понедељак, 07. новембар 2016.

Cheesecake kolačići


Da se podsetimo nekih finih receptića iz magazina MEZZE.:) Posle skoro 4 godine lepog virtuelnog druženja, pregršt zanimljivih recepata, gastro putopisa i saveta, verujem da nije bilo više tako jednostavno okupiti ekipu i svakog meseca pripremiti novi broj. Znate da je magazin pravljen s puno ljubavi i entuzijazma svakog člana našeg malog tima, dok je najveći deo posla ipak imao urednički dvojac (Marija i Ana), a kasnije samo Marija. Trebalo je sve nas držati na okupu, osmisliti teme za svaki novi broj, pripremiti sadržaj i uraditi prelom, zatim ispraviti tekstove i postaviti ih na net, redovno ažurirati stranice, odgovarati na pitanja čitalaca i dr.

Bila mi je čast biti deo takvog tima od samog početka, nisam sigurna da li će se ekipa ponovo okupiti nekom prilikom, možda... bilo bi mi drago.:) Do tada sledi par receptića iz februarskog izdanja, možda će zatrebati za praznike koji nam predstoje.:)


Cheesecake bombice


Sastojci: 100 g krem sira, 100 g krem maslaca, 100 g bele čokolade, 40 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 50 g smrznutih malina

Glazura: 100 g čokolade, 3 kašike ulja

Priprema:

Izmešajte krem sir i šećer, zatim dodajte rastopljenu belu čokoladu.  Na kraju pažljivo umešajte voće. Izjednačite smesu i ostavite pola sata (može i duže) u frižideru da se stegne. Oblikujte bombice i zamrznite ih. Rastopite čokoladu sa malo ulja i spuštajte smrznute bombice, jednu po jednu.  Bombice ređajte na celofan dok se glazura stegne, a zatim ih prebacite u papirnate korpice. 


Cheesecake kockice


Kora: 200 g integralnog keksa, 70 g putera, 2 kašike šećera

Fil: 250 g krem maslaca, 250 g krem sira, 100 ml slatke pavlake, 70 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 2 jaja

Glazura: 200 g čokolade, 6 kašika ulja

Priprema:

Rastopite puter na laganoj temperaturi i prelijte preko mlevenog keksa. Sve lepo izmešajte i utisnite u manji pleh (15x25 cm) koji je obložen papirom za pečenje.

Izmešajte krem maslac i krem sir, dodajte slatku pavlaku, šećer i dva blago ulupana jajeta. Izjednačite smesu i sipajte preko kore od keksa. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 40 minuta. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu, a zatim stavite u frižider par sati.

Ohlađeni kolač isecite na kockice i prelijte glazurom od čokolade. Za glazuru rastopite čokoladu sa malo ulja na laganoj temperaturi.


Cheesecake u teglicama


Sastojci: 150 g mlevenog keksa, 50 g fino seckanih lešnika, 70 g putera

Fil: 250 ml slatke pavlake, 200 g kisele pavlake, 2-3 kašike šećera

Preliv: 200 g voća po izboru (višnje, maline, jagode i sl.),  2 kašike šećer, 1 kašike gustina, 100 ml vode

Priprema:

Izmešajte mleveni keks i seckane lešnike, pa prelijte otopljenim puterom. Sve fino izmrvite i rasporedite u 4 teglice, smesu utapkajte kašikom.

Umutite slatku pavlaku kao šlag, dodajte šećr po ukusu i na kraju polako umešajte kiselu pavlaku. Izjednačite smesu, stavite u špric i napunite teglice preko podloge od kesa.

Voće i šećer kuvajte na laganoj temperaturi par minuta. Razmutite gustin u hladnoj vodi i sipajte preko voća. Kuvajte josš par minuta da se umak zgusne. Sačekajte da se malo rashladi, a zatim sipajte preko fila i odmah poslužite.

16 коментара:

  1. E bas mi je zao sto vise nece biti mezze. Ja sam zeljno cekala svaki novi broj. Nadam se da cd bar ovi postojeci bfojevi biti dostupni i dalje

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Irena, verujem da ce stari brojevi ostati dostupni, nema razloga da se obrisu, jedino ako se domen na kome su postavljeni, nekim slucajem ugasi ili nestane interneta.:)

      Избриши
  2. Ja sam obozavala MEZZE, bas danas odem da vidim ima li novog broja kad i dalje stoji dvobroj od jula/avgusta :( Nadam se da ce te se okupiti ponovo, i da ce sajt I svi brojevi ostati dostupni za nas obozavaoce :)))) A ovi kolacici mmmm moram nesto probati napraviti taman idu praznici :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Adela, to nam je bio poslednji broj... verujem da ce sajt i arhiva ostati, i meni su dragi ti stari brojevi.:) Saljem puno lepih pozdrava i nadam se da ce receptici fino posluziti.:))

      Избриши
  3. Bas steta za Mezze! Bilo je predivno listati ga, zao mi je sto je tako nestao... Svaka cast na entuzijazmu sve ove godine.
    A ovi kolacici - kao iz najboljih begijskih prodavnica cokolade. Neverovatno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh, mozda ce mala pauza prijati svima, pa da se okupimo ponovo makar za neko specijalno izdanje.:) Hvalaaa...:)))

      Избриши
  4. Krasni recepti, pa kada ulovim vremena....:)) Nekako mi se baš ništa ne da!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga... ni sama ne stizem da pravim nesto novo u poslednje vreme, pa se malo izvlacim na arhivske receptice.:) Ali bice i novih, nadam se.:)))

      Избриши
  5. Žao mi je da je Mezze zastao, ali nadam se da je ovo privremeno i da ćete se opet okupiti i krenuti dalje na sreću svih nas :) Lijepo je da si nas podsjetila na ove divne recepte.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na podrsci, nadam se da ce neka "pticica" dosapnuti...;)))

      Избриши
  6. S obzirom da sam relativno nova u ovim vodama, o Mezze-u malo znam, ali mi je uvek žao kad se nešto zatvara i gasi, pogotovo kad sadrži divne recepte, koje nam "mignonne" postavi katkad na svoj blog.

    Bombice i kockice izgledaju predivno, a u ukus uopšte ne sumnjam, jer sastojci sami govore :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga... nekako mi je jednostavnije da pronadjem receptice kad su na blogu, mada je lepo podsetiti se ponekad i starih izdanja, ima bas finih stvari koje su pravile koleginice blogerice.:))

      Избриши
  7. Одговори
    1. Kod mene su tanjirici vecinom raspareni, barem oni koje koristim za blog, kad nadjem neke lepe obicno kupim samo po jedan-dva da bih imala za slikanje.:)) p.s. taj roze ima srculenca po obodu, znaci treba da ti nadjemo samo neku tanku cetkicu.:)))

      Избриши