji nacin bila nam je zadata tema proslog meseca u okviru blogerske igrice KuVarijacije . Za inspiraciju smo imali da napravimo "skoljku" od lisnatog testa Vol -au -vent po receptu nase drage Dunje .

Moram Vam reci da je salata posluzena na ovakav nacin zaista izgleda vrlo svecano i prefinjeno, a priprema je vise nego jednostavna... doduse, malo sam odstupila od originalnog recepta, ali je i pored toga vizuelni utisak ostao nepromenjen... evo kako sam radila:

Sastojci: 250 g lisnatog testa, 1 jaje za premazivanje; salata po izboru;)

Priprema:

Okrugli kalup obloziti alu folijom i postaviti na pleh za pecenje preko masnog papira. Lisnato testo razviti u tanju koru i prekriti oblozen kalup, iseci visak testa svuda oko kalupa. Preostale krajeve testa samo sloziti jedan preko drugog i ponovo tanko razviti. Modlicom iseci razne ukrase i trakice.

Testo kojim smo prekrili kalup premazati umucenim jajetom i "zalepiti" ukrase, malo pritisnuti da se ne bi odlepili prikom pecenja. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 220 C oko 20-25 minuta.

Kad se sve lepo ispeklo, sacekati da se malo prohladi, prekrenuti pa pazljivo izvaditi kalup i skinuti alu foliju. Staviti na ravan tanjir, iseci poklopac i napuniti salatom po izboru...u ovom slucaju, pravila sam salatu od piletine i sampinjona (sledi recept u nastavku;)).

Kao sto ste mogli da primetite, ova "skoljka" nema postolje od lisnatog testa (drugu polovinu testa sam iskoristila za nesto drugo, ali receptic u sledecem postu), i ako se stavi na ravan tanjir ne trebate se brinuti da li ce nesto od salate mozda curiti pored na tanjir... nista se od toga nije desilo.;)) Napunjena je neposredno pre sluzenja tako da nije ni bilo vremena da se puno opusti a testo je ostalo krckavo i fino.;))

Salata od piletine i sampinjona

Sastojci : 2 fileta belog pileceg mesa, 500 g sampinjona, 4 dl kisele pavlake, 2 dl majoneza, so, biber, seckani persun

Priprema:

Pilece belo meso skuvati u supici sa svim zacinima i povrcem. Kad je meso omeksalo, izvaditi ga na tanjir da se ohladi a zatim iseci na kockice 1x1 cm.
Sampinjone iseci na tanke listice i kratko prodinstati na malo ulja. Posoliti i pobiberiti po ukusu, i kad se prohladilo izmesati sa kockicama piletine.

Napraviti preliv od kisele pavlake i majoneza i sjediniti sa mesom i pecurkama. Ako je potrebno, dodati jos malo soli ili bibera i sve posuti seckanim persunom. Ohladiti pre serviranja... bon appetit!;))

24 коментара:

  1. Divan ti je vol-au-vent :))
    (A tek fil da ne pominjem :))
    Ja sam ovaj krug preskočila zbog hroničnog nedostatka vremena :P

    ОдговориИзбриши
  2. Ja u ovom krugu nisam nažalost uspela da učestvujem. Predivno izgleda baš sa ovom pilećom salatom, verovatno ću ga napraviti za Božić :)

    ОдговориИзбриши
  3. Drage moje, ovo mozete uvek napraviti nezavisno od igrice, bice sada jos prilika da se isproba, a nije uopste tako komplikovano kao sto se na prvi pogled cini.;))

    ОдговориИзбриши
  4. Navikla sam na vol-au-vent kao mini zalogajcice, ali svida mi se i ideja ovakvih kosarica od tijesta kao zdjela za salatu, elegantno i svecano izgleda.
    Odlicna ti je i salatica.

    ОдговориИзбриши
  5. O, predivan ti je ispao, nemam riječi, svaka čast, a i izbor salate je vrhunski. Sve najbolje ti želim.

    ОдговориИзбриши
  6. Predivno izgleda, a salata je takođe idealna za punjenje ove "školjke" BRAVO!!!

    ОдговориИзбриши
  7. Prelepo!!! Dekorativno i svecano, prava stvar za neka okupljanja. Ni ja nisam stigla ucestvovati, ali bice prilike :)

    ОдговориИзбриши
  8. Savrseno izgleda,ja nisam smela da se upustim...:

    ОдговориИзбриши
  9. baš predivno izgleda, a punjenje odlično!

    ОдговориИзбриши
  10. Svršeno, kao i uvek. Dopada mi se i salata koju si upakovala unutra. Srećna nova godina i sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  11. DIvna rukotvorina. Zanima me kako se testo ponašalo u frižideru dan posle, ako se salata ne vadi? Vidim da nema dno, što je dobra ideja u nekim slučajevima.

    ОдговориИзбриши
  12. Hvala cure...draga Dunja, zahvaljujuci tebi sam otkrila jedan lep recept koji ce sigurno jos puno puta naci na nasoj trpezi.;))

    Draga Shacky, hvala i tebi na lepim zeljama!;))

    Draga Jelena, ove fotke su napravljene cim se ispekao "vol-au-vent" da bih mogla da fotkam po dnevnom svetlu, a punila sam ga tek uvece neposredno pre sluzenja...nije docekao sledece jutro, sve se poruckalo, moracu sledeci put da nabavim veci kalup!;)))

    ОдговориИзбриши
  13. Divan je! Preskocila sam ove kuvarijacije, ali ga mozda napravim za Bozic. Bicu kod mame, a onda je mama glavna kuvarica, tako da cu imati vremena da se igram :))))

    ОдговориИзбриши
  14. Super je Lana, baš si ga odlično napravila !! I po tvojoj jednostavnijoj verziji zbilja je super. I odličnu salatu si poslužila, sigurno je sve skupa bio vrhunski doživljaj.
    Sada čekamo dsa vidimo gdje je završila druga polovica lisnatog tijesta :))

    ОдговориИзбриши
  15. Dodjoh i do tebe. Mislim, sve što sam propustila, a ima toga, danas sam dovela u red, i tako, od bloga do bloga, od komentara do komentara dođoh i do tebe, draga moja. Ti si u mnogočemu (što se mene tiče) savršena i jedna si od mojih vodilja (ne laskam ti, nisam taj tip, nemo' na tija način da me doživljavaš) u kulinarskom svetu. Tako, da si i u ovom izazovu ostala na svom nivou - što će reći, odlično i jako lepo. Fotkice su nežne i tople, to i liči na tebe!
    Moje želje tebi, za Novu godinu, odavno znaš, tako da ću ovde samo da komentarišem "kulinarski dojam". I moja ocena je 9.9, nije 10.0 da ostavim prostora da me još više oduševiš, hahahahaha!!! Al, ne mogu, emotivno sam biće, volim te puno i dajem ti 10.0. Lanči, ja napisah roman, ću da ti dosadim, ti ovo sve dobro znaš i sama... Odoh, na drugi blog da tamo još malo kuckam. Pozdrav, draga moja:)))

    ОдговориИзбриши
  16. Divno malo umjetničko djelo,baš mi je žao da sam propustila ovaj krug igrica.

    ОдговориИзбриши
  17. ;))) Draga Taci, isprobak svakako...razmisljam se isto da ga ponovo pravim za Bozic, a mislim da cu vec sutra da Vam otkrijem gde je zavrsio drugi deo testa, samo dok sredim fotkice!;))

    Draga Nale, sad cu da se uobrazim nacisto, hihih...ma, ovo zaista nije bilo nista tesko napraviti, videcete ako se resite da jednom isprobate.;)))

    p.s. hvala Vam drugari sto nadjete vremena da me posetite...;)))

    ОдговориИзбриши
  18. Savršno izgleda draga Lana ali od tebe nisam manje ni očekivala. :)

    ОдговориИзбриши
  19. Stvarno si lepo napravila! Svaka čast! I ja sam na žalost preskočila ovaj krug, ceo mesec sam skoro radela po ceo dan. Ludnica oko NG itd. :(

    ОдговориИзбриши
  20. Bas je super i fora moracu i ja probati...

    ОдговориИзбриши
  21. Stvarno ti je krasno uspio, a i fotkice to dočaravaju! :)

    ОдговориИзбриши