петак, 1. децембар 2017.

Čokoladni liker & mendiants


Polako nam se približavaju božićni i novogodišnji praznici, verujem za većinu najlepše doba godine. Možda razmišljate ili ste već napravili spisak kolačića koji će se naći na prazničnoj trpezi, ispod jelkice, ili upakovani u kesice i kutije sa mašnicom i slatkom posvetom. Nadam se da će vam receptići koji će se, ovog meseca, naći na blogu bar malkice pomoći u tome.:)

Krenućemo od jednog finog čokoladnog likera (da potrošimo rum koji smo načeli za prethodne kolačiće:), a napravljen je po receptu naše drage Pomoravke.:) Uz njega odlično idu čokoladne pločice sa orašastim voćem - mendiants.:) 


Čokoladni liker


Sastojci: 200 ml slatke pavlake, 150 g šećera u prahu, 4 kašike kakao praha, 100 g crne čokolade, 250 ml ruma

Priprema:

Zagrejati slatku pavlaku zajedno sa šećerom u prahu i kakaom. Dodati kockice izlomljene čokolade i promešati da se svi sastojci fino sjedine. Pomeriti sa ringle i kad se malo prohladi sipati rum. Prebaciti u flašicu i čuvati na hladnom do služenja. Od ove mere dobije se oko pola litre čoko likera.

Napomena: liker čuvati u frižideru i pre upotrebe promućkati, a ako je gust dodati još malo ruma ili zagrejati flašu u posudi sa toplom vodom.



Mendiants
(čokoladne pločice sa orašastim voćem)


Sastojci: 200 g crne, mlečne ili bele čokolade, koštunjavo ili suvo voće po želji (lešnici, bademi, orasi, pistaći, suve kajsije, grožđice, suve smokve, kandirana korica pomorandže, ušećerene trešnje, kokos i dr.)

Priprema:

Čokoladu otopiti na laganoj temperaturi ili još bolje na pari. Pripremiti male silikonske kalupiće (recimo za mini mafine) i sipati po kašičicu-dve čokolade u svaki kružić. Kružiće možete nacrtati i na papiru za pečenje, pa na svaki staviti po malo rastopljene čokolade i kašičicom oblikovati krug.

Pre nego što se čokolada stegne, staviti po jedan lešnik, badem, polovinu jezgra oraha, seckano suvo ili kandirano voće po želji. Kad se čokolada stegne, pločice ćete vrlo lako izvaditi iz kalupa ili odvojiti od papira. Možete ih odmah grickati, vrlo lepo se slažu sa likerom od čokolade.:))


10 коментара:

  1. Bogme, biće to vrlo veseli doček 2018 :))

    Rum ostavljam tebi, a ja ću se poslužiti čokoladnim kolačima :)

    Slike su fenomenalne :)

    ОдговориИзбриши
  2. :)) Haha, ne smem vise stavljati rum u kolace, dosta je bilo za ovu godinu.:))) Slobodno se posluzi kolacicima i hvala puno na komplimentu!:))*

    ОдговориИзбриши
  3. Ptičice na grani znaju koliko volim čokoladu a ova dva recepta su san snova!

    ОдговориИзбриши
  4. ..ove tvoje prelepe sličice i recept podižu raspoloženje!!!!Ja bih sad jedno 2-3 komadića, odmah, molim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvalaaa, draga... saljem ih odmah brzom postom!:)))♥

      Избриши
    2. Namamila si me i kocka je bacena!fenomenalane čokoladne pločice pa tako sledeci put ide dupla mera !! Mozes da vidis slikice kod mene....jejeje...pozzz

      Избриши
    3. :))) Jel da su "zarazne", mi ih isto jako volimo... a zgodne su i za pokloncice, onako lepo spakovane u kesice sa masnicom.:)))

      Избриши
  5. Jako lijepo Lanice!
    Tvoj Blog je prepun divnih recepata za svaku priliku!!

    ОдговориИзбриши