Poslednjih mesec dana na blogu je posebno popularan post sa slanim rolatićima, pa zato evo njegove veće verzije sa detaljnim fotkicama pripreme. Nadam se da će vam pomoći u osmišljavanju vaše praznične trpeze. Rolat možete napraviti dan ranije, a sutradan će biti isto tako mekan i ukusan.:)
Slani rolat sa šunkom
Sastojci (za koru): 100 g maslaca (ili margarina), 100 g brašna, 500 ml mleka, 1/2 kašičice soli, 6 jaja
Nadev: 300 g feta sira (ili nekog drugog punomasnog sira), 300 g šunke, 2-3 kašike kisele pavlake ili krem maslaca, nekoliko kiselih krastavčića (po ukusu)
Dekoracija: 200 g majoneza, 100 g rendanog kačkavalja, kuvana šargarepa, peršunovo lišće
Priprema:
U šerpici sa debljim dnom rastopiti maslac. Dodati brašno i malo promešati, zatim skloniti sa ringle i polako sipati hladno mleko uz neprestano mešanje kako se ne bi napravile grudvice. Vratiti na ringlu i kuvati još par minuta da zgusne (kao vrlo gusti bešamel sos).
Prebaciti smesu u drugu posudu i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu kremu dodati žumanca, a u drugoj posudi posebno umutiti belanca u čvrst šam. Belanca sjedniti sa kremom i umešati varjačom (ne mutiti više mikserom).
Sve prebaciti u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta. Tokom pečenja, kora će se možda na par mesta naduvati od vazduha ali će splasnuti kad se ispeče (ne brinite:).
Pečenu koru odvojite nožem od ivica kalupa i pažljivo prebacite na vlažnu kuhinjsku krpu. Zavijte je u rolat i ostavite da se potpuno ohladi, a za to vreme možete pripremiti nadev.
Stno iseckajte šunku i krastavčiće, a sir izgnječite viljuškom. Dodajte par kašika kisele pavlake i sve lepo sjedinite. Ako volite možete dodati i dinstane pečurke, kuvana jaja, masline i dr.
Razvijte ohlađenu koru i premažite pripremljenim nadevom. Rasporedite lepo po celoj površini u tankom sloju, a zatim ponovo zamotajte rolat, ovog puta bez kuhinjske krpe.
Rolat prebacite na poslužavnik i isecite krajeve. Premažite ravnomerno majonezom, a odgore raskošno naribajte kačkavalj. Rolat će vrlo lepo izgledati ako ga ukrasite cvetićima od kuvane šargarepe i listićima peršuna. Stavite ga u frižider da se fino rashladi i stegne, a zatim isecite na šnite. Bon appetit!:)
Napomena: na isti način možete napraviti i rolat od spanaća, tako što ćete u smesu za koru dodati skuvani i sitno iseckani spanać. Rolat možete filovati i kuvanom piletinom ako želite, vrlo je ukusan.:)
Obožavam slane rolate, meni su idealni za predjelo.
ОдговориИзбришиOvaj je receptic je zgodan i za slanu tortu, pa cak i koktel zalogajcice, a gosti ih takodje vole.:))
ИзбришиFeta sunka kiseli krastavci sve ovo zajedno meni je previse slano. Ja sam mislila da je nesto u hrckavoj kori sa sirom koji se topi ali eto tako dobijem ideju za nesto drugo.
ОдговориИзбришиEto, kao ideja, verujem da ces vec nesto fino iskombinovati.:)
ИзбришиIpak vise radujem kad vidim slane recepte nego slatke
ОдговориИзбришиMalo slatkih, pa malo slanih... da napravimo balans.:)))
ИзбришиOva dva rolata, sa i bez spanaća, spadaju medju stare, dobre i proverene recepte :) Koliko puta sam ih pravila za proslave, sedeljke ili rodjendane, pa bih se usudila da spomenem da mogu i da se zamrznu, fino umotani u foliju, i bez ukrašavanja, koje se radi kad se rolat odmrzne, to jest premesti iz zamrzivača u frižider. To me je spašavalo jer sam ih pravila 7 dana ranije :) Vrlo su izdašni i dekorativni, a nema ko ih ne jede :)
ОдговориИзбришиAli kad ih Lana ukrasi, sa slike da ih pojedeš :)
:)) Nisam ih nikada zamrzavala, pa mi je to bas dobra fora... zao mi je sto nemam bolje slicice preseka, ali nikako ne stizem da ih ufotkam.:))) p.s. vrlo lepo izgledaju kad se ukrase i cveticima od sunke, tanko iseceni kolutic se preklopi na pola i urola, pa se samo malo izvuku krajevi.:))*
ИзбришиKoliko divote na jednom mestu. Kao što znaš kod mene je leto ali rado bih probala neke od ovih poslastica
ОдговориИзбришиHvala, draga... predlazem razmenu tanjirica, a samo javi ako se uzelite snega.:))) p.s. sunce mozete slobodno da nam saljete u neogranicenim kolicinama!:)))
ИзбришиDa li je ukus i tekstura ista kad se zamrznu? Tj kad se odmrznu?
ОдговориИзбришиDraga Sanja, ovaj rolat nije pogodan za zamrzavanje, pre svega zbog nadeva (sir se opusti i pusti vodu), tako da Vam ne bih preporucila da ga zamrzavate... ali mozete ga napraviti dan-dva ranije i cuvati u obicnom frizideru.:)
Избриши