Listala sam malo receptiće i našla ove pitice koje sam radila za jedno lepo gostovanje kod drage koleginice blogerice Emine (Art on my way), pa da se podsetimo jer su zaista fine a najlepše ih je napraviti upravo sa jesenjim jabukama.:)
Štrudlica sa jabukama
Sastojci: 250 g lisnatog testa, oko 300 g jabuka, 50 g brusnica, 50 g maslaca,
malo ruma, par kašika šećera, 1 kašičica cimeta, sok od ½ limuna, 1 jaje za
premazivanje
Priprema:
Jabuke
oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Suve brusnice prelijte sa par kašika
ruma i ostavite ih da malo odstoje. Kockice jabuka proprskajte sokom od limuna, pospite šećerom i kratko prodinstajte na maslacu da fino omekšaju.
Sklonite ih zatim na stranu i ostavite da se prohlade. Ne zaboravite da dodate
i malo cimeta.:)
Lisnato
testo rastanjite u pravougaonu koru i duž jedne ivice rasporedite nadev od
jabuka (možete napraviti i dve manje strudlice ako vam je lakše). Zamotajte
štrudlu i pritisnite oba kraja testa da fil ne bi iscurio prilikom pečenja.
Možete
napraviti i ukrasne trakice od preostalog dela lisnatog testa i zalepiti ih
preko štrudle uz malo hladne vode.
Zatim, celu štrudlicu premažite umućenim jajetom i pecite u prethodno
zagrejanoj pećnici na 220 C oko 20-30 minuta dok fino ne porumeni.
Sačekajte
da se štrudla malo prohladi, pospite šećerom u prahu i isecite na lepe šnitice.
Možete poslužiti uz karamel sos.
Mini tart tatin
Sastojci: 250 g lisnatog testa, 2-3 kašike
šećera, 1 kašičica cimeta, 3-4 lepe jabuke, 50 g maslaca, 50 g šećera
Za sirup: 2 dl vode, 2 kašike šećera, sok od ½ limuna
Priprema:
Jabuke
oljuštite i isecite na kriške debljine 0,5 cm. Prelijte ih sokom od limuna i
kratko kuvajte u sirupu od šećera i vode, tek toliko da malo omekšaju. Zatim ih zvadite na tanjir i ostavite da se
ohlade.
Na
tihoj vatri karamelizirajte 50 g šećera, pa dodajte maslac i mešajte dok se sve
zajedno ne rastopi. U kalup za mafine sipajte po kašiku karamela, a preko njega
rasporedite 2-3 kriškice jabuka.
Lisnato
testo tanko razvijte u pravougaonu koru. Pospite
šećerom i cimetom i zarolajte u rolatić. Isecite na parčiće širine 2-3
cm i okrenite presečenom stranom na gore. Svaki komadić rastanjite malo u krug
tako da se napravi okrugli „poklopčić“
kojim ćemo ušuškati jabuke.
Preko
jabuka stavite „poklopčiće“ od lisnatog testa i dobro pritisnite ivice svuda
oko jabuka. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 C oko 15 minuta.
Izvadite pleh i sačekajte 2-3 minuta, pa pažljivo preokrenite na ravan tanjir.
Ako se neka korpica zalepila, samo je malo odvojite nožem od ivica i namestite
ponovo voćkice ako je neka ostala u kalupu.
Sačekajte
da se korpice malo prohlade, dekorišite ih listićima sveže mente i poslužite
kao slatke zalogajčiće uz popodnevnu šoljicu čaja ili kafe.:)
Čarobnice!
ОдговориИзбриши:))))*
ИзбришиČesto radim slično jer se brzo napravi, fino je i zadovolji želju za slatkim. Posebno mi se sviđa ideja za tart tatine, pa ću to sigurno raditi. Bilježim!
ОдговориИзбришиBude slatko taman koliko treba, a tartici su isto zgodni jer se mogu poruckati u jednom zalogaju.:)
ИзбришиUh kako divno izgleda i jedan i kdrugi kolač.
ОдговориИзбришиI ukusni su, obavezno napraviti duplu meru.:)))
ИзбришиNesto slicno sam isprobavala i bas je bilo preukusno, a tako izgledaju i ove tvoje pitice-strudlice :))
ОдговориИзбришиLisnato testo je vrlo zahvalno za igranje, puno toga finog od njega ispadne.:))
ИзбришиBogme se kod tebe peku kolači punom parom! Sve izgleda perfektno, bravo! 👍
ОдговориИзбриши:)) Da se malo ugrejemo posto nas slabo greju.:)))
ИзбришиHrskave, vocne divotice! Lisnato tijesto uvijek imam u zamrzivacu; kreacije s njim su nebrojne.
ОдговориИзбришиZaista je zgodno za razne slatke i slane djakonije.:)))
ИзбришиPredivno...otkriće si za mene! Danas ću dugo ostati na tvom blogu i uživati!
ОдговориИзбришиDraga Frana, samo izvolite... saljem virtuelnu kaficu i kolacice!:)))
Избриши