понедељак, 21. август 2017.

Tart sa karamelizovanim kruškama i rikotom


Kruške su posebno inspirativne i volim da ih koristim u desertima. Ovaj receptić se donekle razlikuje od originala, kora je delimično napravljena od integralnog brašna a dodala sam i malo cimeta, kruške i cimet vrlo lepo idu zajedno. Ako budete možda pravili, javite svakako utiske, biće mi drago da ih čujem.:))


Tart sa karamelizovanim kruškama i rikotom

Sastojci (za koru): 125 g mekog brašna, 125 g integralnog brašna, 50 g šećera, 125 g maslaca, 50 ml hladnog mleka, 1/2 kašičice cimeta, prstohvat soli

Kruške u karamelu: 3 lepe kruške, 100 g šećera, 50 g maslaca, prstohvat cimeta

Fil sa rikotom: 400 g rikota sira, 3 jajeta, 1 kafena šoljica slatke pavlake (75 ml), 50 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike brašna, 2-3 kašike griza, 1 ravna kašičica cimeta (po želji), malo naribane limunove korice + 100 g listića badema za posipanje

Priprema:

Otopiti šećer i puter na laganoj temperaturi da dobije boju svetlog karamela. Kruške oljuštiti i izvaditi semenke, preseći na pola ili na četvrtine (ako su veće). Staviti ih preko rastopljenog karamela i kuvati na laganoj temperaturi oko 5 minuta uz povremeno okretanje. Zatim ih izvaditi na tanjir da se ohlade, a sirup sačuvati.


Izmešati obe vrste brašna (deo brašna se može zameniti mlevenim bademima), dodati šećer, malo soli, cimet i maslac isečen na kockice. Po potrebi sipati malo hladnog mleka da se testo lakše zamesi. Skupiti sve sastojke bez puno mešanja i oblikovati loptu.

Ako je testo suviše mekano, zamotati ga u foliju i ostaviti pola sata u frižideru. Nakon toga može se rastanjiti preko papira za pečenje i zajedno sa njim preneti u kalup. Testo pritisnuti lepo uz ivice a višak iseći nožem.


Umutiti penasto jaja sa šećerom, dodati slatku pavlaku, sir, brašno i griz. Po želji dodati malo cimeta ili naribanu limunovu koricu. Na kraju umešati sirup u kome su se kuvale kruške. Sve sipati preko kore i staviti u zagrejanu rernu da se peče oko 20-25 minuta na 180 C.

Na pola pečenja otprilike proveriti da li je fil dovoljno čvrst, pa odgore rasporediti karamelizovane kruške i sve posuti listićima badema. Vratiti u rernu i peći još 15-20 minuta. Sačekati da se tart malo prohladi, a zatim poslužiti (može i uz kuglicu sladoleda:).

Prijatno!:))




8 коментара:

  1. Recept koji obećava i sastojcima i slikama :)

    PS. Primetila sam da imaš dosta recepata s kruškama :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sigurna sam da bi vam se dopao ovaj tartic, pogotovo sto su mi kruske omiljene u desertima, a ni degustatori nisu imali zamerki.:))

      Избриши
  2. Super izgleda. Koliko otprilike grama imaju tri kruske?

    ОдговориИзбриши
  3. Napravila bih ovaj prekrasan tart ali me interesuje velicina kalupa...hvala:)

    ОдговориИзбриши
  4. Napravila bih ovaj prekrasan tart ali me interesuje velicina kalupa...hvala:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivalana, kalup je precnika 24 cm, ali nece smetati ako ima koji cm manje ili vise... nadam se da ce Vam se dopasti.:))

      Избриши
  5. Hvala Lana,cekala sam odgovor...sjutra u akciju:)

    ОдговориИзбриши