понедељак, 15. август 2011.

Pile na marokanski nacin


Danas cemo na trenutak odskrinuti vrata marokanske kuhinje i zaroniti u pravo bogatstvo mirisa i ukusa nastalih najfinijom mesavinom raznih zacina, pa ce tako jedno sasvim obicno pile postati prava gurmanska delicija na Vasoj trpezi... ako ste raspolozeni, napravite i ovaj zanimljivi slatkis sa medom!;)

Kad imam malo vise slobodnog vremena, volim da tako nekada napravim tematski rucak ili veceru.:)  Na meniju se onda nadju samo jela iz jedne zemlje koja se spremaju prema originalnim receptima i sa kombinacijom zacina koje mozda ne bi imali priliku da probamo u nekom svakodnevnom kuvanju, nesto zanimljivo, novo i drugacije... ovog puta je to bila piletina sa maslinama i limunom na marokanski nacin, a dok se vase pile bude krckalo na tihoj vatri, procitajte ovaj izvrsni clanak na Coolinarici radi inspiracije!;)



Sastojci: 1 manje pile (od 1 kg), 1 veci crni luk, 1 kasicica mlevene paprike, 1 kasicica djumbira u prahu, 1/2 kasicice kima, 4 kasike ulja, 4 kasike seckanog persuna, 1,5 dl pileceg temeljca, 100 g zelenih ili crnih maslina (ociscenih), sok i kora jednog limuna, so, biber

Priprema:

Iseci pile na 4 dela, staviti u dublju posudu i preliti marinadom koju smo napravili od ulja i zacina, pa sve staviti u frizider da odstoji 3-4 sata.

Na zagrejanom ulju proprziti komade pileta, dodati marinadu i seckani crni luk, pa sve zajedno kratko prziti dok luk ne postane staklast a piletina dobije lepu rumenu boju. Zatim, sipati pilecu supu (moze i supa koja je napravljena od kockice) i dinstati na tihoj temperaturi oko 30 minuta dok piletina ne postane mekana, po potrebi dodati jos malo supe ili vode.

Izvaditi komade pileta na tanjir, pa na tom istom ulju prodinstati masline i limun iseckan na manje kocke ili cetvrtine (moze se iscediti i samo sok, a korica limuna iseci na trakice). Kuvati jos kratko dok se umak ne zgusne i polovina tecnosti ispari.

Piletinu poredjati lepo na tanjir, preliti toplim umakom i servirati uz rizu ili kus-kus... prijatno!;)



Poulet à la marocaine

Ingrédients:  1 poulet entier de 1 kg, 1 gros oignon, 1 cuillère à caffé de paprika, 1 cuillère à caffé de gingembre en poudre, ½ cuillère à caffé de cumin, 4 cuillère à soupe d´huile, 4 cuillère à soupe de persil haché, 1,5 dl de bouillon de poulet, 100 g d´olives vertes, le jus et le zeste d´un citron, sel et poivre
Préparation :

Dans un bol mélangez les épices et l´huile. Découpez le poulet en 4 parties, mettez-les  dans un saladier, arosez de la marinade et laissez mariner au réfrigérateur pendant 3-4 heures.

Faites dorer la viande dans une cocotte bien chaude avec un peu d´huile d´olive. Ajoutez l´oignon haché, la marinade, le persil et le bouillon de poulet. Baissez le feu et laissez mijoter pendant 30 minutes.

Retirez les morceaux de poulet  de la cocotte et ajoutez les olives et  le citron coupé en dés (ou en quartiers). Faites cuire pendant une dizaine de minutes pour réduire la sauce.

 Servez le poulet bien chaud avec la sauce, les olives et le riz… bon appétit !


8 коментара:

  1. Izgleda super (ja sam pravila nesto slicno sa usoljenim limunovima i moram reci da nisam ljubitelj voca u slanim jelima)!

    ОдговориИзбриши
  2. Da znas da sam bila iznenadjena kako su se svi ukusi fino i skladno stopili, ovde se koristi svez limun pa on nema neku posebno izrazenu aromu, posto se stavlja dosta jakih zacina mislim da ih on cak malo ublazi svojom kiseloscu i postigne se neka ravnoteza ukusa... mislim da bi se mogli i izostaviti, a mozda ces im nekada pruziti jos jednu sansu?;))

    ОдговориИзбриши
  3. Dakle ja usolim limun takodej.Neko mi ej poklonio i onaj Tajin pa u njemu spremam vecinom jagnjetinu ali i ova piletina mi se cini bas ukusna:)

    ОдговориИзбриши
  4. Često spremam piletinu baš po ovom receptu, obožavam ga!
    Tvoje jelo izgleda jako primamljivo i ne sumnjam u okus...mmm, finoo!:)

    Lijep pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  5. Krasno jelo! I ja volim s vremena na vrijeme zaploviti uneke egzotičnije vode :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo je genijalan recept za super aromatičnu i ukusnu piletinu,često pripremam vrlo slično...odlično je...veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  7. Odlicna ideja su ti tematski ruckovi, moracu da pocnem da ih praktikujem! Jako mi se dopada recept, bas sam raspolozena za neku tako aromaticnu hranu!

    ОдговориИзбриши