Brza i jednostavna za pripremu, a veoma ukusna... venac pita će vas osvojiti na prvi zalogaj!:)
Venac pita sa spanaćem i sirom
Sastojci: 250 g kora za pitu, 400 g punomasnog svežeg sira, 200 g seckanog spanaća, 2 jajeta, 1-2 kašike griza, so, i biber po ukus, malo ulja za premazivanje kora, 2-3 kašike susama
Priprema:
Kalup
za kuglof ili venac premazati rastopljenim puterom i posuti susamom. Kalup
obložiti korama tako da kore malo prelaze ivicu kalupa. Svaki sloj kora
poprskati sa malo ulja (5-6 kora biće dovoljno).
Jaja umutiti viljuškom i sjedniti sa izmrvljenim sirom. Dodati sitno seckani spanać, so i mleveni biber po ukusu. Po ptrebi dodati kašiku-dve griza.
Pripremljenu smesu rasporediti preko kora u kalupu. Ako želite, možete staviti samo pola fila, pa poređati nekoliko kora, a onda dopuniti preostalim filom. Preostale kore rasporediti preko sira, preklopiti korama koje vire iz kalupa i sve lepo ušuškati.
Pitu poprskati sa malo ulja i staviti u prethodno zagrejanu rernu da
se peče na 200 C oko 30-40 minuta.
Kad se pita fino ispekla, kalup pokriti većim tanjirom i sve pažljivo preokrenuti. Pitu poslužiti uz kiselo mleko ili jogurt. Prijatno!:)
Divna ideja, veoma ateaktivan izgled.
ОдговориИзбришиDraga Jelena, hvala puno!:))
Избриши