Fina pogača napravljena za tili čas i lepo posluženje na stolu, za svaku priliku.:)
Sastojci: 600 g brašna, ½ kockice svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kaf.šoljica ulja, 1 kašika sirćeta, 1 jaje + 1 žumance za premazivanje, oko 300 ml mleka, crni i beli susam za posipanje,
Priprema:
Razmutiti
kvasac u malo tople vode ili mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na
toplom dok ne ispuni šolju.
Pomešati
brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje, kašiku sirćeta, jedno jaje, pa sa mlakim
mlekom zamesiti glatko testo. Testo oblikovati u loptu, pokriti i
ostaviti da odmara pola sata.
Nakon odmaranja, testo podeliti na 9 delova i formirati loptice. Dublji okrugli kalup (prečnika 24 cm) namazati puterom ili obložiti papirom za pečenje. Poređati napravljene loptice u krug a jednu lopticu staviti u sredinu. Testo pokriti i ostaviti da raste još pola sata.
Pre pečenja, testo premazati žumancetom umućenim sa malo mleka i posuti susamom po želji. Pogaču peći na 200 C oko 35-40 minuta da se lepo ispeče i zarumeni (otprilike na pola pečenja proveriti i staviti papir po potrebi).
Prijatno!:))
Jednostavna, efektna i praktična pogača (ne treba nož) 😃👌
ОдговориИзбриши:) Loptice se bas lako odvajaju a lepo izgleda kad se iznese na sto.:))
ИзбришиPrelepa!!...samo kidati rukama i jesti.
ОдговориИзбришиHvalaa... uz neki fini namaz ili seckane delikatese, mmmm...:)))
Избриши