петак, 23. јун 2017.

Sladoled Aljaska


Ledena poslastica u penastom "kaputiću" od belanaca je elegantan desert poslužen na malo drugačiji način. Svi ukusi su dobro poznati, izaberite bilo koji omiljeni sladoled, napravite mekanu biskvitnu podlogu i sve obilno ušuškajte u smesu za puslice - izmamićete osmehe gostima i poljupce!:)


Sladoled Aljaska


Sastojci (za sladoled): 125 ml mleka, 125 slatke pavlake, 3 žumanca, 60 g šećera, 1 vanilin šećer, 200 g malina (ili nekog drugog voća)

Biskvit: 3 jaja, 3 kašike šećera, 3 kašika brašna, malo naribane limunove korice

Šam od belanaca: 3 belanceta, 150 g šećera, malo limunovog soka

Priprema:

Zagrejati mleko i slatku pavlaku sa kesicom vanilin šećera (još bolje sa štapićem vanile). Umutiti žumanca sa preostalim šećerom i malo hladnog mleka, pa sipati u tankom mlazu u zagrejano mleko i pavlaku. Kuvati vrlo kratko, pazeći da ne provri, zatim pomeriti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Voće ispasirati u fini pire i umešati u ohlađenu kremu. Staviti u zamrzivač na hlađenje i povremeno promešati kako bi se razbili kristalići leda.


Pripremiti biskvitnu podlogu. Umutiti penasto belanca i šećer, dodati žumanca, malo naribane limunove korice i na kraju umešati brašno. Ispeći koru u manjem plehu, pa kad se ohladi iseći je na veće krugove. Na svaki krug od testa naneti poluohlađeni sladoled i kašikom oblikovati kupu. Sve ponovo vratiti u zamrzivač da se lepo stegne, a u međuvremenu pripremiti šam od belanaca.

Umutiti čvrst šam od belanaca i šećera sa malo limunovog soka. Uz pomoć šprica ili kašikom rasporediti umućena belanca preko sladoleda. Sladoled staviti u prethodno zagrejanu rernu i peći 5-6 minuta na 180 C. Kad belanca počnu da rumene, odmah izvaditi i poslužiti.

Prijatno!:)))


Receptić je iz arhivskog izdanja magazina MEZZE.:)

2 коментара:

  1. Анониман26. јун 2017. 07:19

    Ova poslastica uvek impresionira svakoga za stolom. Ja aljasku obično držim samo nekoliko minuta u rerni a onda za stolom dovršim onim plamenom. Divno si je napravila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi smo ipak vise za klasiku, sladoled bez "kaputica", ali ovo je zanimljivo kada imate goste... super je sa tim plamenom, sve zavrsis za cas posla.:)

      Избриши