уторак, 15. новембар 2016.

Minjon torta


Kad sam nedavno pregledala sličice, pronašla sam tortu koju sam pravila dragoj prijateljici za jednu posebnu priliku.:) Ovu tortu ne radim često jer se bademi ovde prodaju po neverovatnoj ceni, ali ako budete želeli da napravite finu tortu za neku svečanu priliku, sa ovim receptom ćete oduševiti sve goste.:)

Minjon torta

I kora: 4 belanceta, 100 g šećera, 150 g mlevenih oraha, 1 ravna kašika brašna

II kora: 4 belanceta, 100 g šećera, 150 g mlevenih pečenih lešnika, 1 ravna kašika brašna

III kora: 4 belanceta, 100 g šećera, 150 g mlevenih pečenih badema, 1 ravna kašika brašna

Fil: 12 žumanaca, 12 kašika šećera, 1 vanilin šećer,100 g čokolade, 250 g maslaca

Priprema:

Pripremiti prethodno orahe, lešnike i bademe. Lešnike ispeći u rerni, oljuštiti i samleti, a bademe prvo popariti vrućom vodom, zatim oljuštiti i malo propeći/osušiti u rerni na 100 C, pa tek onda samleti.

Peku se tri korice posebno, a postupak je isti za svaku od njih, Umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera, pa pažljivo umešati mlevene orahe i ravnu kašiku brašna. Sipati u pleh obložen papirom za pečenje i poravnati. Peći na 180 C oko 20-25 minuta. Na isti način napraviti još dve kore, jednu sa lešnicima a drugu sa bademima.

(dimenzije četvrtastog pleha su 20x33 cm, a za okruglu tortu prečnik kalupa je 26 cm)


Žumanca umutiti na pari sa šećerom, pa kad se krema fino zgusne umešati izlomljenu čokoladu. Ostaviti da se fil malo prohladi i umešati maslac (može se ostaviti i žuta krema ako više volite:).

Tortu filovati na sledeći način: kora od oraha-fil, kora od badema-fil, kora od lešnika-fil. Na kraju sve dekorisati čokoladom ili šlagom.

Napomena: torta na slici je napravljena od uvećanih mera a dekorisana je ružicama od šlaga i prirodnim cvećem. Za veću (donju) tortu potrebno je duplirati sastojke i peći u velikom plehu od rerne (33x39 cm), dok je za manju tortu dovoljna jedna mera sastojaka.:)


20 коментара:

  1. Ovo moze da bude samo Laninih ruku delo!

    ОдговориИзбриши
  2. Savršena torta za svadbe. I kod mene na svadbi je bila ova torta :)

    ОдговориИзбриши
  3. torta je divna i po ukusu, a ova i po izgledu. Ukrasili ste je prelepo, izgleda nezno. Steta sto niste stavili sliku i jednog isecenog parceta

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nina, hvala Vam.:) S obzirom da je tortica radjena po narudzbini, bilo bi nezgodno da sam je isekla, medjutim na sledecem linku mozete pogledati kako tortica izgleda u preseku.:) pozzz
      https://www.coolinarika.com/recept/721672/

      Избриши
  4. Одговори
    1. U umucen slag se doda malo prehrambene boje/arome, samo nekoliko kapi da se dobije pastelna nijansa.:) Obicno se prodaju u malim flasicama, u radnji se obicno nalaze na polici pored zacina i dodataka za kolace.;))

      Избриши
    2. znam gde se pradaju vestacke boje. samo se pitala, da li je to to ili se neka cokolada dodaje ili prirodna boja od necega drugog. Hvala.

      Избриши
    3. Samo cvrsto umuceni slag (da bi mogle da se napravi ruzice) i vrlo malo boje.:)) pozzz

      Избриши
  5. Kako je lepa torta, koliko strpljenja oko dekoracije, alal vera!

    Videla sam presek na linku koji si ostavila i izgleda obećavajuće :)) Ja imam recept za tortu s tri fila, a kod tebe tri različite kore - taman da ih sastavimo i napravimo bombu :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dogovoreno, mozemo da udruzimo receptice, hihihi...;))) p.s. degustatori ce se vec naci.:)))

      Избриши
  6. Pozdrav,planiram raditi tortu po ovom receptu i vjerujem da ce biti odlicna :)
    Torta je za svecanu priliku pa bih je rado ukrasila,da osim sto ce biti fina i lijepo izgleda :) Zanima me kako dekorirate sa slagom ? Koji slag koristite i omjere te koliko dekorirana torta moze stajati a da se ne raspuca ? Unaprijed hvala !

    ОдговориИзбриши
  7. Pozdrav, zao mi sto odgovor poprilicno kasni, nadam se da je tortica fino uspela ako ste je mozda pravili u medjuvremenu, a ako niste sledi par saveta: za lakse ukrasavanje slagom, tortu svakako treba prethodno rashladiti (stavim je uvece u frizider i ukrasavam ujutru). Torta dekorisana slagom je najlepsa kada se posluzi prvog dana, mada slag moze stajati jos dan-dva ako se torta cuva u frizideru...mozete je cak i zamrznuti zajedno sa slagom, pa izvaditi pola sata pre sluzenja.
    Slag radim po uputstvu sa kesice, nekako je prozracniji ako se priprema sa vodom (hladnom), mada se moze umutiti i sa mlekom... najcesece koristim slag penu marke "C- Centroproizvod", ali su dobri i drugi. Za ruzice je potrebno nesto cvrsce umutiti slag (1 deo slag pene i upola manje tecnosti). Sve najbolje i veliki pozdrav!:))

    ОдговориИзбриши