субота, 30. јул 2011.

Po vasim receptima 3.




Da se malo iskupim i opravdam sto sam ovog meseca tako retko objavljivala nove recepte, ali zato sada brzo sledi detaljni pregled svega sto se fino pravilo, mesilo i peklo po vasim receptima... dragi moji, hvala puno na lepim idejama, sve nam se jako dopalo (za link do originalnog recepta, samo klik na naslov iznad svake slike!;))


Fenjercici


Na pocetku, odmah jedno upozorenje: ovi Naletovi "fenjercici" su tako neodoljivi, da kad probate jedan necete moci prestati da ih grickate... eto, nemojte posle reci da vam nisam rekla na vreme!;)))

A kod nase Natase se uvek nesto fino kuva i pece, sve njene recepte mozete pratiti na blogu Coolinarija, a ovde cete naci originalni recept za ove male "napasti"!;)) Pravila sam ih pre dva dana i bili su zaista vrlo izdasni, tako da smo morali da angazujemo i komsiluk kao pomoc da bismo ih savladali, hihih... na slikama ispod se moze videti postupak pripreme, a od jedne mere izadju dva puna pleha.


Na kraju nam je ostalo jos nesto malo "fenjercica" i jutros sam ih samo kratko zagrejala u rerni, pa smo ih tako fino poruckali za dorucak... dok su topli tako su divno mekani, a kad se ohlade onda postanu fino krckavi, pa izaberite kako vise volite.;)

Dodala sam samo jos malo manje od solje mleka prilikom pripremanja testa da bi se sve lepo zamesilo i to je bila jedina izmena, sve ostalo raditi po receptu.;))



Ove grickalice sam pravila jos pre nekih mesec dana, pa mi je na kraju najvise vremena oduzela pretraga na kompu dok nisam pronasla fotke koje sam tada slikala... et voila!;))

Recept nam je napisala Dajana sa bloga  Baker´s corner  a originalni recept mozete naci na njenoj stranici na Coolinarici. Ovde cu staviti samo par slika pripreme radi lakseg snalazenja, a ostale fotke mozete pogledati kod autorice.;)


Stapici su brzi i jednostavni za pripremu, jedina im je "mana" sto ih ne ispadne puno, pa zato odmah poduplajte sve sastojke... ako volite masline i ovakve grickalice, onda ce vam se sigurno dopasti!;))



Prethodna dva meseca smo istrazivali blog Cooking by Mirjana (Ruza 123) i isprobali puno lepih recepata koje je napisala nasa draga Mirjana, ali kad sam videla ovu piticu morala sam odmah da je napravim.;)

Ceo recept mozete procitati na njenom blogu, a ovde je samo par slika kojima nisam mogla odoleti, jer ova fina pita ne samo da je veoma "fotogenicna" nego je isto tako i ukusna kao sto i izgleda na slikama, ne propustite da je jednom napravite!;)))


U receptu pise da prhko testo treba malo da odstoji u frizideru, ali kako je dan bio hladan i oblacan resila sam da preskocim ovu fazu i da ne cekam toliko dugo. Testo sam odmah razvila, prenela na pleh uz pomoc oklagije i jos malo "utapkala" prstima da se fino istanji. U fil sa sirom sam dodala malo limunove korice, a za premazivanje je koriscen pekmez od visanja... kako mi je na kraju ostalo jos malo testa, njega sam iskoristila za sledeci recepetic.;)


Pita je divnaaa, nismo mogli sacekati da se ohladi jer je tako fino mirisala, pa smo je jos tako toplu seckali da bi je sto pre isprobali... odlicna je i kad se ohladi i onda se moze i lepse iseci!;))




A evo kako sam upotrebila lopticu testa koje mi je ostalo iz prethodnog recepta (nadam se da mi Tamara nece zameriti;)). Ovaj desert me je odmah odusevio pre svega neobicnim izgledom kad sam ga prvi put videla na blogu Ave dulcis kod nase autorice.

To su zapravo maleni paketici od testa napunjeni filom od mascarpone sira, ceo receptic mozete naci na prethodnom linku... pozajmila sam ideju i napravila 4 korpice od prhkog testa, dodala jos malo fila i bile su zaista vrlo fine i lepo smo ih grickali jedno popodne uz soljicu vocnog caja.;))



Mislim da za ovu pogacu ne treba puno reci, samo zasucite rukave i odmah se bacite na posao, ali pre toga skoknite po recept do Deaninog bloga  Zaboravljene poslastice , tu je sve lepo objasnjeno i  ceo postupak je prikazan u slikama (originalni recept ).

Pogacu sam pravila gotovo odmah kad je recept objavljen, samo nikako da podelim utiske sa Vama, veoma je mekana i mirisna, sasvim fino se moze grickati i sama, nista drugo nije potrebno da biste mogli u potpunosti da uzivate u ukusu... sve preporuke!;)))

A da ne pomislite kako samo nesto mesim (i nista ne kuvam;)), prilazem ovu fotku kao dokaz... pileca krilca u fenomenalnom umaku by Katja sa bloga Kety Martini´s kuhacha. Mogu samo reci da je rucak bio izvrstan i dopala nam se piletina pripremljena na ovaj nacin... ovde mozete procitati originalni recept.

Verujem da bi bilo odlicno i sa nekim drugom vrstom mesa, svakako cemo isprobati jos koji put... recept usvajam i od sada postaje sastavni deo naseg menija.

Ovaj recept me je podsetio na jedan vrlo slican koji sam nedavno dobila od drugara uz preporuku, samo sto bi tu trebalo dodati jos i bob, i tako sve zajedno kuvati... medjutim, ovde kod nas nisam videla bob i nisam ga do sada koristila, pa eto ako neko mozda bude zeleo da isproba tu je i ovaj nacin!;))

Vetrenjace sa kajsijama


Kako mi je samo vreme brzo proletelo, dok sam se okrenula vec je proslo skoro desetak dana od poslednjeg posta.;) Ove "vetrenjace" sam pravila odmah sutradan, posle onog peciva sa cokoladom, i to samo da bih utvrdila kako se domace lisnato testo ponasa ako ostane cele noci u frizideru... i mogu vam reci da je eksperiment odlicno uspeo i cini mi se da mu nije ni malo smetala hladnoca.;))

Testo sam prethodne veceri zamotala u plasticnu foliju i stavila u frizider. Iako je bilo u foliji, ujutru se na povrsini testa napravila tanka korica koja je malo ispucala, ali to se sve posle lepo izravnalo kad sam testo rastanjila.:)

Za 16 vetrenjaca bilo je dovoljno pola pakovanja lisnatog testa (pripremljenog prema receptu za
Pain au chocolat, ali mozete koristiti i kupovno). Testo treba samo tanko razviti i ostrim nozem iseci kvadrate velicine 10x 10 cm. Uglove kvadrata zaseci do pola i presaviti prema sredini da dobije izgled vetrenjace (slika dole).


Na svaki kvadratic staviti po pola kajsije (mogu se prethodno malo poseceriti sa unutrasnje strane, jer meni nisu bile dovoljno slatke;)). Sve staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 C i peci 15-20 minuta. Gotove vetrenjace posuti secerom u prahu pre sluzenja ili ih samo premazati sa malo razredjenog pekmeza od kajsija da bi dobile lep sjaj.;))

Napomena: umesto kasjija mozemo koristiti i neko drugo voce po zelji (breskve, sljive...) ili stavljati po malo pekmeza na svaki kvadratic... najlepse ih je grickati dok su jos tople, onako fino uz caj ili nes kafu.;)

четвртак, 21. јул 2011.

Pain au chocolat


Zamislite sledecu scenu koja se desava negde na obali Mediterana... sedite na terasi u udobnim naslonjacama od pruca oblozenim mekim jastucicima, ispijate cappuccino i grickate upravo ispeceno, toplo pecivo sa cokoladom, a pred vasim pogledom se pruza beskrajno plavetnilo morske pucine obasjane svetlucavim zracima jutarnjeg sunca koji veselo poigravaju na mirnoj povrsini vode, dok lagani vetric donosi do vas nezni miris rascvetanih krosnji bugenvilije, ruzmarina i obliznjih maslinjaka...:)))

Za potpuni ugodjaj ovog morskog scenarija posluzice nam sasvim fino predivna rascvetana grana bugenvilije koju ljubaznoscu glavnog autora nennoA objavljujem na novom zaglavlju bloga... a tu je i recept za mirisno pecivo sa cokoladom... uzivajte i pazite da na izgorite na tom suncu!:))


Sastojci: 600 g mekog brasna, 25 g svezeg kvasca, 1 ravna kasicica soli, 2 kasike secera, 1 jaje, 2,5 dl mleka, 20 g otopljenog maslaca & 200 g maslaca za premazivanje testa, 100 g cokolade; 1 jaje ze premazivanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati po kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom mestu dok se ne ispuni solja.

Izmesati brasno, so i secer, dodati pripremljeni kvasac, 1 jaje i otopljeni maslac, pa sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ako je potrebno dodati jos malo brasna da se testo ne lepi za prste. Pokriti platnenom salvetom i ostaviti da se odmori 30 minuta na sobnoj temperaturi.



Maslac razviti u tanku plocu izmedju dva lista folije, otprilike 10x15 cm. Zatim, razviti testo u oblik kvadrata (30x30 cm), na sredinu staviti istanjenu plocu maslaca, preklopiti testom sa svih strana (kao paketic;)) tako da maslac ne iscuri prilikom daljeg razvijanja. Rastanjiti jos malo sve zajedno, vise u duzinu nego u sirinu, preklopiti testo na 3 dela i ostaviti u frizider da odmara 15 minuta.


Postupak razvijanja i preklapanja ponoviti jos dva puta, sa odmaranjem od 15 minuta. Na kraju, testo razviti u koru debljine 3-4 mm i iseci na kvadrate zeljene velicine (recimo 10x10 cm). Na sredinu svakog kvadrata staviti po kockicu cokolade, ivicu testa sa jedne strane premazati umucenim jajetom i zaviti rolatic (od ove kolicine testa meni je ispalo 12 rolnica).

Rolnice poredjati na pleh oblozen masnim papirom, premazati umucenim jajetom i peci na 200 C u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta dok ne dobiju finu rumenu boju. Pre sluzenja posuti secerom u prahu... bon appetit!;))

Napomena: rolnice su najlepse dok su tople i dok je cokolada u sredini jos polutecna. Cokoladu mozete iseci i na manje kockice i poredjati ih duz ivice svakog kvadratica, a mozete filovati i Nutellom ili nekom drugom omiljenom cokoladnom kremom.


субота, 16. јул 2011.

Korpice sa ribizlama



Dragi moji, ako ste mozda primetili ovog meseca malo "zabusavam" sa novim receptima.;) Toliko mi je vruce da mi se ne da nista posebno spremati, a verujem da je i vama isto tako toplo... ali opet, evo jednog laganog receptica koji se moze brzo napraviti, fino je kad vam se najave neki gosti ili jednostavno zelite da obradujte vase ukucane ovim  malenim korpicama od lisnatog testa napunjenih sladoledom i sezonskim vocem.;))

Korpice sa ribizlama


Sastojci: 1 pakovanje lisnatog testa (500 g), sladoled od vanile, ribizle ili neko drugo crveno bobicasto voce

Priprema:

Razviti lisnato testo na 0,5 cm debljine i modlicom ili casom izvaditi krugove precnika 8 cm. Polovina krugova ce nam posluziti kao osnova za korpice, a iz druge polovine manjom casicom precnika 5 cm izvaditi sredinu tako da se dobije oblik prstena.

Poredjati pune krugove na podmazan pleh i premazati ih sa malo vode. Na svaki pun krug staviti prsten od testa i premazati zumancetom. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 c oko 15-20 minuta dok fino ne porumene.


Kad su korpice gotove, ostaviti ih da se ohlade potpuno. Neposredno pre serviranja u svaku korpicu staviti po malu kasiku sladoleda od vanile ili ulupanog slaga i dekorisati ribizlama ili nekim drugim sitnim bobicastim vocem. Posuti sa jos malo secera u prahu i posluziti... uzivajte!;))

Napomena: korpice se mogu puniti i kremom od sira, penom od cokolade ili nekom drugom finom kremom po zelji.;))

недеља, 10. јул 2011.

Pileci raznjici u panceti


Pre par dana slucajno naletim na tekst u novinama kako nam tek predstoji duuugo i toplo leto sa temperaturama koje ce se kretati oko 40+ C a sve praceno povremenim kratkotrajnim osvezenjem u vidu iznenadnih pljuskova i grmljavina... i mogu vam reci da sam se odmah "ohladila", sve sam se nekako nadala da cemo ovog leta uspeti da se provucemo sa pristojnim temperaturama, ali koliko vidim slabi su nam izgledi za tako nesto.;)


Prosle nedelje smo skoknuli do Vucja, malog mestasca udaljenog svega 17 km od Leskovca,  ususkanog u raskosno zelenilo kroz koje protice reka Vucjanka poznata po svojim brojnim vodopadima. Proveli smo par sati uzivajuci u setnji krajolikom i hladovini borove sume, ali i pored toga uspela sam da izgorim i kuci sam se vratila crvena "kao racic"... i zato sam resila da ne mrdam nikuda vise dok ne prodju ove vrucine!;))
Evo jednog brzopoteznog receptica i par slicica sa izleta koje cete moci da pogledate u nastavku...;))

Pileci raznjici u panceti


Sastojci: pilece belo meso, tanke snitice pancete, nekoliko stapica za rostilj:)

Priprema:

Pilece belo meso iseci na 3-4 dela i posoliti po ukusu. Svaku kockicu zamotati u nekolikom tankih snitica pancete i pricvrstiti cackalicom ili nanizati nekoliko komada na stapice za rostilj. Peci na malo ulja u gril tiganju ili na rostilju.



Brochettes de poulet

Ingrédients:  blancs de poulet,  quelques tranches de poitrine fumée

Préparation:
Découpez les blans de poulet en petits morceaux, salez et poivrez. Coupez les tranches de poitrine fumée en 3, posez  un cube de poulet sur chaque part et l´ enroulez. Placez la viande sur les brochettes et faites-les dorer dans une poêle avec un peu d´huile.

U setnji kanjonom reke Vucjanke...;)


Vodopad na reci, jedan od 77 koliko ih ukupno ima.... nalazi se u neposrednoj blizini HE.


Jos jedan vodopad i viseci mostic, a u pozadini se vidi deo kamene zgrade hidroelektrane koja je napravljena na reci Vucjanki...


I na kraju ove setnje, poklanjam Vam jedan cvetic i zelim da ovo leto provedete negde u hladu, pijuckajuci sokic ili mozda neki fini koktel ispod neke palme (suncobrana, krosnje drveta...;)))

уторак, 05. јул 2011.

Baguette-bruskete sa svezim paradajzom, sirom i pancetom


Mislim da se vec iz samog naslova moze zakljuciti sta se to fino sprema, ovo je jos jedan od onih brzih predloga za tople letnje dane kad nam se bas i ne kuva nesto puno.;)

Kako se u kuci nasao ceo baget (sto ne volim kad ga zamotaju u onu plasticnu foliju, pa umesto fine, krckave korice dobijete nesto poput mekanih zemicki), resila sam da ga iskoristim za ovaj brzi rucak, nisam htela da pravim klasicne male bruskete vec sam celu veknicu samo presekla na pola i tako je filovala. Bice nam potrebno jos par krupnijih paradajza, grancica svezeg bosiljka i nekoliko snitica sira i pancete (vec sta se nadje u frizideru;)) i za nesto manje od pola sata ukusan rucak (ili vecera) je vec na Vasem stolu!;))


Sastojci: 1 baget, 500 g zrelog paradajza, 1 cesanj belog luka, oko 100 g kackavalja ili nekog drugog tvrdog sira, nekoliko tankih snitica pancete, grancica svezeg bosiljka, 3 jajeta, 0,75 dl mleka

Priprema:

Veknicu iseci na pola celom duzinom i obe polovine staviti na podmazan pleh od rerne. Rernu mozete odmah ukljuciti da se polako greje.

Paradajz na kratko potopiti u kipucu vodu, oljustiti i iseci na sitne kockice. Na malo ulja proprziti sitno seckani beli luk, dodati paradajz i kuvati dok se umak ne zgusne (bice dovoljno 10-tak minuta). Posoliti po ukusu i dodati sitno seckani svezi bosiljak i druge zacinske travcice po izboru.

Preko isecenih veknica rasporediti pripremljenu smesu paradajza, odgore poredjati naizmenicno snitice sira i pancete i sve preliti mesavinom umucenih jaja i mleka. Posuti listicima bosiljka i zapeci 15-tak minuta u rerni dok se sir ne otopi. Posluziti odmah dok je jos toplo...bon appetit!;))