понедељак, 21. новембар 2022.

Svečana pogača sa makom


Svečana pogača sa makom biće kruna vaše trpeze i oduševiće sve koji je budu probali. Biće isto tako fina ako je napravite i sa nekim drugim nadevom ili čak u slanoj varijanti.:)

Koristim priliku da svima koji danas slave Svetog Arhangela Mihaila (Aranđelovdan) poželim srećnu slavu i da lepo provedu praznik sa porodicom i prijateljima.:)

(kartica sa receptom)


Sastojci: 600 g brašna, 1/2 kockice svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 2 kašike šećera, 80 g omekšanog putera, 2 jajeta, 200 ml mleka, 100 ml vode, 1 žumance za premazivanje, 50 g listića badema

Fil: 150 g mlevenog maka, 60 g šećera, 1 vanilin šećer, oko 100 ml toplog mleka, malo naribane korice limuna, 1 puna kašika pekmeza od višanja ili šljiva po želji

Priprema:

Razmutiti kvasac u malo tople vode ili mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.

U dubljoj posudi izmešati prosejano brašno, šećer i malo soli. Dodati pripremljeni kvasac, omekšani puter (zagrejati ga na najslabijoj temperaturi da se napola otopi), jaja, mlako mleko i vode koliko je potrebno da se zamesi glatko testo. Testo oblikovati u loptu, pokriti ga i ostaviti da odmara 20 minuta.

Dok se testo odmara, pripremiti fil. Izmešati mleveni mak sa šećerom i vanilin šećerom, preliti vrelim mlekom i sve lagano promešati. Dodati malo naribane korice limuna i ostaviti na stranu da se fil prohladi. Na kraju umešati kašiku pekmeza od višanja ili šljiva (fil bi trebalo da bude gušći).

Testo podeliti na 12 delova i oblikovati loptice. Svaku lopticu rastanjiti u krug, pa na sredinu staviti po kašiku pripremljenog fila. Skupiti krajeve testa u lopticu, preokrenuti je i blago spljoštiti dlanom vodeći računa da fil ne iscuri. Na isti način napraviti ostale pogačice.

Okrugli kalup (prečnika 24 cm) obložiti pek papirom ili podmazati puterom. Ređati pripremljene pogačice u krug tako da se malo preklapaju, a sredina neka ostane slobodna. Testo pokriti i ostaviti na toplom oko pola sata, a za to vreme će testo ispuniti kalup.

Pre pečenja, pogaču premazati žumancetom razmućenim sa malo mleka, a svaku drugu "pogačicu" posuti listićima badema. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 35-40 minuta a po potrebi pokriti papirom. Kad se pogača fino ispekla, pažljivo je izvaditi iz kalupa i staviti na rešetku da se potpuno ohladi. Posuti je šećerom u prahu po želji. Prijatno!:)) 

Napomena: kad se pogača izvadi iz kalupa, možda će bočne strane biti svetlije boje, pa je možete vratiti još malo u rernu (pošto se kalup rasklapa, skinuti samo bočni prsten, a ostaviti podlogu)... pogaču odgore pokriti papirom i peći još desetak minuta da fino zarumeni sa svih strana.:)


4 коментара: