субота, 14. јул 2018.

Naan - indijski hlepčići



Ako ste možda upravo sada ustali i razmišljate o doručku, predlažem vam da napravite ove ukusne indijske hlepčiće. Podsećaju me malo na pecipele - tortiljice koje se  pripremaju se sa sodom bikarbonom, a potom brzo ispeku u tiganju.

 Ovi hlepčići mogu biti zanimljivo posluženje i kada vam dolazi društvo da gledate film, pripremite testo unapred i napravite razne namaze po želji, a onda uživajte u pravom gurmanskom ugođaju.:)


Naan - indijski hlepčići


Sastojci: 300 g brašna, 15 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 2-3 kašike ulja, oko 200 ml vode 

Za premazivanje: maslinovo ulje ili rastopljeni puter, beli luk, peršun

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe.

U dubljoj posudi pomešati brašno i so, dodati nadošli kvasc, ulje i sa mlakom vodom zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodati još malo brašna ili tečnosti.


Testo pokriti i ostaviti da odmara oko 20 minuta. Zatim podeliti na 6 delova i oblikovati jufkice. Svaku rastanjiti u krug veličine plitkog tanjira i izbockati malo viljuškom.

U tiganju sa debljim dnom zagrejati kašiku ulja i spustiti lepinjicu da se peče par minuta sa jedne i druge strane. Prebaciti ih na tanjir i postupak ponoviti sa preostalim lepinjicama. 

Još tople lepinjice premazati rastopljenim puterom ili maslinovim uljem i posuti sitno seckanim belim lukom i peršunom. Poslužiti tople hlepčiće za doručak uz neki namaz po želji, masline ili sir u ulju.


Predlog za serviranje: napravite okruglice od sira - labneh i prelijte ih maslinovim uljem (za pikantniji ukus pospite ih seckanim peršunom ili čili pahuljicama).

Možete napraviti i namaz od patlidžana - meldzano ili ukusne "tortice" od slojeva grilovanog patlidžana i sira začinjenog sa malo belog luka i prelivene maslinovim uljem.... prijatnoo!:)


12 коментара:

  1. Odličan recept a fotke mrak...jedva čekam da pravim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Bice mi drago da budu isprobani u tvojoj kuhinjici!:)))

      Избриши
    2. Samo da javim isprobani u mojoj kuhinjici!!!

      Избриши
    3. Videla sam slicice, fenomenalno su uspeli!:)))*

      Избриши
  2. Kako ti to fino iskombinuješ, pa okruglice od sira, pa namaz od patlidžana, njam-njam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Izvoliii na klopicu...samo javi kad stizes!:))))*

      Избриши
  3. Nikada nisam uspela da jih pravim a jos cu probati :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nadezda, odgovor kasni, ali nadam se da su hlepcici fino uspeli u medjuvremenu!:))

      Избриши
  4. This flat bread looks so tasty, the olive oil looks like it would be great.
    Thanks for the share, hope you have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

    Greg Prosmushkin

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hi, thank you for stopping by and reading my blog, I hope you will try some of my recipes... I`ll appreciate your feedback. Enjoy!:)

      Избриши
  5. Bas danas u podne sam jih pekla i uspela :) recept je odlican, zapisala sam ga u moju teku. Boris mi kazao, kako je to super, nisam znao da ti to znas praviti :) Mignonne hvala !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divnooo, veoma ste me obradovali, drago mi je receptic uspeo i pobrao simpatije ukucana... draga Nadezda, hvala puno na javljanju i lepim utiscima!:) Veeeliki pozdrav!:))

      Избриши