среда, 30. новембар 2022.

Kocke sa leptirićima od mandarina

 


Danas pravimo jedan fini i osvežavajući slatkiš sa sezonskim voćkama - mandarinama.:) Ideju za dekoraciju sam videla na Pinterestu i jako mi se svidela, a kolač je improvizacija ranije isprobanih receptića,  nadam se da će vam se dopasti.:)

Kolač sa leptirićima od mandarina

Sastojci (kora): 3 jajeta, 100 g šećera, 80 g brašna, 20 g gustina (skrobnog brašna), 1/2 kašičice praška za pecivo, malo narendane korice limuna ili narandže, 1 kašika ulja

Krema: 200 g neslanog krem sira, 200 ml slatke pavlake, 50 g šećera u prahu, 1 kašičica želatina u prahu (1/2 kesice)

Žele: 300 ml soka od narandže, 1 kašičica želatina u prahu

Dekoracija: 300 ml slatke pavlake, 4-5 mandarina, 50 g rastopljene čokolade

Priprema:

Umutiti penasto belanca uz postepeno dodavanje šećera. Dodati zatim jedno po jedno žumance, pa na kraju umešati brašno i gustin pomešan sa praškom za pecivo. Narendati malo korice neprskanog limuna ili narandže po želji. Sve lagano izmešati i smesu sipati u manji pleh koji je prehodno obložen papirom za pečenje. Koru peći na 180 C oko 20 minuta.

Pripremiti želatin prema uputsvu sa kesice. Slatku pavlaku umutiti u šlag. Sjediniti krem sir, šećer u prahu i umućenu slatku pavlaku. Dodati pripremljeni želatin i sve zajedno još kratko izmiksati. Premazati preko ohlađene kore i staviti u frižider da se stegne.

Pripremiti žele: zagrejati sok od pomorandže i dodati želatin koji je prethodno razmućen u malo hledne vode. Kuvati par minuta i skloniti na stranu da se prohladi. Kad žele počne da se steže, preliti ga preko ohlađenog kolača. Kolač vratiti u frižider da se sve lepo ohladi.

Kad se kolač dobro ohladio, premazati ga umućenim slatkom pavlakom i dekorisati leptirićima od mandarina.

Dekoracija: mandarine podeliti na kriškice, pa staviti po dve kriškice poput krila leptira. Od rastopljene čokolade nacrtati tačkice, a na kraju svaku kocku uokviriti pufnicama od umućenog šlaga. Kolač čuvati na hladnom do služenja. Prijatnoo!:))


4 коментара: