Fine štanglice za svečane slatke trenutke - sa makom, rumom i orasima!:)) Ove kolačiće možete poslužiti u nekim posebnim prigodama, vrlo su izdašni i mogu se pripremiti nekoliko dana ranije. Na vama je samo da izaberete omiljeni ukus, a možete ih i sve napraviti - verujem da ukućani neće imati ništa protiv!:)))
Mak štanglice
Sastojci (korice): 300 g brašna, 150 g maslaca, 2 žumanca, 1 dl kisele pavlake, 50 g šećera, 1 kašičica praška za pecivo, malo naribane limunove korice
Fil: 200 g maka, 170 g šećera, 2 dl mleka, 50 g maslaca, 140 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 2 belanca + 4 kašike pekmeza od višanja za premazivanje korica
Priprema:
Zamesiti prhko testo od gore navedenih sastojaka, zamotati u foliju i ostaviti pola sata u frižideru. Nakon toga, testo podeliti na dva dela i svaki deo rastanjiti preko papira za pečenje. Prebaciti prvi deo testa (zajedno sa papirom) u kalup za pečenje i lepo izravnati. Testo premazati pekmezom (kalup je dimenzija 25x37 cm).
Umutiti penasto maslac i šećer, dodati mak poparen vrućim mlekom i po želji naribati malo limunove korice. Na kraju umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i umućen šam od belanaca. Sve lagano promešati i rasporediti preko kore sa pekmezom.
Razviti i drugi teo testa i staviti preko fila (preneti uz pomoć oklagije). Peći na 180 C oko 30-40 minuta. Kolač seći tek kad se ohladi na kocke ili štanglice i po želji posuti šećerom u prahu.:)
Rum punč štanglice
(originalni recept)
Sastojci (korice): 500 g brašna, 200 g maslaca, 150 g šećera, 1 kašičica praška za pecivo, 2 cela jajeta, 1 dl kisele pavlake, prstohvat soli
Fil: 1 izmrvljena korica, 2 dl toplog mleka, 2 kašike kakaa, malo soka od pomorandže, 2 kašike pekmeza od kajsija, 1/2 dl ruma, 50 g maslaca
Glazura: 1 belance, 200 g šećera u prahu, malo ruma, par kapljica arome od malina
Priprema:
Zamesiti testo od navedenih sastojaka, zamotati u foliju i ostaviti u frižideru pola sata. Testo podeliti na tri dela i svaki posebno rastanjiti preko papira za pečenje. Izbockati malo viljuškom i peći na poleđini pleha od rerne, na 180 C oko 10-15 minuta. Pečene korice pažljivo skinuti sa pleha (zajedno sa papirom) i ostaviti da se ohlade.
Sutradan preliti glazurom od belanceta i seći na štanglice ili kocke kad se glazura malo prosuši (seći toplim nožem da glazura ne bi ispucala). Za glazuru umutiti belance sa šećerom u prahu, dodati malo ruma i par kašika arome malina.
Dodatak: pošto se glazura od belanceta vrlo brzo suši i onda je teško iseći kolačiće, možete napraviti i fondan od šećera u prahu, malo tople vode i limunovog soka... preporučujem ovaj drugi način.:)
Pijani Isidor
Sastojci (kora): 4 jajeta, 150 g šećera, 150 g maslaca, 1 kašika kakaa, 1 kašičica praška za pecivo, 120 g mlevenih oraha, 70 g brašna
Fil sa orasima: 350 g mlevenih oraha, 7 kašika šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 1 dl mleka, 1 dl ruma + par kašika pekmeza za premazivanje kore
Čokoladni fil: 4 cela jajeta, 8 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 100 g čokolade, 250 g maslaca
Glazura: 250 g čokolade, 6-7 kašika ulja
Priprema:
Umutiti penasto maslac sa šećerom i žumancima. Dodati kakao, brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevene orahe. Posebno umutiti šam od belanaca i pažljivo dodati u pripremljenu smesu. Sipati u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći na 200 C oko 20 minuta.
Kad se kora malo prohladi, premazati sa par kašika finog aromatičnog pekmeza (npr. od višanja).
Preko pekmeza rasporediti fil od oraha. Izmešati mlevene orahe sa šećerom u prahu i preliti sa rumom i mlekom.
Za čokoladni fil umutiti cela jaja sa šećerom i kuvati na pari 15-tak minuta (od trenutka kada voda provri). Na kraju dodati čokoladu i promešati da se rastopi, a kad se fil prohladi umešati maslac. Čokoladni fil rasporediti preko fila od oraha.
Kad se kolač malo rashladi, preliti glazurom od čokolade (na pari otopiti čokoladu sa malo ulja) i iseći na kocke ili štanglice.:)
Trilema! :) ;)
ОдговориИзбриши:)) Eci, peci, pec...:)))
ИзбришиKao i uvijek, kod tebe prekrasan izbor sitnih kolačića, prelijepo :)
ОдговориИзбришиHvala ti draga moja.:)))
Избриши.. Slike sve govore .... Savrseno,verujem i jako ukusno ...
ОдговориИзбриши:)) Hvala draga Tanja... moram uskoro staviti i nesto slano, znam da si ti majstorica za fina peciva.:))
ИзбришиPredivno, Lanić. ♥ Tvoji kolačići su neodoljivi. Gledam i uživam.
ОдговориИзбришиHvala draga moja Nale... saljem poljupce i kolacice!:)))*
ИзбришиDivni kolaci mada se to od tebe i ocekuje. Bice neki kod nas na pr za Novu god. Londonske stangle cesto pravim a sad sam za slavu pravila i saher kocke.
ОдговориИзбришиDrago mi je da su se Londoneri tako fino odomacili, a nadam se da ce i Saher kockice, bice uskoro jos receptica za neke lepe kolacice... moraces sve da isprobas!:)))
ИзбришиSuper izgledaju. Baš me nasmijao pijani IZidor.
ОдговориИзбриши:)) Hvalaa, taj Isidor hoce tako da deluje, haha...:)))
ИзбришиPoješću sve kolačiće...tra-la-la :)
ОдговориИзбришиKolač s makom i ja pravim i znam da je fin, ali ga sečem na kocke, a dopada mi se i tvoj izbor na štanglice :) Dobro si me podsetila!
Druge dve vrste kolača su sigurno još ukusnije i sočnije :)
:))) Taj receptic sam "nasledila" od cimerke i takodje su bile kockice, sad me je nesto spopalo pa sve seckam na stanglice, haha... jedva cekam tvoju verziju, ne sumnjam da ce biti pod konac!:)))
ИзбришиSve pod konac, sve savrseno! Sto neko gore rece - od tebe se to i ocekuje!
ОдговориИзбришиHvalaaa draga.:))*
ИзбришиJako lijepe :-))
ОдговориИзбриши:))))*
ИзбришиKorica od oblande ili nesto drugo?
ОдговориИзбришиA da sad vidim da se peku 3. Hvala vam na divnim receptima.
ОдговориИзбриши:))) Nadam se da ce receptici fino posluziti... veliki pozdrav!:))
ИзбришиDivni recepti, hvala Vam.
ОдговориИзбришиHvala i Vama... sretno isprobavanje i prijatno grickanje!:)))
ОдговориИзбриши