субота, 24. септембар 2022.

Sočna pita sa višnjama

 


Sastojci: 1 pakovanje tankih kora, 3 jajeta, 180 g šećera, 200 ml ulja, 150 ml jogurta, 180 g griza, 1 prašak za pecivo

Fil: oko 600 g očišćenih višanja, 2 vanilin šećera, 2 kašike prezle

Preliv: 500 ml vode, 300 g šećera

 Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, jogurt i griz pomešan sa praškom za pecivo. Sve lepo sjediniti.

Napraviti sirup od šećera i vode. Kuvati sve zajedno na srednjoj temperaturi desetak minuta dok se sirup ne zgusne. Pomeriti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Višnje posuti vanilin šećerom i prezlom i lagano izmešati. 


Svaku koru preliti sa par kašika pripremljenog preliva i premazati ga preko cele površine. Ređati po 4 kore jednu preko druge, a na četvrtu koru pobacati višnje i zamotati u rolat. Na isti način napraviti još 4 rolata.

Rolate staviti u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Ako je ostalo preliva, premazati preko rolata i sve staviti da se peče na 200 C oko 30-35 minuta. Izvaditi pitu iz rerne i još toplu preliti sa ohlađenim prelivom. Ostaviti da se sve lepo upije i ohladi, a zatim iseći na šnite.


Pita sa makom i višnjama

Pita će biti isto tako fina ako se iskombinuju mak i višnje, pa iskoristiti recimo pola kora za pitu sa višnjama a drugu polovinu napraviti sa makom.  

U tom slučaju, za fil će nam trebati 300 g mlevenog maka + 2 vanilin šećera, sve pomešati i preliti sa pola šolje toplog mleka ili vode. Dalji postupak je isti kao u prethodnom receptu. Kore premazati prelivom, a na svaku četvrtu koru staviti mak i višnje po želji (otprilike jedna šolja). Zatim zamotati rolate, ispeći ih i preliti ohlađenim sirupom. Seći na šnite kad se sve fino upije.:)

Prijatno grickanje!:))


Нема коментара:

Постави коментар