понедељак, 13. новембар 2017.

Štanglice za svečane prilike (sa makom, rumom i orasima)



Fine štanglice za svečane slatke trenutke - sa makom, rumom i orasima!:)) Ove kolačiće možete poslužiti u nekim posebnim prigodama, vrlo su izdašni i mogu se pripremiti nekoliko dana ranije. Na vama je samo da izaberete omiljeni ukus, a možete ih i sve napraviti - verujem da ukućani neće imati ništa protiv!:)))

Mak štanglice


Sastojci (korice): 300 g brašna, 150 g maslaca, 2 žumanca, 1 dl kisele pavlake, 50 g šećera, 1 kašičica praška za pecivo, malo naribane limunove korice

Fil: 200 g maka, 170 g šećera, 2 dl mleka, 50 g maslaca, 140 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 2 belanca + 4 kašike pekmeza od višanja za premazivanje korica

Priprema:

Zamesiti prhko testo od gore navedenih sastojaka, zamotati u foliju i ostaviti pola sata u frižideru. Nakon toga, testo podeliti na dva dela i svaki deo rastanjiti preko papira za pečenje. Prebaciti prvi deo testa (zajedno sa papirom) u kalup za pečenje i lepo izravnati. Testo premazati pekmezom (kalup je dimenzija 25x37 cm).

Umutiti penasto maslac i šećer, dodati mak poparen vrućim mlekom i po želji naribati malo limunove korice. Na kraju umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i umućen šam od belanaca. Sve lagano promešati i rasporediti preko kore sa pekmezom.

Razviti i drugi teo testa i staviti preko fila (preneti uz pomoć oklagije). Peći na 180 C oko 30-40 minuta. Kolač seći tek kad se ohladi na kocke ili štanglice i po želji posuti šećerom u prahu.:)



Rum punč štanglice
(originalni recept)


Sastojci (korice): 500 g brašna, 200 g maslaca, 150 g šećera, 1 kašičica praška za pecivo, 2 cela jajeta, 1 dl kisele pavlake, prstohvat soli

Fil: 1 izmrvljena korica, 2 dl toplog mleka, 2 kašike kakaa, malo soka od pomorandže, 2 kašike pekmeza od kajsija, 1/2 dl ruma, 50 g maslaca

Glazura: 1 belance, 200 g šećera u prahu, malo ruma, par kapljica arome od malina

Priprema:

Zamesiti testo od navedenih sastojaka, zamotati u foliju i ostaviti u frižideru pola sata. Testo podeliti na tri dela i svaki posebno rastanjiti preko papira za pečenje. Izbockati malo viljuškom i peći na poleđini pleha od rerne, na 180 C oko 10-15 minuta. Pečene korice pažljivo skinuti sa pleha (zajedno sa papirom) i ostaviti da se ohlade.


Jednu koricu izlomiti ili iseći na manje kocke. Preliti vrelim mlekom i dodati ostale sastojke (rum, kakao, sok od pomorandže, pekmez od kajsija i maslac). Sve fino izjednačiti i premazati preko jedne od korica. Preko fila staviti drugu koricu i blago pritisnuti (može se opteretiti sa par knjiga).

Sutradan preliti glazurom od belanceta i seći na štanglice ili kocke kad se glazura malo prosuši (seći toplim nožem da glazura ne bi ispucala). Za glazuru umutiti belance sa šećerom u prahu, dodati malo ruma i par kašika arome malina.

Dodatak: pošto se glazura od belanceta vrlo brzo suši i onda je teško iseći kolačiće, možete napraviti i fondan od šećera u prahu, malo tople vode i limunovog soka... preporučujem ovaj drugi način.:)

Pijani Isidor


Sastojci (kora): 4 jajeta, 150 g šećera, 150 g maslaca, 1 kašika kakaa, 1 kašičica praška za pecivo, 120 g mlevenih oraha, 70 g brašna

Fil sa orasima: 350 g mlevenih oraha, 7 kašika šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 1 dl mleka, 1 dl ruma + par kašika pekmeza za premazivanje kore

Čokoladni fil: 4 cela jajeta, 8 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 100 g čokolade, 250 g maslaca

Glazura: 250 g čokolade, 6-7 kašika ulja

Priprema:

Umutiti penasto maslac sa šećerom i žumancima. Dodati kakao, brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevene orahe. Posebno umutiti šam od belanaca i pažljivo dodati u pripremljenu smesu. Sipati u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći na 200 C oko 20 minuta.

Kad se kora malo prohladi, premazati sa par kašika finog aromatičnog pekmeza (npr. od višanja).

Preko pekmeza rasporediti fil od oraha. Izmešati mlevene orahe sa šećerom u prahu i preliti sa rumom i mlekom.

Za čokoladni fil umutiti cela jaja sa šećerom i kuvati na pari 15-tak minuta (od trenutka kada voda provri). Na kraju dodati čokoladu i promešati da se rastopi, a kad se fil prohladi umešati maslac. Čokoladni fil rasporediti preko fila od oraha.

Kad se kolač malo rashladi, preliti glazurom od čokolade (na pari otopiti čokoladu sa malo ulja) i iseći na kocke ili štanglice.:)


23 коментара:

  1. Kao i uvijek, kod tebe prekrasan izbor sitnih kolačića, prelijepo :)

    ОдговориИзбриши
  2. .. Slike sve govore .... Savrseno,verujem i jako ukusno ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvala draga Tanja... moram uskoro staviti i nesto slano, znam da si ti majstorica za fina peciva.:))

      Избриши
  3. Predivno, Lanić. ♥ Tvoji kolačići su neodoljivi. Gledam i uživam.

    ОдговориИзбриши
  4. Divni kolaci mada se to od tebe i ocekuje. Bice neki kod nas na pr za Novu god. Londonske stangle cesto pravim a sad sam za slavu pravila i saher kocke.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da su se Londoneri tako fino odomacili, a nadam se da ce i Saher kockice, bice uskoro jos receptica za neke lepe kolacice... moraces sve da isprobas!:)))

      Избриши
  5. Poješću sve kolačiće...tra-la-la :)

    Kolač s makom i ja pravim i znam da je fin, ali ga sečem na kocke, a dopada mi se i tvoj izbor na štanglice :) Dobro si me podsetila!

    Druge dve vrste kolača su sigurno još ukusnije i sočnije :)


    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Taj receptic sam "nasledila" od cimerke i takodje su bile kockice, sad me je nesto spopalo pa sve seckam na stanglice, haha... jedva cekam tvoju verziju, ne sumnjam da ce biti pod konac!:)))

      Избриши
  6. Sve pod konac, sve savrseno! Sto neko gore rece - od tebe se to i ocekuje!

    ОдговориИзбриши
  7. A da sad vidim da se peku 3. Hvala vam na divnim receptima.

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala i Vama... sretno isprobavanje i prijatno grickanje!:)))

    ОдговориИзбриши