недеља, 16. април 2017.

Doboš torta


Svim dragim posetiocima bloga želim lepe i srećne uskršnje praznike!:)))



Doboš torta
(originalni recept)


Sastojci (za 4 kore): 8 jaja, 200 g šećera, 150 g brašna

Fil: 8 jaja, 16 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 200 g čokolade, 375 g maslaca

Karamel: 200 g šećera, 2 kašike otopljenog maslaca, 2 kašike limunovog soka

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance i na kraju lagano umešati brašno. Smesu podeliti na 4 dela i ispeći svaku koricu posebno ili ako vam je lakše za svaku koricu posebno pripremiti smesu (2 jaja, 3 kašike šećera, 3 kašike brašna).

Smesu sipati u veliki pleh od rerne preko papira za pečenje i premazati u tankom sloju. Korice se peku vrlo kratko (10-12 minuta) na 180 C, gotove su čim blago zarumene na ivicama. Izvadite ih iz pleha zajedno sa papirom i ostavite da se ohlade, na isti način pripremite i ostale korice.

Pripremiti fil na pari, umutiti jaja sa šećerom i kuvati uz neprestano mešanje oko 15-20 minuta, pazeći da se ne stvore grudvice. Dodati kockice izlomljene čokolade, a kad se krema prohladi umešati maslac.



Pečene korice preseći na pola i filovati pripremljenim nadevom (odvojiti par kašika fila za dekoraciju). Najlepšu koricu ostaviti na stranu i preliti karamelom (preporučujem Tanjin receptić). Za karamel istopiteišećer da dobije lepu boju svetlog ćilibara, pa dodati maslac i malo limunovog soka. Smesa će početi da se peni, pa treba ostaviti još par trenutaka na isključenoj ringli i promešati da se sve fino izjednači.

Tako pripremljeni karamel sipati preko korice i ravnomerno namazati preko cele površine. Tupom stranom noža označiti parčiće, preći više puta kako bi se bolje utisnuli. Ako šećer počne da se lepi za nož, možete ga namazati sa malo maslaca. Preostalim filom premazati tortu sa svih strana i po želji posuti mlevenim pečenim lešnicima.:)


(torta na slici ima šest korica, morala je da bude nešto niža da bi se smestila u kutiju, a preostale korice su nafilovane i poslužile su kao fine štanglice:)

20 коментара:

  1. Prekrasno uradjena dobosica, kako samo ti to znas Lana, a tek boja jaja I kako si to sve fino uslikala, cista umjetnost draga moja!

    Zelim ti sretan I blagoslovljen Uskrs I sve najljepse od srca!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno draga moja, veliki pozdrav i sve najlepse za praznike!:)))

      Избриши
  2. Lana, kako moze da se dostigne ova perfektna pedantnost? Za mene mission impossible?
    PS. tradicija uskrsnjih pilica nastavljena, na opste odusevljenje jednog malog decaka!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je zbog pilica, veeeliki pozdrav za tvog malog decaka!:)) p.s. tortica nije tako komplikovana koliko se cini, garantujem da ce uspeti.:))*

      Избриши
  3. Predivna izvedba!!Sve najljepše želim za Uskrs!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Stara, dobra torta :-) Sve najbolje povodom uskrsnjih praznika!

    ОдговориИзбриши
  5. Одговори
    1. Hvala na lepim zeljama i na sjajnom recepticu za glazuru.:))*

      Избриши
  6. Savršeno :)) Neverovatno s koliko strpljenja i preciznosti ukrašavaš torte. Gledala sam i one druge sličice torti (ispod recepta), pa ne znam koja je od koje lepša :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaa... mada, moze i bez dekoracije, vazno je ono unutra.:))

      Избриши
  7. Savršeno izgleda! Obožavam Dobošicu! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vidim da cemo morati napravimo i Dobosicu za naredno druzenje.:))

      Избриши
  8. Pravila jednom i nikad više naravno zbog karamela, bio je katastrofa :-)
    Otvorila si mi apetit da još jednom probam!

    ОдговориИзбриши
  9. Veki, probaj svakako, ova tortica zasluzuje i drugu sansu.:))*

    ОдговориИзбриши