недеља, 05. новембар 2017.

Šareni lonac (punjeno povrće)


Današanji predlog za ručak je konkretan i vrlo ukusan - miks punjenog povrća u finom sosu od paradajza. Zašto bi morale biti samo paprike, ili samo tikvice, stavićemo ih sve zajedno u lonac i maksimalno iskoristiti bogatu ponudu sezonskog povrća, a ujedno i napraviti ručak za dva dana (kolačiće ćemo raditi sledećeg puta:)).

Šareni lonac (punjeno povrće u sosu od paradajza)


Sastojci: 6-8 paprika, 1 tikvica, 2-3 paradajza, 500 g mlevenog mesa, 1 crni luk, 1 šoljica pirinča, so, biber u zrnu, bosiljak, peršun, beli luk, l-2 lista lovora, 1 kašičica začinske paprike, grančica celera, 1 jaje, oko 500 ml domaćeg soka od paradajza

Priprema:

Paprike izdubiti i očisiti od semenki. Tikvicu preseći na 2-3 dela i svaki izdubiti kao čašicu, a to isto uraditi i sa paradajzima (izdubljenu sredinu sačuvati za nadev).

Crni luk iseći na sitne kockice i propržiti na malo ulja da postane staklast. Dodati mleveno meso, izdubljneu sredinu povrća i sve dinstati destetak minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati začine i šoljicu pirinča (nekuvanog), a kad se smesa malo prohladi umešati i jedno jaje da sve lepo poveže.


Pripremljenim nadevom napuniti izdubljeno povrće i poređati u dublji pleh za pečenje. Paprike zatvoriti poklopčićima od paradajza ili kolutićima krompira. Sve preliti sokom od paradajza, dodati celer i listiće lovora. Povrće ušuškati alu folijom i staviti u rernu da se peče oko 40 minuta, a zatim skloniti foliju i vratiti u rernu da se peče još pola sata, za to vreme umak će se zgusnuti a povrće će fino zarumeniti. Bon appétit!:)

Predlog: povrće se može puniti i nadevom bez mesa, za posnu varijantu isprobajte kombinaciju šampinjoni + pirinač, kuvana pšenica + mleveni orasi, rendani krompir + praziluk i dr.


8 коментара:

  1. Odlican predlog. Ja inace uvijek u paprika dodam i par tikvica a paradajz nisam nikad probala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlicno, za svakoga se nadje po nesto... pa onda u krug.:)))

      Избриши
  2. Super izgleda! Dobra ideja za neki od sledecih vikenda. Mada, paradajz cu morati da preskocim, jer ovdasnji nema nikakav ukus.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slobodno sve po zelji, i kod nas je ove godine prilicno los paradajaz, lep na oko a ukus nikakav, gde se dedose one lepe domace sorte, ehh...

      Избриши
  3. Je l' može od svake vrste po komadić? :) U ovako šarenom i lepom loncu nije lako izabrati i odlučiti se za jedno :)

    ОдговориИзбриши
  4. Imam otvorenje izlozbe tema Balkan. Bice mali bifet. Ove punjene paprike su o.k, pa pasulj i sta drugo mozete da mi savetujete, lako i brzo napravljeno . Hvala u napred :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nadezda, za takvu priliku bi mozda bilo lepo posluziti neke zalogajcice, poput projica, kiflica, raznih pita, burekcica, mini sarmica, (npr. od vinovog lista), a od slatkisa sitne kolace, vanilice, baklavu i sl.:)) p.s. nadam se da ce bar malkice pomoci za inspiraciju... veliki pozdrav!:))

      Избриши