Za sve ljubitelje kikirikija stižu dva receptića kojima će teško odoleti.:)) Osnovu oba receptića čini fina krema sa puterom od kikirija koja se može korisiti i u drugim receptima, uz dodatak mlevenog keksa bile bi, recimo, odlične bombice ili cheesecake tortice.:)
Rolat sa puterom od kikirikija
Sastojci (kora): 6 jaja, 6 kašika šećera, 3 kašike brašna, 1,5 kašika kakao praha
Krema: 500 g sitnog (neslanog) sira, 100 g šećera u prahu, 150 g kikiriki putera, 100 ml slatke pavlake, 1 vanilin šećer
Glazura: 200 g čokolade, 5-6 kašika ulja, 50 g seckanog kikirikija
Priprema:
Umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodati jedno po jedno žumance i na kraju lagano umešati prosejano brašno i kakao. Smesu sipati u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje i staviti u rernu da se peče na 180 C oko 20-25 minuta.
Pečenu koru prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu i zaviti u rolat. Kad se ohladi, razviti koru i premazati kremom od kikiriki putera. Kora se pre stavljanja kreme, može preseći na pola po dužini, pa ćemo tako dobiti dva manja rolata (kao što je na slikama).
Napomena: kikiriki puter se može vrlo jednostavno napraviti u kućnoj radinosti. Ako koristite sirovi, nepečeni kikiriki, treba ga prethodno ispeći u rerni (na 150 C oko 20 minuta). Kikiriki treba povremeno promešati a gotov je kad braon ljuska popuca i lako se skida kad je protrljate.
Pečeni neslani kikiriki treba samleti u blenderu i miksati sve dok ne pusti ulje i pretvori se u finu kremu. Dodati još vrlo malo ulja, recimo suncokretovog, kako bi bio kremastiji i sve još kratko izmiksati.
Popsi sa puterom od kikirija
(originalni receptić)
Sastojci: 500 g sitnog, neslanog sira, 100 g šećera u prahu, 150 g kikiriki putera, 100 ml slatke pavlake, 2 žumanceta, 1 vanilin šećer
Glazura: 150 g čokolade, 3-4 kašike ulja, seckani kikiriki
Priprema:
Umutiti sir sa šećerom u prahu, dodati vanilin šećer, kikiriki puter, slatku pavlaku i na kraju žumanca. Sve fino izjedančiti i sipati u manji četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 45-60 minuta. Zatim isključiti rernu i ostaviti da se kolač ohladi u rerni.
Pečeni kolač rahladiti i iseći na kocke željene veličine. Na svaku kockicu staviti po štapić i na kratko spustiti u čokoladnu glazuru. Odložiti ih na celofan, a pre nego što se glazura stegne, kockice posuti seckanim pečenim kikirikijem.
Napomena: koristila sam neslani sitan sir koji najčešće stavljam u kolače, ali možete koristiti i neki drugi po želji. P.S. ovo nije sponzorisani post.:)
Oh...ovo tako dobro izgleda - odoh da pravim nešto sa kikirikijem odmah!
ОдговориИзбриши:)) Divnoo, drago mi je da je posluzilo kao inspiracija.:))
ИзбришиKako me mamiš ovim poslasticama samo kad bi znala!!! Uh..kad bih samo mogla da dohvatim preko ekrana ovaj tanjiric!!!Ali sada sam prelomila, pravicu. Eto, terate me u trošak haha...!!!
ОдговориИзбриши:)) Najbolje da lepo dodjes kod mene, pa cemo zajedno praviti.:))) p.s. rolatic mozes slobodno i od pola mere, pssst...:)))
Избришиok!!!Stizemmmmm...autoputem za 20 minuta!!!!:)))
ИзбришиNemam reči koliko su lepi, i rolat i popsi! 😍
ОдговориИзбришиHvala puno draga... malo mi ovo zimsko sunce otezava fotkanje, cas se sakrije, cas izviri iza oblaka.:)))
ОдговориИзбришиNe znam gde pre da gledam, da li u logo-sliku ili u rolat :)) Savršen je! Pritom, čini mi se, prilično jednostavan.
ОдговориИзбришиSasvim je jednostavno za pravljenje, biskvit klasican a krema se ne kuva, za cas posla sve bude gotovo!:)))
ИзбришиRecept izgleda savrseno! Samo da pitam da li se slatka pavlaka predhodno umuti sa mikserom ili se mesa sa navedenim sastojcima u tečnom obliku?
ИзбришиDraga Jelena, nije potrebno prethodno umutiti slatku pavlaku, samo je dodajte smesi (u tecnom obliku) zajedno sa ostalim sastojcima.:)) Lep pozdrav!:))
ИзбришиHvala puno na odgovoru😊 uzgred,blog Vam je divan! Samo tako nastavite! 🎄
ИзбришиHvala najlepse!:)))♥
ИзбришиZašto sam došla večeras? Oh, koliko je teško odupreti se ovim sličicama! Divno je gledati šta tvoje vredne i spretne ruke rade! Ne znam šta bih prvo probala ☺♥
ОдговориИзбришиNale, sigurna sam da se i kod tebe nesto fino pravi, predlazem razmenu tanjirica.:)))♥
Избриши