уторак, 29. новембар 2016.

Snežni kolačići


Danas nas je obradovao prvi sneg, tako je bilo lepo videti krovove pod pokrivačem od nežnih, belih pahuljica. I zato stiže nekoliko "snežnih" receptića za zimsku inspiraciju, a mogli ste ih već ranije pročitati i u magazinu MEZZE.:)

Beze labudići

  
Sastojci: 1 belance, 60 g šećera, malo limunovog soka

Fil: 100 g bele čokolade, 100 g krem sira, 50 g šećera u prahu

Priprema:

Umutite belance u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte vrlo malo limunovog soka i sve sipajte u špric sa malim okruglim otvorom. Pleh obložite papirom za pečenje i “nacrtajte” krila i vratove labudića. Sve sušite na 100 C oko pola sata, zatim isključite rernu i ostavite da se figurice osuše do kraja (pazite da tanki vratovi ne izgore, pa ih možete izvaditi i ranije iz pleha).


Za kremu umutite krem sir i šećer u prahu, na kraju dodajte rastopljenu belu čokoladu. Sve fino izjednačite i ostavite u frižider da se malo stegne. 

Napunite špric sa kremom i spajajte po dva krila, zatim dodajte vrat a oči nacrtajte čokoladom. Labudiće stavite u papirnate korpice. Najbolje je sve spajati istog dana kada će se služiti, jer dužim stajanjem labudići omekšaju.


Snežni rolatić


Sastojci: 4 belanca, 100 g šećera, 2 kašike brašna, malo limunovog soka, 100 g seckanih lešnika (ili badema) za posipanje

Fil: 2 dl slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 2 kašike kisele pavlake

Priprema:

Umutite belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju pažljivo umešajte brašno i dodajte kašičicu limunovog soka. Smesu sipajte u pleh (otprilike na 2/3 pleha od rerne) preko papira za pečenje i pospite sitno seckanim lešnicima. Pecite 15-tak minuta u  zagrejanoj rerni na 180 C da korica blago zarumeni.

Pečenu koricu prebacite na kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu i zamotajte rolat. Kad se ohladi, razvijte koru i premažite filom od slatke pavlake. Ponovo zavijte rolat i ostavite da se dobro rashladi, tako ćete ga kasnije lakše iseći.:)


Za fil umutite slatku pavlaku kao slag, dodajte šećer po ukusu i na kraju umešajte par kašika kisele pavlake. Možete dodati i malo smrznutog bobičastog voća po želji.:)


Minjoni sa voćnim želeom



Sastojci: 4 belanca, 150 g šećera, 125 g maslaca, 170 g brašna, 30 g kokosa, 1 prašak za pecivo, 2,5 dl mleka, malo naribane limunove korice

Sirup: 1 kafena šoljica vode (0,75 dl), 1 kafena šoljica šećera , sok od 1 limuna

Žele fil: 2 dl soka od ananasa, 2 kašike šećera, 1 kašika limunovog soka, 1 kesica želatina u prahu (10 g)

Beli fil: 2 dl slatke pavlake, šećer u prahu po ukusu

Glazura: oko 300 g bele čokolade, 9 kašika ulja

Priprema:

Umutite penasto belanca sa 100 g šećera. U posebnoj posudi izmešajte maslac sa preostalom količinom šećera. Brašno izmešajte sa praškom za pecivo, pa naizmenično sipajte mleko i brašno u umućeni maslac i mutite mikserom. Na kraju dodajte kokos, malo naribane limunove korice i umešajte sneg od belanaca. Smesu sipajte u veliki pleh od rerne preko papira za pečenje. Pecite na 180 C oko 20-tak minuta.

U medjuvremenu napravite žele – razmutite želatin u prahu sa par kašika hladnog soka. Preostali sok zagrejete, dodajte šećer, limunov sok i na kraju želatin. Promešajte da se želatin rastopi i sklonite sa ringle da se ohladi.

Skuvajte sirup od šećera i vode, pa na kraju dodajte sok od limuna. Ispečenu koricu izvadite iz pleha i poprskajte sirupom. Sačekajte da se potpuno ohladi a zatim isecite na dva dela.

Prvu koricu premažite želeom dok se još polu tečan, pa sačekajte da se stegne. Umutite slatku pavlaku kao slag i premažite preko želea. Preko toga stavite drugu koricu i sve prekrijte folijom. Ostavite u zamrzivač da se dobro rashladi i stegne. Zatim isecite na štanglice i prelijte glazurom od bele čokolade, a odgore možete naribati malo muskatnog oraščića.


Bele trufle


Sastojci: 100 g bele čokolade, 100 g krem sira, 100 g mlevenog keksa, 50 g kokosa, 50 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, malo naribane limunove korice, 1 kašika ruma

Glazura: 200 g bele čokolade, 6 kašika ulja

Priprema:

Rastopite belu čokoladu na pari ili na laganoj temperaturi. Izmešajte krem sir sa šećerom u prahu, dodajte rastopljenu čokoladu i redom sve ostale sastojke. Izjednačite smesu i stavite u frižider da se malo stegne. Zatim oblikujte kuglice i prelijte ih glazurom od bele čokolade (ispadne oko 15-tak bombica).

Sve kolačiće čuvajte na hladnom do služenja.:)


18 коментара:

  1. Preslatki su! Ovi divi kolači toliko deluju nežno i pahuljasto,baš u stilu pahulja i snega.Čestitam1 Divni ste! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala najlepse na svemu... saljem lepe pozdrave i kolacice.:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Lanaaaaaa, darling! Pa šta mi radiš sa ovim snežnim kolačima!?!? Izgutaću ceo ekran, eto šta ću! 😘

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Gago, mislim da je najbolje da dodjes, pa cemo za jedno da ih grickamo.:)))

      Избриши
  4. P.S. hvala i na FB deljenju... vidim da pokusavas da me tamo preselis.:)))*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E da ja znam kako da otvorim sama i da se postavim kao admin ja bih to uradila i polako jedan po jedan....! Moram da te tužim šefu!

      Избриши
    2. :))) Znam da bi ti to rado ucinila, hihihi... sreca da Zukerberg to jos nije smislio za fejs.:)))

      Избриши
  5. Wow, niko kao ti I nikad.. toliko njeznosti I topline u ovim slicicama niko nikad nije uspio zabiljeziti.. divni kolacici...

    ОдговориИзбриши
  6. Očarana sam :))

    Koliko strpljenja je potrebno da bi se izvele ovakve sitnice "u detalj" :) Bilo bi mi žao da ih jedem, ovo je samo za gledanje :))

    ОдговориИзбриши
  7. Da li koru motam u vlaznu krpu, ili u suvu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Rolatic mozete zamotati u suvu krpu posutu secerom ili u vlaznu (bez secera), a mozda je cak najjednostavnije da ga zamotate zajedno sa papirom na kome se pekao, slobodno izaberite postupak koji Vam najvise odgovara.:) Lep pozdrav!

      Избриши
  8. Eto meni tematskih kolačića za sledeći Božić, a teško je reći koji će biti omiljen. Svaki je na svoj način primamljiv. Bravo!

    ОдговориИзбриши