уторак, 28. фебруар 2017.

Turske pitice


Da zaokružimo serijal naših predloga za doručak, poslednji receptić u nizu su upravo turske pitice (ideja potiče sa jednog turskog bloga, pa sam ih zato tako nazvala:). Štos je u motanju kora, pa pitice budu veoma interesantnog oblika, hrskave i fine, pogledajte receptić u nastavku:

Sastojci: 500 g tankih kora, oko 150 ml ulja i 150 ml mineralne vode, 1 jaje za premazivanje, susam 

Nadev: 300 g svežeg sira, 300 g spanaća, 2 jajeta, 2 kašike pavlake, malo soli

Priprema:

Pripremite prvo nadev, izgnječite sir a spanać sitno iseckajte. Dodajte kiselu pavlaku, umućena jaja i malo soli po ukusu. Pitice možete filovati i samo sa sirom, mlevenim mesom, pečurkama i dr.

Na radnu površinu stavite jednu koru i poprskajte mešavinom ulja i mineralne vode (2-3 kašike biće dovoljno). Zatim skupite koru na sredini i počnite da uvrćete u smeru kazaljke na satu dok se ne skupe svi krajevi (kao na slici).


Na sredinu stavite kašiku-dve fila, pa krajeve koji su slobodni preklopite preko fila i sve lepo ušuškajte. Zatim celu piticu preokrenite na drugu stranu, tako da strana koja je bila na stolu sada dođe gore. Poređajte pitice na pleh i premažite umućenim jajetom, po želji pospite susamom. Pecite ih na 200 C oko 20-30 minuta da postanu fino hrskave. Prijatno grickanje!:)


10 коментара:

  1. Mora da se prizna , Turci su zaista majstori za testa za pite. Kako ovo lepo izgleda mogu da zamislim kako leti po stolu:)

    ОдговориИзбриши
  2. Odlicne pitice ,fantasticna izvedba :-))

    ОдговориИзбриши
  3. Super izgledaju baš je fora ovaj način motanja.

    ОдговориИзбриши
  4. Super izgleda! Kad ti napravis, naravno! Nema sansi da meni ovo podje od ruke.

    ОдговориИзбриши
  5. Praznik za oči :) U suštini su uobičajeni sastojci kao za pite, ali način motanja kora je učinio da jelo bude više od pite :)

    ОдговориИзбриши