петак, 11. новембар 2022.

Slani zalogajčići

 


Danas sa vama delim par receptića koje sam, pre 4 godine, pravila za prvi broj Bakinih peciva, mislim da su i sada aktuelni i da će dobro doći za nastupajuće praznike. Na ovom linku možete prelistati online prvo izdanje časopisa i pronaći još neke fine ideje.:)


Slani kolač sa slaninom i mladim lukom


Sastojci: 300 g brašna, 1 kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 3 dl jogurta, 1 dl ulja, 2 veća jajeta, 1 veza mladog luka, 100 g pancete, 100 g kačkavalja, mleveni biber po ukusu, začinsko bilje

Priprema:

Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati jogurt, ulje, jaja i lagano sjediniti.

Mladi luk iseći na kolutiće, pancetu na kockice i sve zajedno kratko propržiti. Skloniti sa ringle da se malo prohladi.

Kačkavalj iseći na sitne kocke ili narendati , pa umešati u pripremljenu smesu. Dodati proprženu slaninu i mladi luk, pobiberiti po ukusu i izmešati.

Kalupić za hleb premazati sa malo masnoće i posuti brašnom. Sipati prepremljenu smesu i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se pečne na 200 C oko 30-40 minuta. Pri kraju pečenja, štapićem bocnuti sredinu kolača i proveriti da li je pečen, pa ako je potrebno vratiti u rernu da se još malo peče.

Kolač je gotov kad se ivice odvoje od stranica kalupa. Ostaviti ga u plehu da se malo prohladi, a zatim pažljivo prebaciti na tanjir i iseći na šnite. Prijatno!:)


Slane vanilice

Sastojci (za testo): 250 g brašna, 100 g putera ili margarina, 100 g rendanog kačkavalja, 100 g mlevenog pečenog kikirikija, 2-3 kašike kisele pavlake, 1 ravna kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 1 belance za premazivanje + seckani kikiriki za posipanje

Fil: 250 g krem sira, 2 kašike seckanog začinskog bilja (mirođija, peršun, ruzmarin, origano i dr.), so, biber po ukusu

 Priprema:

Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati rendani sir, mleveni kikiriki, kockice hladnog putera i kiselu pavlaku. Skupiti sve sastojke i zamesiti glatko testo. Testo zamotati u foliju i staviti u frižider na 30 minuta.

Dok se testo odmara, napraviti fil. Izmešati krem sir i sitno seckano začinsko bilje po želji. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Testo razviti na 0,5 cm debljine i modlicom izvaditi vanilice. Poređati ih na pleh preko papira za pečenje. Premazati blago umućenim belancetom, a polovinu pogačica posuti sitno seckanim kikirikijem.

Peći ih na 180 C oko 15-20 minuta da blago zarumene. Pečene pogačice izvaditi na ravan tanjir i ostaviti da se prohlade. Filovati ih pripremljenim filom i na svaku staviti „poklopčić“ sa kikirikijem. Čuvati ih na hladnom do služenja.

Napomena: slane vanilice se mogu filovati i drugim nadevom po želji, recimo pilećom paštetom ili francuskom salatom.


Slane korpice

Sastojci250 g brašna, 125 g putera ili margarina, 1 ravna kašičica soli, ½ kašičica praška za pecivo, 1 jaje, 2 kašike susama, 2-3 kašike hladnog mleka

Fil: 400 g kisele pavlake, 100 g majoneza, 150 g pečenog susama, 200 g pečenog mlevenog kikirikija, so, biber po ukusu

Priprema:

Izmešati brašno, prašak za pecivo, so i susam. Dodati kockice hladnog putera i jaje, pa zamesiti prhko testo. Po potrebi dodati malo hladnog mleka kako bi se svi sastojci lakše povezali. Testo zamotati u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.

Testo tanko razviti, modlicom izvaditi oblike  i obložiti kalupiće (ne treba ih prethodno podmazivati).  Poređati ih na pleh i peći na 180 C oko 15-20 minuta. Korpice su gotove kada blago zarumene na ivicama. Sačekati da se korpice malo ohlade, a zatim ih pažljivo izvaditi  iz kalupa.

U suvom tiganju propržiti susam. Kikiriki ispeći u rerni i oljuštiti, a zatim fino samleti. Izmešati kiselu pavlaku i majonez. Dodati pečeni susam i kikiriki, malo soli i bibera po ukusu. Sve lagano sjediniti, pa ovim nadevom napuniti ohlađene korpice i dekorisati ih listićima peršuna i vlascem.

Napunjene korpice čuvati na hladnom do služenja.

Prijatno grickanje!:))

2 коментара: