петак, 4. новембар 2016.

Rafioli


Ove kolačiće sam prvi put pravila pre nekih 7-8 godina po divnom receptu sa Coolinarike. Veoma su mi se dopali, zapravo sve su ukusnji što duže stoje i vrlo su izdašni. Kad sam danas videla fotkice koje je prijateljica podelila na FB-u, setila sam se ovih kolačića i potražila sličice. Toplo ih preporučujem za probu i mislim da je upravo ovaj vikend pravo vreme da ih napravite.:))

Rafioli
(po receptu Male Vjeverice)


Sastojci: 500 g brašna, 120 g šećera, 120 g maslaca, 4 žumanca, 2 dl prošeka, 1 prašak za pecivo (10 g)

Fil: 250 g badema, 4 belanca, 250 g šećera, 2 vanilin šećera, mleveni karanfilić, malo muskatnog orašćica, malo cimeta, naribana korica limuna i pomorandže, 2-3 kašike ruma

Za premazivanje: 1 dl rakije od kajsije, malo vode, kristal šećer

Priprema:

Izmešati brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodati maslac sobne temperature, žumanca i prošek. Zamesiti testo i ostaviti da malo odstoji. Dok testo odmara pripremiti nadev,


Bademe preliti vrućom vodom i oljuštiti, zatim ispeći u rerni i fino samleti (bademe možete zameniti orasima ili lešnicima). Belanca umutiti u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati mlevene bademe i sve ostale sastojke po ukusu.


Testo tanko razviti i okruglom modlicom ili čašom izvaditi krugove. Na sredinu svakog kružića staviti po kašičicu fila, preklopiti krajeve i pritisnuti ih viljuškom. Ivice testa se mogu premazati sa malo hladne vode ili umućenim jajetom kako bi se testo bolje zalepilo.


Kolačiće poređati u pleh i peći na 180 C oko 15-20 minuta da ivice blago zarumene. Tople kolačiće premazati rakijom (razblaženom sa malo vode) i posuti kristal šećerom. Kolačići se mogu čuvati u zatvorenoj kutiji.

 Prijatno grickanje!:)



Napomena: od ove mere mi je ostalo dosta fila, tako da sastojke za fil možete smanjiti barem za 1/3... ili ih iskoristite da napravite prhke kiflice, možete čak napuniti i prhke korpice.:) Umesto badema možete staviti orahe ili lešnike, a biće fino i ako iskombinujete orašaste plodove.

Kod Milicze na Coolinarici takođe postoji divan recept za Imotske rafiole, malo se razlikuje od ovog recepta, pogledajte svakako i napravite ove fine kolačiće.:)


8 коментара:

  1. Me gustaría mucho preparar esta receta, pero tengo una duda en el polvo de hornear dice 1 pero no se a que se refiere una cucharada o cucharadita o alguna cantidad en especifico, vivo en México y no hablo tu idioma ojala que me puedas ayudar, mil gracias.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hola.. puedes poner 1 cucharadita de polvo de hornear a la masa, espero que te guste estas galletas!:) ♥

      Избриши
  2. Ja bih koristila med umesto šećera u nadevu, pravila sam davno slično u obliku kesica i u obliku vencica.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo ne moze da ne valja! A ja sam danas isprobala nesto sa tvog bloga... Sutra opsirnije!

    ОдговориИзбриши
  4. Jako mi se sviđaju rafioli, volim te kolačiće, a ti si ih kao i uvijek tako lijepo napravila i prezentirala. Nedavno sam od jedne gospođe dobila sličan recept i jedva čekam da ga isprobam, a isprobati ću i ove rafiole.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da ce biti ukusni, ovo su zaista vrlo fini praznicni kolacici... fali samo jos dobra knjiga, soljica tople cokolade i snezne pahuljice za potpuni zimsku ugodjaj.:))

      Избриши